Hirdetés

Kritikus döntés előtt a NASA: visszatérhetnek-e a Boeing Starliner űrhajósai a meghibásodott kapszulával?



|

A NASA hamarosan dönt arról, hogy mi a lehető legbiztonságosabb megoldás.

Hirdetés

A NASA szombaton dönt arról, hogy a Boeing Starliner űrhajósai a meghibásodott űrkapszulával vagy a SpaceX Dragon űrhajóval térnek vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). Az űrhajósok, Sunita Williams és Butch Wilmore, június elején érkeztek az ISS-re a Starlinerrel, de a küldetés közben problémák merültek fel, mint például a héliumszivárgás és a manőverező hajtóművek meghibásodása. Eredetileg néhány napos küldetés volt tervezve, ám a technikai problémák miatt a visszatérés folyamatosan csúszik.

A NASA és a Boeing mérnökei között nincs teljes egyetértés abban, hogy mi legyen a következő lépés. A Boeing szerint a Starliner biztonságosan visszatérhet, de ha a NASA másként dönt, akkor az űrhajósok a SpaceX Dragonnal juthatnak vissza, míg a Starliner üresen próbálhatja meg a visszatérést. A Starliner meghibásodása és a SpaceX konkurens megoldása jelentős arcvesztést jelentene a Boeing számára, különösen a polgári repülésben tapasztalt problémák mellett.

Hirdetés

A visszatérés lehetőségei között szerepel, hogy az űrhajósok a Crew 9 személyzetével térnek vissza jövő februárban, vagy egy alternatív megoldás keretében egyikük szeptember végén a Crew 8-cal, másikuk pedig később a Crew 9-cel. Mindkét esetben kihívást jelentene a SpaceX Dragon kapszulában helyet biztosítani az űrhajósok számára, mivel az űrhajó eddig sosem vitt magával ennyi embert.

Bár a SpaceX Dragonnal történő visszatérés kisebb presztízsveszteség lenne a Boeing számára, a Starliner meghibásodása komoly kockázatot jelentene, különösen a visszatérés során, amikor a légkörbe való belépés kritikus pontot jelent minden űreszköz számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.