Hirdetés

Egy diák komplett AI-alapú rendszert rakott össze, hogy csaljon a felvételijén



|

A műszaki zseni végül saját magát buktatta le.

Hirdetés

A puskázás egy egészen régre nyúló csalási forma, mellyel, habár a legenyhébb formája is szabályokba ütközik, a legtöbb tanuló próbálkozott már egy-egy rettegett számonkérés alkalmával. Aki látta már az Éretlenek című 1980-as francia vígjátékot, az ismerheti ennek a műfajnak a legtöbb analóg formáját.

Mivel azóta nagyot változott a világ, a módszerek is sokat finomodtak. A mikromnyi betűkkel teleírt fecniket először felváltották a papírtekercset rejtő és UV-s tollak, majd a telefon, és sorra a többi innovatív technológiákat használó megoldás. Az elmúlt másfél-két év történései után már csak idő kérdése volt, hogy mikor kerül bele a képletbe a mesterséges intelligencia.

Ez az idő is elérkezett: az idei egyetemi felvételik alkalmával egy török tanuló egy konkrét puskázó rendszert rakott össze a technológia újítását felhasználva. Egy gombkamera, egy rejtett fülhallgató és egy AI-platform segítségével próbált bejutni egy neves felsőoktatási intézménybe, de sajnos nem számolt a saját idegességével, ami végül lebuktatta őt.

Hirdetés

Az nem derült ki a híradásokból, hogy az illető személy mely platformot használta a csaláshoz, de a cselekmény jól megtervezett lépései igen. A kérdéseket egy gombnak álcázott kamerával kellett beolvasni - manapság már a legtöbb AI-t használó szoftver képes arra, hogy a képi információkat értelmezze, és szükség esetén szöveggé alakítsa.

A csaló cipője talpába építette be a kommunikációhoz szükséges modemet, ami a beolvasott kérdésekre az AI által adott választ hangüzenet formájában a fülhallgatóra továbbította. Egy internetes újság videót is közölt a rendszer működéséről, amin egy rendőr mutatja be az ezzel való rendhagyó puskázás folyamatát.

Az elmúlt két év során bebizonyosodott, hogy bizonyos tantárgyakban elég hatékonyan képes az AI teljesíteni. Nem ez volt egyébként az első ilyen próbálkozás, és valószínűleg nem is az utolsó. Ideje az oktatásnak felkészülni arra, hogy a hasonló eseteket ki lehessen szűrni, hiszen senki nem szeretné, ha például egy hasonló módszerekkel levizsgázott orvos felelne az életéért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.