Hirdetés

HMD Pulse Pro teszt – az újramikrózott sültkrumpli esete



|

A HMD Pulse szériája a nokiás alaprecepten még nem változtatott, de kérdés, hogy ez elég-e ahhoz, hogy megvesse a lábát a hazai piacon.

Hirdetés

Vidám színek, nagy kijelző, jack és lecsupaszított Android nyomott áron - a HMD nem sokat agyalt azon, miként lépjen be a mobilok piacára Európában, miután a Nokia okostelefonok lassan kikopnak. A Pulse család az egyik első ilyen kísérlet, amivel a belépőszintet célozta meg a cég, ám a HMD logót leszámítva túl sok egyedi vonást nem találtunk a legerősebb, Pro modellen.

Csak a legszükségesebbek

A HMD Pulse Pro egy teljesen átlagos okostelefon, egyedi ismertetőjegye mindössze talán csak a szépen csillogó hátlap. Természetesen műanyag készülékházról van szó, amely egy 6,65"-os IPS-panelt kapott. Ez HD-felbontású, 90 Hz-es frissítésre képes, illetve 600 nit csúcsfényerő érhető el, ha tűző napsütésben szeretnél ránézni mobilodra (mi megpróbáltuk, de nem sokat láttunk a kijelzőn).

Hirdetés

A 196 gramm tömegű és 8,6 mm vastag telefon különösebben nem kecses vagy könnyű, sarkai lekerekítettek, de az oldalkeret lapos, így stabilan kézben tartható. Alul Type-C és jack portokat, valamint egy hangszórót találsz, bal oldalon a SIM-tálcát, jobb oldalon pedig a hangerőszabályzót és a jó helyre pozícionált, ujjlenyomat-olvasót rejtő bekapcsológombot. A kijelzőt határozottan retro, vastag kávák veszik körbe, különösen alul akadhat meg a szemed a tekintélyes fekete kereten.

A Pulse Pro hátulja szépen csillog és gyűjti az ujjlenyomatokat is. Az mindenképpen szimpatikus, hogy a HMD nem próbált 2 MP-es kamerákkal ráhajtani a "quadkamerás mobil" titulusra, mindössze két lencsét találni a szerény kameraszigeten. Ezek közül a főkamera 50 MP-es és autofókuszos, a második csupán mélységérzékelő és a főkamerának segít be. Érdekes módon az előlapi szelfikamera is 50 MP-es, ám innen az autofókusz már hiányzik.

A 70 ezer forintos árba nem fért bele semmilyen felvágós hardver, sőt, kifejezetten visszafogott teljesítményre képes csupán a 12 nm-es Unisoc T606 központi chip, amit 6 GB RAM és 128 GB, mSD kártyával bővíthető tárhely egészít ki (Magyarországon a 8 GB-os verzió kapható a szaküzletekben 70 ezer forintért, csupán a mi tesztpéldányunk rendelkezett 6 GB RAM-mal). A hálózatos rész is retro stílusú: nincsen 5G, csupán 4G/LTE, a Wi-Fi 5 vezérlőhöz pedig egy BT 5.0 modul csatlakozik. Sajnos eSIM-et sem kezel a telefon, viszont az NFC-t nem spórolták ki. A hosszú üzemidő érdekében egy 5000 mAh-s akkumulátor került a Pulse Próba, amelyet 20 wattos (gyors)töltéssel lehet telepumpálni. A mobil IP52-es por- és vízállósági minősítéssel is rendelkezik, vagyis mérsékelten állja a ráfröccsenő vizet.

A lapos dobozban töltőfej és tok nincsen, csupán egy rövid leírás és Type-C kábel. Miután kifejezetten olcsó modellről van szó, nem tetszett, hogy Type-C-Type-C kábelt mellékelt a gyártó a mobilhoz, vagyis aki abban reménykedett, hogy nem csupán a telefonon spórol, hanem töltőfejet sem vesz, helyette használja a régit, azt ki kell ábrándítanunk: vagy szereznie kell egy Type-A-végű kábelt, vagy modern töltőfejet kell vásárolnia.

Szigorúan türelmeseknek

A HMD Pulse Pro kezelőfelülete szinte módosítások nélkül az alapértelmezett, gyári Android UI, a menük, a beállítások, az értesítési sáv mind ugyanúgy találhatók meg a mobilon, mint ahogy azt a Google mérnökei megálmodták. További jó hír, hogy kéretlen szoftverek nincsenek, nem kell azzal kezdened a mobil beállítását, hogy letörlöd a felesleges, gyárilag telepített appokat.

Ez az egyesek szerint puritánnak, mások szerint letisztultnak nevezett kezelőfelület azért is áldásos, mert így kevesebb teher hárul a központi chipre. A HMD Pulse Pro esetében ez nagyon fontos tényező, sőt, a használat során is mindvégig ez lesz a legfontosabb dolog, amire figyelned kell: az Unisoc T606 nagyon-nagyon gyenge chip. Sajnos olykor még így is sikerült akadozáson, döcögésen kapnunk a menürendszert és a főképernyőt, pedig a 6 GB RAM nem rossz és a tárhely sem olyan lassú. Az egyetlen jó hír, amit az Unisocról el tudunk mondani, hogy 12 nm-es chip létére (a mai, fejlett chipek 3-4 nm-esek) alacsony a fogyasztása, így az 5000 mAh-s akkumulátorral kiegészülve viszonylag sokáig, akár 1,5 napig is vígan bírja. PCMark tesztünkben 15 órát és 26 percet mértünk, ami kiemelkedő eredmény. Igaz, játékkal, fotó- és videószerkesztéssel nem sokat fogod terhelni a mobilodat, mert ezekben hihetetlenül lassú.

A fotózás terén sem érdemes túl nagy álmokat dédelgetned. A főkamerával készített képek kissé zajosak, rosszabb fényviszonyok mellett pedig a zaj felerősödik, sok részlet elvész, a bemozdulás pedig szinte garantált. A színek mosottak, viszont a kontraszt is jó. Az 50 MP-es szelfi kissé túllövés pixelszám terén, egy autofókusz opciónak jobban örültünk volna, de azért tény, hogy kategóriájában részletgazdag szelfiket lő a Pulse Pro világosban - sötétben küszködik.

A Pulse Pro erőssége

Fennhangon hirdeti a Nokiánál is hangsúlyozott fenntarthatósági szempontokat a HMD is, vagyis a Pulse Pro szintén könnyedén szerelhető. A QuickFix egyszerű akkucsere ezúttal is elérhető, sőt, az iFixit oldalán nem csupán a szükséges szerelőszetteket tudod megvásárolni, a javítás pontos menetét is megtalálod.

Az egyszerű otthoni javíthatóság továbbra is szerethető tulajdonság, de sajnos ez nem menti meg a HMD Pulse Prót a lesújtó értékeléstől. Egyszerűen nem lehet nem észrevenni a hasonlóságot a HMD Pulse Pro és a tavaly a HMD által gyártott Nokia G42 5G között (tavalyi tesztünket itt olvashatod). A méret, kijelző, akkumulátor mind pontosan ugyanazok, viszont a G42 Snapdragon 480-as SoC-je minimum 2× erősebb (pedig az is nagyon gyenge chip!) és a kijelzőt Gorilla Glass 3 védi, csupán a kamerák száma és a szelfikamera kialakítása más (illetve néhány apró dizájnbeli eltérés figyelhető meg). Ha hozzávesszük még azt is, hogy a G42 ma is kapható, sőt, szintén 70 ezer forint, cserébe pedig 5G-re is képes, akkor a HMD Pulse Prónak nem áll jól a szénája.

Ha a konkurenseket is megnézzük, még rosszabb a helyzet. A 60 ezer forintos T Phone 2 5G sokkal erősebb, 5G-s, jobb kijelzővel szerelt, a Redmi Note 13 AMOLED-kijelzős, és ugyancsak többet bír, és vonzó lehet a 60 ezer forintos Samsung Galaxy A15, a Honor X7b is több paraméterében jobbnak számít, a Motorola G72 pedig szintén OLED-kijelzős, szinte minden tekintetben jobb mobil, és 5 ezer forinttal még olcsóbb is a Pulse Prónál. Ha 70 helyett 80 ezer forintért választasz okostelefont, a Motorola G54 jó választás, de említhetnénk a Samsung Galaxy A25-öt, vagy egy Poco M6 Prót.

A HMD Pulse Pro (sőt, a többi Pulse) boldogulását tovább nehezíti, hogy ugyan szaküzletekben könnyen beszerezhető, ám egyik magyarországi szolgáltató kínálatába sem került be, márpedig az ilyen olcsó mobilokat általában itt szokták megvásárolni a felhasználók. Ha lehet hinni a pletykáknak, a HMD hamarosan sokkal erősebb és vonzóbb termékcsaláddal jelentkezik, addig is azt javasoljuk, ha 70 ezer forintért vagy olcsóbban szeretnél mobilt, nézz körül a konkurens cégek ajánlatai között is.

HMD Pulse Pro

Ár: 69 990 Ft
A 70 ezer forintos árba nem fért bele semmilyen felvágós hardver, sőt, kifejezetten visszafogott teljesítményre képes csupán a HMD Pulse Pro.
  • Unisoc T606
  • 6,55", HD+, IPS, 90 Hz
  • 6/128 GB RAM/tárhely (+mSD bővítőhely)
  • 50+2/50 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 6, BT5.0, NFC, jack
  • Android 14 (+2 OS-frissítés)
  • 163,2×75×8,6 mm, 196 g
  • 5000 mAh akkumulátor, 20 W gyorstöltés
  • 267 188 pont AnTuTu
  • 370/1346 pont GeekBench 6
  • 7695 pont PCMark8 W3.0
  • 19 207 pont PCMark Storage
  • 425 3DMark Wild Life
  • 926 perc üzemidő (PCM)
PRO
  • tetszetős hátlap
  • 50 MP-es szelfikamera
  • közel nyers Android 14 kezelőfelület
  • könnyen javítható
Kontra
  • nagyon lassú
  • gyenge hátlapi kamera
  • Type-C-Type-C kábel
  • HD-s kijelző
  • vastag káva
  • indokolatlanul magas ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8875
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => HMD Pulse Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 408
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-07-02 10:21:04
    [gameinfo_webpage] => https://www.hmd.com/hu_hu/hmd-pulse-pro
    [gameinfo_tags] => hmd pulse pro, mobil, okostelefon, android, teszt
    [gameinfo_url] => hmd-pulse-pro
    [gameinfo_pro] => tetszetős hátlap
50 MP-es szelfikamera
közel nyers Android 14 kezelőfelület
könnyen javítható
    [gameinfo_kontra] => nagyon lassú
gyenge hátlapi kamera
Type-C-Type-C kábel
HD-s kijelző
vastag káva
indokolatlanul magas ár
    [gameinfo_data] => Unisoc T606
6,55", HD+, IPS, 90 Hz
6/128 GB RAM/tárhely (+mSD bővítőhely)
50+2/50 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 6, BT5.0, NFC, jack
Android 14 (+2 OS-frissítés)
163,2×75×8,6 mm, 196 g
5000 mAh akkumulátor, 20 W gyorstöltés
267 188 pont AnTuTu
370/1346 pont GeekBench 6
7695 pont PCMark8 W3.0
19 207 pont PCMark Storage
425 3DMark Wild Life
926 perc üzemidő (PCM)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 4
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 4
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 4
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 69 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A 70 ezer forintos árba nem fért bele semmilyen felvágós hardver, sőt, kifejezetten visszafogott teljesítményre képes csupán a HMD Pulse Pro.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 408
            [manufacturer_name] => HMD
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.hmd.com/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/hmd-pulse-pro-8875.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => tetszetős hátlap
            [1] => 50 MP-es szelfikamera
            [2] => közel nyers Android 14 kezelőfelület
            [3] => könnyen javítható
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nagyon lassú
            [1] => gyenge hátlapi kamera
            [2] => Type-C-Type-C kábel
            [3] => HD-s kijelző
            [4] => vastag káva
            [5] => indokolatlanul magas ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 5.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    4

  • Ár/Érték:

    5

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    4

  • Kijelző:

    5

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.