Hirdetés

Egy francia egyetem kutatói fényterápiával küzdenének a rák ellen



|

Az infravörös fénnyel folytatott kezelést először egereken próbálnák ki.

Hirdetés

A fény csodákra képes: serkenti a boldogságérzetünkért felelős szerotonin, valamint az éberségünket pozitívan befolyásoló melatonin hormon termelődését. A fény ezen felül is számos pozitív egészségügyi hatással bír, ellenben hiánya, vagyis a sötétség, növeli az álmosságért felelős stresszhormon, a kortizol szintjét.

Egy ideje tudják már azt is az orvostudomány képviselői, hogy bizonyos rákfajtákkal szemben is hatékony lehet, és kevésbé invazív, mint más kezelési módok. A közelmúltban fedezték fel, hogy bizonyos külső rákfajták esetében az infravörös fény képes elpusztítani a daganatos sejtek 99 százalékát.

Ezt a módszert eddig még nem alkalmazták olyan változatok ellen, amelyek a szervezet mélyén bújnak meg, de a Notre Dame Egyetem szakemberei most kifejlesztettek egy viszonylag egyszerű módszert, ami ezt lehetővé teszi.

Hirdetés

Bár a kutatók reménykednek a módszer átültethetőségében, eddig még nem volt megoldás ennek kivitelezésére. A francia kutatócsoport most talált egy biztató megoldást, melynek során egy apró, LED-del ellátott eszközt ültetnének be a szervezet azon részére, ahol a daganatos megbetegedés kialakult.

A kifejlesztett apró eszköz egy fényre érzékeny anyagból készült, amely azt követően, hogy a fény aktiválta, mérgezővé teszi a rákos elváltozást okozó sejtekre az oxigént. Így a kezelés sejthalált vált ki, ami pedig a szervezetünket immunválaszra serkenti.

A megjelent, kapcsolódó tanulmány szerint a fény bizonyos színei mélyebben tudnak behatolni a beteg szövetekbe. Thomas O'Sullivan villamosmérnök - az írás társszerzője - szerint a zöld fény nem hatol olyan mélyre, ám erőteljesebb immunreakciót vált ki a szervezetben.

A kutatás következő szakaszában elkezdik az állatkísérleteket egereken. Mivel az eszköz hatékonyságát egy technikai megoldásnak köszönhetően valós időben tudják megfigyelni, a kísérlet közben is lehetővé válik az adott válasz szerinti finomhangolás. Ha pedig állatok esetében hatékonynak bizonyul a módszer, elkezdhetik a humánteszteket is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.