Hirdetés

Ilyen AI-innovációkkal készül a Microsoft Windows 11-re és a Copilot+ PC-kre



|

A redmondi óriás bejelentette a mesterséges intelligenciával kapcsolatos új elképzeléseit.

Hirdetés

Idén májusban mutatkoztak be a Microsoft-Qualcomm-ASUS triumvirátus által kifejlesztett notebook-kategóriát képező Copilot+ PC-k, amelyek már a nevükkel is azt hirdetik, hogy az mesterséges intelligenciára fókuszálnak. Különlegességük, hogy a Qualcomm Snapdragon X Elite chipje hajtja őket, benne egy kiemelkedően erős neurális feldolgozó egységgel, ami alkalmassá teszi az ARM-alapú hardvert a nagyobb számítási kapacitást igénylő AI-műveletek helyi elvégzésére. 

A nyár elején a mi tesztlaborunkat is megjárta az ASUS első Copilot+ PC-je, a Vivobook S 15, ami kellemes ízelítőt adott az állítólagos jövőből, ennek ellenére döcögősen indult az új termékkategória startja, a fél millió forint feletti kezdő árcédulák pedig sokakat elriaszthatnak. A Microsoft most részletesen ismertette, hogy milyen innovációkkal igyekszik kecsegtetőbbé tenni az AI-irányt. 

Hirdetés

A vállalat egy, a New York-i Microsoft Experience Centerben tartott sajtóeseményen vázolta fel az újdonságokat, az alábbiakban ezek összefoglalóját olvashatjátok röviden, pontokba szedve: 

  • A Microsoft még több AI-képes "szupererőt" mutat be, amelyet az integrált, 40+ TOPS (trillió művelet/másodperc) teljesítményre képes neurális feldolgozó egységek (NPU) tesznek lehetővé. Ezek az új élmények az Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo, Samsung és Microsoft Surface típusú Windows 11-es PC-kre érkeznek, amelyek novembertől fokozatosan egészülnek ki az új funkciókkal.
  • Az egyik ilyen újdonság a már korábban leleplezett Recall, amely lényegében mindent kereshetővé tesz, amit az elmúlt hónapokban a számítógépünkön csináltunk, és egy görgethető idővonalon navigálva könnyedén eljuthatunk a kívánt tartalomhoz. A vállalat szerint meghallgatták a biztonsági kockázatokkal kapcsolatos aggodalmakat, így még biztonságosabbá tették a funkciót: többek között szabályozható lesz a pillanatfelvételek mentése, a jelenlét megerősítése és az érzékeny információk szűrése is. A Windows Insider-tagok már októbertől próbálgathatják majd a Snapdragon meghajtású Copilot+ PC-ken, az Intel- vagy AMD-típusú gépek vásárlói novembertől férhetnek hozzá a Windows Insideren keresztül. Egyelőre nem tudni, hogy a szélesebb közönséghez mikor érkezik meg. 

  • A Click to Do célja, hogy segítsen egyszerűsíteni a munkafolyamatokat, méghozzá egy interaktív felülettel a képernyő tetején, amellyel gyors műveleteket lehet végrehajtani a képek vagy szövegek kapcsán. A funkció zökkenőmentesen összekapcsolja majd a felhasználót a feladatok elvégzéséhez szükséges eszközökkel és lehetőségekkel, például segítséget javasol a Bingben való kereséshez, az objektumok törlésére a Fotókban vagy a háttér eltávolítására a Paintben. A szövegek átírásában, összefoglalásában, magyarázatában, e-mailek küldésében, webes keresésben és hasonlókban lesz hasznos és folyamatosan bővülni fog új opciókkal. 

  • A Windowson belüli keresést is továbbfejlesztették. A Copilot+ PC-ken még könnyebb lesz megtalálni a megfelelő fájlokat, egyszerűen csak le kell írnunk a dokumentum vagy a fotó egy ismertetőjegyét, és a rendszer megtalálja - még a helyesírásra sem kell figyelni. Ez működni fog a OneDriveon lévő tartalmakkal is, és akkor is menni fog, ha nincs internetkapcsolat. A továbbfejlesztett keresés eleinte csak a fájlkezelőben lesz elérhető, majd a Windows keresőre és a beállításokra is kiterjesztik. 

  • Sok bosszúságot okozott, amikor egy kép méretének megnövelésekor romlott annak minősége, de az AI ebben is segít: a régi vagy gyengébb minőségű fotókat másodperc alatt felskálázza 4k-ra, és mindezt ingyenesen. A felbontást akár nyolcszorosára is lehet növelni vele. 
  • A Paint is komoly tuningot kap: az elképzeléseket rövid utasításokban (promptban) megfogalmazva vagy néhány ecsetvonással hihetetlen képeket lehet létrehozni ingyen és előfizetés nélkül, a generatív kitöltés és törlés funkciókkal pedig még nagyobb pontossággal és kreatív szabadsággal lehet szerkeszteni és módosítani a képeket. Az alapmodellt is továbbfejlesztették, így gyorsabban lehet elérni vele jobb eredményt. 

  • Tovább bővítik az Arm-alapú Copilot+ PC-khez elérhető natív alkalmazások és emulált élmények listáját. Jelenleg olyanok érhetőek el rájuk, mint a Chrome, a Zoom, a Brave, az Opera, a Slack, a Spotify, az Adobe (InDesign, Illustrator, Premiere), a DaVinci Resolve, a Libre Office, a Todoist és a 1Password, és olyanok várhatók még, mint a Vegas Pro, a Fantastical, a Sketchbook Pro, az Arc Browser, a Google Drive, a NordVPN és még sok más. 
  • Új frissítés érkezett a Windows 11-hez a 24H2 update képében, amely többek között olyan új funkciókat és csiszolásokat hoz, mint például az akkumulátor élettartamának meghosszabbítását és az energiafelhasználás csökkentését lehetővé tevő Energy Saver mód, a Bluetooth LE Audio hallókészülék-támogatás javítása, a Wi-Fi 7 kompatibilitás, a HDR-háttértámogatás, valamint a tálca, a fájlkezelő és a beállítások fejlesztései.
  • A Yahoo beszámolt a Copilot Visionről is, amely a Microsoft szerint egyelőre csak a Pro előfizetők egy kiválasztott csoportja számára lesz elérhető a Copilot Labs segítségével. A vállalat egy előre felvett demó során bemutatta, hogy a felhasználó a Rotten Tomatoes böngészése közben hogyan beszél a Copilothoz a megnézni kívánt műsorokról, a mesterséges intelligencia pedig képes megvizsgálni az oldalt és javaslatokat tenni a tartalmakkal kapcsolatban, elmagyarázva például azt, hogy mit gondol bizonyos tévésorozatokról, filmekről. A Microsoft szerint a Copilot Visionnel folytatott beszélgetésekből a munkamenet befejezése után semmi sem kerül elmentésre, és a vállalat nem fogja a csevegések segítségével képezni az AI-t. 
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.