Hirdetés

Hát persze, hogy a pénteki nagy informatikai katasztrófa kapcsán is megjelentek a csalók



|

Kiberbiztonsági cégek és szakértők igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy a napokban történt globális CrowdStrike-katasztrófa utóhatásai között a csalók megjelenése is veszély lehet.

Hirdetés

Pénteken a PCW is beszámolt arról, hogy számos országban akkor még ismeretlen informatikai hiba bénította meg az online szolgáltatásokat, repterek, bankok, a tőzsde, sürgősségi híváskezelő vonalak, különböző online médiumok hálózatai is érintettek voltak az ügyben.

Később kiderült, hogy a CrowdStrike kiberbiztonsági vállalat szoftvere, pontosabban egy vírusirtó frissítése volt a felelős a globális pánikért, bár korábban a Microsoftot okolták a történtekért, abból kiindulva, hogy a probléma Windows alapú rendszereket bénított meg. A hírek szerint kb. 8,5 millió Windows-eszközt érintett a frissítési hiba, ezek közül még több nem indult újra rendesen.

Nem csoda tehát, hogy a káosz utáni takarítás közben a csalók is megjelentek, hiszen a CrowdStrike nevet most alaposan megismerte a világ, és ezzel igyekeznek visszaélni.

Hirdetés

Biztonsági szakértők, de még maga George Kurtz, a CrowdStrike vezetője is igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy bármilyen frissítés telepítése előtt alaposan ellenőrizni kell, hogy valóban az ő cégüktől érkezett-e.

Tömegével érkeznek ugyanis levélben a hamis "frissítések", amelyek vírust engednek rá a rendszerre, ha a felhasználó figyelmetlen. Ez a jelenség elsősorban a nagy cégeket érintik, amelyek a leállás után dolgoznak a károk kijavításán, de a nagy figyelem miatt magánszemélyek is áldozatul eshetnek a jelenségnek, tehát ha a CrowdStrike vagy a Microsoft nevében ajánlgatnak bármilyen segítséget, érdemes nagyon alaposan megvizsgálni, hogy nem adathalász támadásról van-e szó.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.