Hirdetés

Érkezik a Copilot+ PC, amit nem Intel vagy AMD CPU hajt



|

Az ASUS nyitotta a Snapdragon X Elite chippel szerelt windowsos laptopok özönét, és mindjárt elsőként olyat ígér, amitől az Apple mérnökeinek is fájhat a feje.

Hirdetés

Már egy éve tényként lehetett kezelni, hogy hamarosan érkeznek az ARM-alapú központi egységgel hajtott windowsos számítógépek, csak éppen az nem volt tiszta, mit jelent a "hamarosan" - na meg másik ezer részlet. Az ASUS bejelentése azonban rengeteg mindent tisztáz, sőt, nem csupán kész laptopot kaptunk, hanem magyarországi megjelenési dátumot és árakat is.

Még a neve sem volt egyértelmű az első Snapdragon X Elite SoC-vel szerelt laptopnak, az ASUS igyekezett minél tovább titokban tartani ezt is. Végül a Qualcomm-Microsoft-ASUS triumvirátus által fejlesztett notebook-kategória a Copilot+ PC nevet kapta, vagyis ezen gépek már nevükkel is azt hirdetik, hogy esetükben minden az AI-ról szól.

Hirdetés

Az új ASUS Vivobook S 15 OLED egy ultrahordozható, 1,4 kg-os, 14,7 mm vastag, külsőre átlagosnak tűnő notebook, ám odabent nem Intel vagy AMD x86-64-es CPU dolgozik, hanem a Qualcomm legújabb, kifejezetten a windowsos számítógépekhez tervezett központi egysége, a Snapdragon X Elite. Ez a chip a CPU és a GPU mellett egy 45 TOPs-ra képes NPU-t is tartalmaz, ami mesterséges intelligencia-rutinokat képes gyorsítani. A kijelző egy 120 Hz-es, 3K-felbontású OLED-panel, a készülékház pedig alumíniumból készült. A prémium laptop többi paramétere is figyelemre méltó: 1 TB-os NVMe SSD, 16 vagy 32 GB LPDDR5X RAM, Wi-Fi 7 modul, USB 4, HDMI, mSD kártyaolvasó, háttérvilágított billentyűzet, IR kamera és egy meglehetősen nagy, 70 Wh-s akkumulátor. A gép üzemideje kiemelkedően jó, és ez az, amit a legtöbben várnak: az ASUS Vivobook S 15 OLED leírása szerint 18 órán keresztül nyúzhatjuk a gépet, mielőtt töltőre kéne csatlakoztatni.

Windows az ARM-on

ARM-alapú architektúrán már korábban is futott Windows, ám több limitációval is meg kellett küzdeni. Ezúttal az ígéretek szerint már nem kell kompromisszumokra készülni. A Snapdragon SoC-s laptopon futni fog minden Microsoft program, ha pedig a sok-sok AI-applikáció valamelyikét indítod, egyenesen szélsebes tempóra számíthatsz. Az ASUS és a Microsoft is rengeteg ilyen, új szolgáltatással készül, mint például a Windows Studio Effects, ami a videohívásokat javítja MI-alapú zajszűréssel és képjavítással, érkezik az AI-alapú azonosítás, az AiSense Camera, a Live Captions, a Cocreator, valamint a StoryCube.

Sokáig csak hírekben, kiállításokon lehetett megpillantani egy-egy Snapdragon X Elite windowsos PC-t, ám ez lassan a múlté lesz, június közepétől a hazai szaküzletekben is megvásárolhatjuk az ASUS Vivobook S 15 OLED-et kétféle konfigurációban is. Prémium laptopról van szó, így az ára elég borsos, 16 GB RAM-mal 539 990 forintot, 32 GB RAM-mal 569 990 forintot kérnek majd egy ilyen Copilot+ PC-ért.

A június közepi megjelenés már nincsen messze, de azt érdemes tudni, hogy erre a várakozásra a Microsoft miatt is szükség van, ugyanis június elején érkezik egy nagyon fontos frissítés a Windows OS-re, ezt követően lesz aktiválva minden új funkció. Ekkorra már mi is megkapjuk az egyik első tesztpéldányt, és beszámolhatunk nektek arról, hogy valóban olyan fontos mérföldkő-e a Snapdragon X Elite-tel szerelt laptopok megjelenése, vagy továbbra is az x86-os CPU-kon az igazi a Windows-élmény.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.