Hirdetés

Elválhatnak a Qualcomm és az Arm útjai, ami beláthatatlan következményekkel járhat



|

A felek jogi huzavonája még 2022-ben kezdődött.

Hirdetés

Két évvel azután, hogy az Arm pert indított a Qualcomm ellen, a brit félvezetőgyártó most 60 napos határidővel felmondta a licenszerződést. A megállapodás lehetővé tette, hogy a Qualcomm az Arm szabványait használja chiptervezéshez. Amennyiben a felek nem jutnak megállapodásra a következő két hónapban, annak súlyos következményei lehetnek mindkét cég működésére nézve.

A SoftBank többségi tulajdonában levő Arm még 2022-ben perelte be a Qualcommot, miután az megvásárolta a Nuvia nevű céget. Az Arm azzal érvelt, hogy Qualcomm nem szerezte meg a Nuvia licenceinek átruházásához szükséges engedélyeket, ezzel megszegve korábbi szerződésüket.

Hirdetés

A Bloomberg jelentése szerint, ha a vállalatok nem oldják meg a problémát a következő 60 napban, a Qualcomm kénytelen lesz leállítani a 39 milliárd dolláros bevételét jelentő chipek jelentős részének értékesítését. Ez komoly átalakulást idézne elő a mobilpiacon is, mivel a legtöbb androidos készülék a Qualcomm Arm architektúrára épülő lapkáit használja.

"Ezek - megint csak az Arm részéről - újabb alaptalan fenyegetések, melyek célja egy régi partnerünk megfélemlítése, a teljesítményben vezető CPU-k szabotálása, valamint a jogdíjak emelése, függetlenül az architektúra-licencünkben foglalt széles körű jogoktól."

- nyilatkozta a Qualcomm szóvivője.

Hozzátette, hogy "a licenc felmondásának indokai teljesen alaptalanok," és bízik benne, hogy a bíróság megerősíti a Qualcomm Armmal kötött megállapodás szerinti jogait.

Az Arm szóvivője az Engadgetnek adott nyilatkozatában ezzel szemben úgy fogalmazott:

"Miután a Qualcomm ismételten jelentősen megszegte az Arm licencszerződését, a vállalatnak nem maradt más választása, mint hogy hivatalos lépéseket tegyen, és felszólítsa a Qualcommot a szerződésszegés orvoslására, különben a megállapodás felbontásával kell szembenéznie. Erre azért van szükség, hogy megvédjük páratlan ökoszisztémánkat, amelyet az Arm és nagyra becsült partnerei több mint 30 év alatt építettek ki. Az Arm teljes mértékben felkészült a decemberi tárgyalásra, és továbbra is bízik abban, hogy a bíróság az Arm javára fog dönteni."

Benne van a pakliban, hogy pusztán erőfitogtatásról van szó, így elképzelhető, hogy a felek végül peren kívül megállapodnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.