Hirdetés

Elismerte a Facebook, hogy a felhasználók bejegyzéseivel tréningezi saját mesterséges intelligenciáját



|

Úgy tűnik, hogy Mark Zuckerbergék ezzel nem sértettek szabályt, ami az elavult ausztrál adatvédelmi rendeletnek köszönhető.

Hirdetés

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy visszavonulót fújt az X (korábban Twitter), ugyanis mint kiderült, a közösségi oldal megsértette az EU általános adatvédelmi rendeletét (GDPR). A platform a felhasználók beleegyezése nélkül használta fel adataikat és bejegyzéseiket, hogy kiképezze az Elon Musk által alapított xAI Grok névre keresztelt AI-csevegőjét.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Mark Zuckerberg által alapított Facebook is hasonlóképpen járt el. A közösségi oldal a minap elismerte, hogy az ausztrál felnőtt felhasználók nyilvános fotóit, posztjait és egyéb adatait használja AI-modelljei tréningezésére, és nem biztosít lehetőséget arra, hogy a felhasználok megtagadják a hozzájárulást.

Hirdetés

Ezt a Meta globális adatvédelmi igazgatója, Melinda Claybaugh maga erősítette meg, amikor egy szenátusi vizsgálat során nekiszegezték az erre irányuló kérdést. A fejes kezdetben tagadta a megkérőjelezhető adatgyűjtési módszerekre vonatkozó állításokat, de később már nem tudott kitérő válaszokat adni.

Claybaugh azt is elmondta, hogy bár a 18 év alattiak fiókjait nem használták közvetlenül az AI-modelljeik tréningezésére, a felnőtt felhasználók oldalain szereplő, például gyermekekről készült képeket már igen. A Facebook képviselője nem tudott választ adni arra, hogy a vállalat gyűjtött-e korábbi évekből származó adatokat olyan felhasználókról, akik ma már felnőttek, de 18 év alattiak voltak, amikor létrehozták a fiókjukat.

Az eset azért is aggasztó, mert míg a Meta júniusban értesítette az Európai Unió és az Egyesült Államok felhasználóit, hogy adataikat az AI-modellek képzésére használja (feltéve, ha ebbe nem egyeznek bele), addig az ausztrál fiókok esetében a tájékoztatás rendre elmaradt. Az Európai Unióban a Meta erre az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) miatt kényszerült, ami korlátozza a vállalatokat abban, hogy adatgyűjtést végezzenek a felhasználók értesítése nélkül.

Claybaugh a vizsgálatok során elismerte, hogy az ausztrálok számára nem kínálták fel ezeket a lehetőségeket. Ehhez kapcsolódóan arról beszélt, hogy a Metának rengeteg adatra van szüksége ahhoz, hogy a lehető "legrugalmasabb és legerősebb" mesterséges intelligencia eszközt kínálhassa, ami végső soron egy biztonságosabb, kevésbé ellentmondásos "termék" lehetne.

David Shoebridge, ausztrál szenátor a történtek kapcsán úgy nyilatkozott:

"Megvan az oka annak, hogy az emberek magánéletét Európában védik, Ausztráliában pedig nem. Az európai törvényhozók szigorú adatvédelmi törvényeket hoztak. A Meta ma világossá tette, hogy ha Ausztráliában is ilyen törvények lennének, akkor az ausztrálok adatai is védve lennének. Az, hogy a kormány nem lépett fel a magánélet védelme érdekében, azt jelenti, hogy az olyan cégek, mint a Meta, továbbra is pénzzé teszik és kihasználják a gyermekekről készült képeket és videókat a Facebookon." 

A múltbeli és a jelenlegi események fényében a kormány várhatóan hamarosan bejelenti az adatvédelmi törvény régóta várt reformját, válaszul a 2020-as felülvizsgálatra, ami szerint a jelenlegi jogszabályok elavultak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.