Hirdetés

Így edzenek az asztronauták a Nemzetközi Űrállomáson



|

Loral O'Hara, a NASA űrhajósa egy videón engedett betekinteni a napi szinten végzett regenerációs tornájába.

Hirdetés

Már több, mint két évtizede annak, hogy egy együttműködés keretében különböző országok űrhajósai, rendszeres váltásban végeznek kutató munkát a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Bár ettől időnként lehetnek eltérések, de általában fél éves váltásban tartózkodnak fenn asztronauták a 16 együttműködő nemzet képviseletében.

Ez az időszak, habár képzett és kipróbált személyekről van szó, a valódi gravitáció hiány miatt problémás lehet az emberi szervezet számára. Ha fenntartózkodásuk teljes ideje alatt nem tartanak be egy rendszeres és szigorú edzésprogramot az komoly egészségkárosodással, akár izom sorvadással is járhat.

Loral O'Hara űrhajós egy megosztott videón most azt mutatta be, hogy milyen testmozgást végez naponta annak érdekében, hogy karban tartsa izomzatát és szervezetét a normálisnak nem mondható körülmények között is. Korábban ehhez gumiszalagokat használtak az ISS alkalmi lakói, de mára kifinomult sportszerek sora áll a rendelkezésükre.

Hirdetés

A fedélzeten található edzőgépek közé tartozik az ARED (Advanced Resistive Exercise Device), egy speciális pneumatikus hengerekből épített gép, amelyet az űrhajósok súlyzózás helyett használnak. Egy másik pedig a CEVIS (Cycle Ergometer with Vibration Isolation and Stabilization System), amely tulajdonképpen egyfajta szobabicikliként funkcionál.

O'Hara a gyakorlatok elvégzéshez számos edzőgépet használ napi szinten áprilisi visszatéréséig. Valódi gravitáció híján az ISS fedélzetén számos rögzítő alkalmatosságra van szükség ahhoz, hogy az aktivitást megfelelő módon lehessen lefolytatni. Ezek amellett, hogy egyfajta ellenállást is biztosítanak, lehetővé teszik az összes izomcsoport megfelelő átmozgatását, edzését.

O'Hara a videón arra is rámutat, hogy ez napi szinten körülbelül 2 és fél órát vesz igénybe, aminek a nagyobb részében súlyzózást kell végrehajtania, a fennmaradó időben pedig egy speciális futópadon, vagy szobabiciklin kardiózni. Elmondása szerint ez idő alatt végezhet olyan tevékenységeket, amire máskor, kevésbé jut idő: zenét, podcasteket hallgathat, vagy a végtelent bámulhatja az elvégzendő sorozatok közötti szünetekben.

A mai napig fontos területek az űrkutatáson belül, az űrben végzett fizikai aktivitások hatásának vizsgálata, és a gravitációmentes környezetben szükséges optimális étrend kiválasztása. Ezek azért is rendkívül fontosak, mert az űrkutatás a jövőben számos emberes küldetéssel fogja a korábbi autonóm járműves expedíciókat kiegészíteni. Ennél pedig még nagyobb kihívást jelentenek majd a Holdat és a Marsot célzó missziók ilyen irányú előkészületei.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.