Hirdetés

Közös akció keretében csaptak le 61 ország rendőrei online bűnözői csoportokra



|

Az Interpol nyomozásának záróakciójában 3950 személyt tartóztattak le, és közel 100 milliárd forintnyi vagyont foglaltak le világszerte.

Hirdetés

Nemzetközi összefogásban 61 ország rendőrei egy Interpol vezette akció keretén belül internetes csalók csoportjait fogták el a világ különböző pontjain. A rajtaütések során összesen 3950 személyt vontak őrizet alá, és elképesztő összegben foglaltak le vagyontárgyakat és készpénzt egyaránt.

Az összehangolt műveletben olyan elkövetőket sikerült letartóztatni, akik adathalászatban, befektetési csalásokban, nem valós online áruházak üzemeltetésében és társkeresős átverések elkövetésében lehetnek érintettek. Az eljárás során további 14 6436 lehetséges bűntársat is sikerült azonosítani.

A jól megtervezett és kivitelezett művelet során, mely az Operation First Light 2024 nevet kapta, 257 millió dollár, vagyis körülbelül 94 milliárd forint értékben foglaltak le készpénzt, bitcoint, ingatlanokat, luxusjárműveket és ékszereket.

Hirdetés

A lefoglalt ingóságokon kívül 6475 bankszámlát fagyasztottak be, amiket feltehetőleg a bűncselekményekből származó bevétel tárolására használták. Az egyik - csaló emailekkel dolgozó - gyanúsítottól 331 ezer dollárt, vagyis 121 millió forintnak megfelelő valutát és bitcoint vettek el, melyet a hongkongi férfi egyetlen spanyol áldozatától kapott.

Az ausztrál rendőrök egy másik "rekordernél" 3,7 millió dollárnyi (1,36 milliárd forint) csalásból szerzett vagyont találtak. Az Interpol pénzügyi csalásokkal és korrupcióellenességgel foglalkozó központjának igazgatója, Isaac Kehinde Oginni szerint a közös akció óriási jelentőséggel bír, hiszen kiterjedt bűnözői hálózatok felszámolása túlmutat a közösségek védelmén.

Szerinte ezek a szervezett intézkedések olyan nemzetközi bűnbandákra mérnek jelentős csapást, amelyek a globális biztonságra is fenyegetést jelentenek. Ez persze nem jelenti, hogy az online csalásban utazó elkövetők végleg eltűnnek a színről, hiszen sajnos minden jel szerint egy sokkal kiterjedtebb jelenségről van szó, mint azt korábban bárki gondolta volna.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.