Hirdetés

Valódi élő laboratórium lesz a Toyota most épülő városa



|

Woven City gyakorlatilag a jövő városa lesz.

Hirdetés

A Toyota egy különleges vállalkozásba kezdett: egy vadonatúj város építésébe a Fudzsi-hegy lábánál, amelyet a Woven City névre kereszteltek. Az IFLScience beszámolója szerint ez a projekt nem csupán egy város, hanem egy élő laboratórium, amelynek célja, hogy megvizsgálja, miként tud a városi közösség harmóniában élni az autonóm járművekkel, robotokkal, tiszta energiával és a mesterséges intelligenciával.

Az építési munkálatok 2021 elején indultak és várhatóan 2024 nyarán fejeződnek be. 2025-ben kezdődik a demonstrációs kísérletek szakasza, amelyben új távközlési technológiákat és intelligens logisztikai rendszereket fognak tesztelni. Az egyik izgalmas kísérlet okostelefon-alkalmazások és kézbesítő robotok integrációja lesz. Az otthonokban pedig a robotika és a szenzorokkal vezérelt mesterséges intelligencia segít majd a mindennapi feladatokban, például a hűtőszekrények feltöltésében és a szemét kezelésében.

Hirdetés

A város kezdetben 360 lakónak ad otthont, főként időseknek és családoknak, majd a tervek szerint a lakosság létszáma fokozatosan 2000 főre bővül. A lakók között a Toyota alkalmazottai is megtalálhatóak lesznek, akik valós környezetben figyelik és fejlesztik a technológiákat. A város építésében robotok is részt vesznek, a tervezést pedig a természet és a hagyományos japán famegmunkálás inspirálta, Bjarke Ingels norvég építész közreműködésével.

Tojoda Akio, a Toyota Motor Corporation elnöke, már 2020-ban így nyilatkozott:

"Egy új város megépítése az alapoktól, még ha kis léptékben is, egyedülálló lehetőség a jövő technológiáinak fejlesztésére, ideértve a városi infrastruktúra digitális operációs rendszerét is."

Ez a projekt nem csupán technológiai innováció, hanem egy új életforma kísérlete is, ahol az emberek a legmodernebb technológiákkal élnek együtt. Az ilyen megoldások célja, hogy az életet nemcsak kényelmesebbé és hatékonyabbá, hanem fenntarthatóbbá is tegyék.

A Woven City különleges kialakítása és felépítése révén újraértelmezi, hogyan nézhet ki a jövő városa, ahol a technológia és a természet szorosan együttműködik. Az itt szerzett tapasztalatok és eredmények hosszú távon meghatározóak lehetnek a várostervezés és a technológia jövőbeni integrációjában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.