Hirdetés

Elképesztő siker: robotkarokkal kapták el a SpaceX hatalmas űrrakétáját



|

Eredményesen zárult a Starship legutóbbi fellövése.

Hirdetés

A hétvégén került sor a világ legnagyobb űrrakétájának, a SpaceX Starshipjének ötödik tesztrepülésére. A szupernehéz rakétarendszert az űripari vállalat dél-texasi központjából indították, az akció pedig sikeres volt. Elon Musk űrcégének elsődleges céljai között szerepel, hogy embereket juttasson a Holdra, ezt követően pedig a Marsra, ebben pedig a Starship is kiemelt szerepet játszik.

A mostani tesztrepülés kulcsfontosságú a jövőre nézve, ugyanis ez volt az első alkalom, hogy bevetés után sikeresen irányították vissza az űrrakétát az indítóállványhoz. A The Verge beszámolója szerint a rakétát két, "evőpálcikának" nevezett robotkar kapta el.

Hirdetés

A korábbi tesztek változó eredményeket hoztak, viszont a Starship harmadik útján már sikerrel járt, bár a leszállás ebben az esetben sem volt problémamentes. Az eddigi tapasztalatok alapján a SpaceX a mostani tesztrepülésre újratervezte többek között a Starship hővédő pajzsát, miután a rakéta júniusi visszatérésekor darabok váltak le róla.

Eredetileg úgy volt, hogy a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) csak a jövő hónapban engedélyezi az ötödik repülést, de az intézmény és partnerügynökségei a vártnál gyorsabban elvégezték a szükséges vizsgálatokat, így a tesztrepülésre korábban sor kerülhetett.

A sikeres landolás az alábbi videóban látható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.