Hirdetés

Egy bírósági ítélet félmillió kötetet töröltetett az internet legnagyobb digitális könyvtárából



|

Az Internet Archive méltányos használatra hivatkozva támadta meg a döntést.

Hirdetés

Komoly vereséget szenvedett egy bírósági per során az internet egyik legnagyobb online könyvtára, az Internet Archive. Az oldalon mintegy 7 és fél millió könyv volt megtalálható digitális formában mostanáig, azonban a szolgáltatót bírósági keresetben megtámadó könyvkiadók most ebből sikeresen eltávolíttattak mintegy 500 000 darabot.

A nagy múltú non-profit oldal "pusztító veszteségként" hivatkozik az ítéletre, hiszen indoklásuk szerint olvasóik nehezen hozzáférhető köteteket tudtak kölcsönözni a közhasznú feladatokat is ellátó szolgáltatótól. A weblap eddig sem piaci alapon működött, így ez a lépés nagyban megnehezíti az eddigi tevékenységük zavartalan folytatását.

Chris Freeland, az Internet Archive könyvtári szolgáltatásokért felelős igazgatójának elmondása szerint a szervezet eltökélt szándéka, hogy a jogorvoslattal visszaállítassák a hozzáférést ezekhez a könyvekhez is. Ehhez meg kell a bíróságot győzniük arról, hogy kölcsönzési rendszerük működése méltányos használatnak minősül a szerzői jogi törvény értelmében.

Hirdetés

Érvelésük szerint az, hogy az általuk beszerzett és megvásárolt, papír alapú könyveket digitalizált formában ingyenesen kölcsönözhetővé teszik nem ütközik szerzői jogi törvénybe, hiszen azt egyszerre csak egy személy kaphatja meg. Ez sokak számára fontos szolgáltatás, hiszen nehezen beszerezhető írásokat is elérhetővé tesz olyanok számára, akik más módon nem jutnának hozzá az adott kötetekhez.

Az Internet Archive támogatói és használói szerint az oldal létjogosultságát erősíti az a tény is, hogy ezeknek a köteteknek az ismertségét és máig ható hasznát csak az ilyen jellegű használat tarthatja életben. Indoklásuk szerint a kiadók nem szolgáltattak bizonyítékot arra, hogy a nyílt könyvtári kölcsönzés gyakorlata kárt okozott volna az e-könyvek piacának.

Szerintük a szerzői jogot sokkal inkább védi az iparági szabványoknak megfelelő másolásvédelemmel ellátott kölcsönzési szolgáltatás, mint annak a tiltása, ami viszont elősegítheti az illegális opciók terjedését. Ezzel szemben a pert indító Amerikai Kiadók Szövetsége (AAP) arra hivatkozik, hogy az oldal nem hajlandó a szerzőktől és a kiadóktól beszerezni a szükséges engedélyeket.

A fellebbezés június 28-án kezdődik, és az Internet Archive felkészült arra, hogy megvédje lassan három évtizedes kölcsönzési gyakorlatát. Freeland mindamellett, hogy egyértelművé tette álláspontját, felszólította a kiadókat:

"Hagyják olvasni az olvasókat!"

A sok eltávolított könyv helyén most ott virít a felirat, hogy a kölcsönzés nem lehetséges. Az oldal üzemeltetőinek tájékoztatása szerint a korlátozások óta minden nap kapnak arra vonatkozó kérdéseket, hogy ezek mikortól lesznek ismét elérhetők. Egy támogatói petíció is indult az ügyben, melyet mostanra 20 000-en írtak alá.

A levél kiemeli, hogy az intézkedés mennyire sokat árt azoknak a tudósoknak, diákoknak és pedagógusoknak, akik máshogy nem ismerhetik meg ezeket a műveket. Külön kiemeli az írás azokat az alacsony jövedelmű családokat, fogyatékkal élőket, a vidéki közösségeket és az LMBTQ+ személyeket, akiknek esetleg nincs helyi könyvtáruk, vagy kényelmetlenül érzik magukat, ha nyilvánosan kell hozzájutniuk a nekik fontos, szükséges információkhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.