Hirdetés

Egyesül a Paramount és a Skydance, ez a legnagyobb üzlet idén a szórakoztatóiparban



|

Hónapok óta húzódó tárgyalások eredményeként jött létre a megállapodás, ami keresztülhúzza a Sony terveit.

Hirdetés

Még áprilisban írt a GS arról, hogy miután zátonyra futottak a nehéz időket élő Warner Bros. Discovery és a szintén vaskos adóssághalmot maga előtt görgető Paramount Global lehetséges egyesüléséről folytatott egyeztetések, rövid időn belül több kérő is bejelentkezett a Mission: Impossible, a SpongyaBob, a Star Trek, a Top Gun, a Yellowstone és más értékes szellemi termékek felett rendelkező cégcsoportért, amelynek része a CBS, a Comedy Central, az MTV, a Nickelodeon, a Paramount Pictures, a Paramount+ és a Showtime. Előbb a Skydance Media részéről érkezett egy ajánlat, majd a Sony Corp. jelentette be vásárlási szándékát az Apollo Global Managementtel közösen.

A Paramountnak a kérdésben döntő bizottsága végül a Skydance-szel való egyesülést választotta, miután legnagyobb részvényese, Shari Redstone előzetes megállapodást kötött a papírjai, pontosabban az azokat birtokló National Amusements eladásáról 2,4 milliárd dollárért. Ezzel együtt a Skydance összesen 8 milliárd dollárt fektet a vállalatcsoportba, aminek a finanszírozásába a RedBird Capital Partners és a KKR magántőke-befektetési társaságok is beszállnak.

Hirdetés

Az egyesülésre még rá kell bólintania még a versenyhatóságnak is, ezért a felek úgy kalkulálnak, hogy 2025 harmadik negyedévében zárhatják le ténylegesen az üzletet. Nem szabad továbbá megfeledkezni arról sem, hogy mostantól 45 nap áll a a már említett döntőbizottság rendelkezésére, hogy további ajánlatokat is számba vegyen. A megállapodás értelmében viszont 400 millió dollárt kell fizetnie a Paramountnak, ha kihátrál a Skydance-szel kötött egyezségből egy jobb ajánlat kedvéért.

Amennyiben viszont minden terv szerint halad, akkor az együttesen 28 milliárd dollár értékűre becsült, egyesített vállalatok élén David Ellison áll majd ügyvezetőként. A Skydance alapítója egyébként annak a Larry Ellisonnak a fia, aki az Oracle sikerei révén vált milliárdossá. Az elnöki tisztséget pedig Jeff Shell, az NBCUniversal korábbi CEO-ja, a Redbird vezetője fogja ellátni.

A részvényeseket a jelek szerint nem lelkesítette fel különösen az üzlet híre, mivel a bejelentést követő első tőzsdei kereskedési napon, tehát hétfőn 5 százalékot estek a Paramount részvényei. Ez igazából annak a fényében nem meglepő, hogy a vállalatcsoportnak komoly kihívásokkal kell szembenéznie a következő időszakban: gyengélkedik a reklámpiac, folyamatosan szivárognak el a kábeltévés előfizetők, és mindezt nem ellensúlyozzák a Paramount+ növekvő számú előfizetői, mivel a streamingplatform még mindig veszteségesen üzemel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.