Hirdetés

Komoly előrelépést jelenthet egy új, 3D-nyomtatókhoz kifejlesztett tinta



|

Az anyag hő vagy fény nélkül képes újrahasznosítható elektromos áramköröket készíteni.

Hirdetés

Nemcsak a Mars meghódítását teheti lehetővé a 3D nyomtatás, hiszen már házakat és hajókat is lehet készíteni vele, hanem az élet számos területét teheti egyszerűbbé, költséghatékonyabbá. Azonban mint minden technológia esetében, úgy ennél is szükség van a folyamatos fejlődésre, amelynek köszönhetően még szélesebb körben, még kevesebb ráfordítással lesz használható. 

Ehhez járultak most hozzá amerikai és koreai tudósok, akik olyan új, innovatív tintát fejlesztettek ki 3D nyomtatáshoz, amellyel könnyen újrahasznosítható elektromos áramköröket és más szerkezeteket lehet építeni hő, fény vagy mérgező vegyi anyagok bevonása nélkül. 

Hirdetés

Az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány és a koreai Nemzeti Kutatási Alapítvány által támogatott kutatásukat nemrég publikálták a Nature Communications című folyóiratban. A 3D nyomtatás alapvetően a hő, nyomás és fény kombinációját használja ahhoz, hogy a nyersanyagból merev szerkezet szülessen, ebben az új megközelítésben viszont a kutatók egy poli(N-izopropil-akrilamid), azaz PNIPAM nevű polimert használtak, ami nem mérgező, a gyógyszeripar használja. A 3D nyomtatásnál a PNIPAM megszilárdításához csak szobahőmérsékletű sós vízre van szükség. 

A kutatók a polimert egy kereskedelmi forgalomban kapható, egészségügyi 3D nyomtatóval extrudálták, hogy az anyagot kalcium-klorid és víz keverékébe pumpálják. Az anyag azonnal tiszta, bonyolult, az elektromosság vezetésére képes struktúrákká szilárdult. A csapat a módszerrel egy szén nanocsövekkel kevert elektromos áramkört készített, amely aztán egy kis villanykörtét táplált. Az anyag újrahasznosítása úgy történt, hogy a struktúrákat friss vízben feloldották, majd a vizet egy sütőben 70°C-os hőmérsékleten elpárologtatták.

A kutatás vezető szerzője, Jinhye Bae professzor, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa rámutatott, hogy a módszer "környezeti körülmények között történik, nincs szükség további lépésekre, speciális berendezésekre, mérgező vegyi anyagokra, hőre vagy nyomásra". Mivel a polimer könnyen visszaállítható nyers állapotába, a PNIPAM-mal készült szerkezetek hasznosak lehetnek az eldobható elektronika, robotikai alkatrészek és prototípusok készítésében. Bae hozzátette:

"Ez egyszerű és környezetbarát megközelítést kínál a polimeranyagok újrahasznosítására."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.