Hirdetés

Elkészült az 50 milliomodik Raspberry Pi, személyesen a brit király csomagolta be



|

A különleges darabot a Sony walesi gyárának 50. évfordulóján vette a kezébe III. Károly.

Hirdetés

Július 11-én volt 50 éve, hogy megnyitotta kapuit a walesi Pencoedben a Sony technológiai központja és gyára, ahol kezdetben a nagy népszerűségnek örvendő, és egyébként 2008-ig gyártott Trinitron televíziók készültek. Később a japánok ide költöztették át egyebek mellett a filléres Raspberry Pi minigépek gyártását is, amelynek ötvenmilliomodik példánya a jeles napon gördült le a futószalagról, és ha már épp arra járt a létesítményt felkereső III. Károly király, hát a saját két kezével helyezte a csomagolásába.

A brit uralkodó látogatása szépen keretbe foglalta a Sony tevékenységét a szigetországban, hiszen épp ő volt az, aki a szóban forgó üzemet annak idején megnyitotta, még mint a walesi herceg, a trón várományosa. A királyi család X-fiókja által megosztott képek alapján egy kamera is járt a robotok munkáját megcsodáló Károly kezében, szám szerint a harmincezredik. 

Hirdetés

Mivel az ördög a részletekben rajlik, érdemes megjegyezni, hogy az 50 milliós mérföldkő valójában a Pencoedben gyártott Raspberry Pi-okra vonatkozik. Mielőtt ugyanis 2012-ben Wales-be helyezték volna át a gyártást, a korai modellek japán és kínai üzemekben készültek, az eladott példányszám pedig Eben Upton társalapító és ügyvezető szerint idén februárban mát átlépte a 61 milliót. Ezzel egyébként messze a legsikeresebb brit számítógép, ugyanis a második helyen a ZX Spectrum kullog 5 millióval, ami mellett a Raspberry Pi már 2015-ben elrobogott.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.