Hirdetés

Így jut fel a legújabb magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra



|

Hazánk űrkutatásért felelős biztosa jelentette be, hogy melyik céggel sikerült megállapodni arról, hogy a második magyar űrhajós feljuthasson a világűrbe.

Hirdetés

Idén volt a 44. évfordulója annak,  hogy az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan kijutott a világűrbe, a magyar kormány pedig nagyon szeretné, ha lenne második is. 2021 nyarán hirdette meg a HUNOR - Magyar Űrhajós Programot, amelyet óriási érdeklődés kísért, 247 pályázat érkezett, az elbírálásuk után pedig 100 jelölt kezdhette meg a felméréseket, többek között az izolációs tesztet is.

Az aprólékos kiválasztási procedúra végén, idén májusban kiderült, hogy a szakértői bizottság döntése alapján egy 32 éves gépészmérnök, Kapu Tibor lehet a következő magyar kutatóűrhajós, míg a tartalékosa (a küldetés sikere érdekében) a 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula lett. 

Hirdetés

Most a programban illetékes Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, Ferencz Orsolya bejelentette, Magyarország megállapodott arról, hogy melyik vállalat fogja Kapu Tibort feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra: az amerikai Axiom Space lesz az - számolt be róla az MTI. A vállalat többek között onnan lehet ismerős, hogy két éve sikerrel zavarta le az első, magántőkéből pénzelt küldetést, amelynek során milliárdosok is eljutottak az űrbe. 

Kapu Tibor az Ax-4-es missziójával érkezik meg a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, ahol 14 napot tölt majd el, és ezalatt az lesz a feladata, hogy különböző tudományos kísérleteket végezzen el. Ferencz Orsolya szavai alapján ezek a kísérletek "nemcsak a hazai űrszektor szereplőit, hanem Magyarországot nemzetközi szinten is versenyképes pozícióba juttatják a 21. század egyik legdinamikusabban fejlődő iparágában". Hogy mikor kerül sor a fellövésre, azt egyelőre nem jelentették be, az Axiom Space és a NASA közösen fogják meghatározni az időpontot. 

Természetesen az addig hátralévő idő sem fog eseménytelenül zajlani: míg Kapu Tibor és tartalékosa, Cserényi Gyula befejezi a felkészülést, és az Egyesült Államokban küldetésspecifikus kiképzést kapnak, addig a HUNOR szakemberei együtt dolgoznak az Axiom munkatársaival és különféle partnerekkel azon, hogy "a hazai tudományos műhelyek, egyetemek, kutatóintézetek és az űripari cégek által elindított tudományos portfólió előkészítése és végrehajtása sikeres legyen". 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.