Hirdetés

Hamarosan már a hidrogél is le fog nyomni a videojátékokban?



|

Itt persze még nem tartunk, de a Pongot egészen ügyesen nyúzza.

Hirdetés

A Neuralink és más kutatócsoportok kísérletei során a videojátékok nemcsak szórakoztató eszközként szolgálnak, hanem innovatív tudományos demonstrációkhoz is felhasználják őket. Egy új kutatás során most a Readingi Egyetem tudósai egy különleges hidrogélt alkalmaztak, hogy teszteljék annak tanulási és alkalmazkodási képességeit egy klasszikus Pong játékban.

Az eredmények lenyűgözőek voltak: a hidrogél fokozatosan javította teljesítményét a játékban, szinte intelligens viselkedést mutatva. Dr. Vincent Strong, a kutatás vezetője kijelentette, hogy a hidrogél "memóriával" rendelkezik, amely lehetővé teszi számára, hogy tapasztalatai alapján javuljon.

A kutatás célja az volt, hogy megértsék, miként lehetne az ilyen egyszerű anyagok viselkedését felhasználni mesterséges intelligencia rendszerek, például a ChatGPT alapját képező neurális hálózatok fejlesztésében. A hidrogélt egy Pongot szimuláló rendszerhez csatlakoztatták, amelyben az elektródák segítségével modellezték a játék labdájának mozgását. Az ütőt szimuláló hidrogél fokozatosan alkalmazkodott, és egyre pontosabban követte a labda mozgását.

Hirdetés

A kutatók szerint a hidrogél ionkoncentrációja változik a labda mozgása szerint, így az ütő helyzete is pontosabban igazodik a játékhoz. E folyamat során a hidrogél "izommúmiát" alakít ki, amely lehetővé teszi, hogy hatékonyabban reagáljon a játékmenetre.

Bár az agysejteket tesztelő kutatásban résztvevő Dr. Brett Kagan úgy véli, hogy a hidrogél nem "tanul" a klasszikus értelemben, hanem inkább a fizikai változások révén alkalmazkodik, az eredmények mégis fontos betekintést nyújtanak az elektromos áramlást befolyásoló anyagok működésébe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.