Hirdetés

Ilyen is ritkán van: a hackerek bocsánatot kértek a támadás után, és visszaadták az adatokat



|

Nem ehhez vagyunk szokva, amikor hackertámadás történik.

Hirdetés

Óriási káosz volt a minap indonéz kormányzat háza tájékán, amikor egy hackercsoport zsarolóvírus-támadást indított a kormányzati adatközpontok ellen. A Brain Cipher nevű csoport az eset után szinte azonnal közzétette a visszafejtéshez szükséges kulcsokat, ami óriási szerencse, hiszen nem voltak az adatokról biztonsági másolatok.

A hasonló akciókra szakosodott csoport nyilvánvalóvá tette, hogy a támadás tulajdonképpen csak figyelemfelkeltő célokat szolgált. Arra próbálták ráirányítani a figyelmet, hogy mennyire fontos a kibervédelmi iparág finanszírozása a megfelelő szakértők bevonásának érdekében. Közleményükben azt is nyilvánvalóvá tették, hogy semmilyen politikai felhangja nem volt a behatolási tesztnek.

Még bocsánatot is kért a csoport az indonéz állampolgároktól, amiért akciójuk tulajdonképpen a legszélesebb kört érintette. Közleményükben a lakosság hálájával számolva egy címet is közzétettek, ahol a csoport tevékenységét lehet támogatni.

Hirdetés

Miután nyilvánosságra hozták a dekódoló kulcsokat, a Brain Cipher azt is világossá tette, hogy megvárják, amíg az indonéz kormány megerősíti, hogy működnek-e, és hogy helyreállt-e a rendszer. Az eset egyébként komoly fejtörést okozott Jakartában, ugyanis biztonsági mentések híján sokkal rosszabbul is végződhetett volna a történet.

Az érintett adatközpontokban 230 állami szerv adatai találhatók, és az eredeti követelés szerint 131 milliárd rúpiát (2,9 milliárd forint) kellett volna kifizetni a dekódoló kulcsokért. Egy kicsit homályos, hogy pontosan mi is történhetett, hiszen bár Jakarta tagadja, hogy egy fillért is fizetett volna, de a kulcsokat így is megkapták.

Az is egy lehetséges verzió, hogy a Brain Cipher csak valamiféle kétes hírnevet próbált magának grüdolni az akcióval. Azonban, mivel az ilyen típusú zsarolások gyakran végződnek azzal, hogy a pórul járt fél a végén sem kapja meg azt, amiért fizetett, a konkrét eset boldog befejezésében is csak akkor lehetünk biztosak, ha a közzétett kulcsok tényleg működnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.