Hirdetés

Döntött a NASA: még sokáig nem térhetnek haza a Boeing Starliner űrben rekedt asztronautái



|

Eredetileg mindössze 8 napot kellett volna a Nemzetközi Űrállomáson tölteniük.

Hirdetés

Miután kétszer is elhalasztották, június 5-én a sikeres kilövést követően kezdetét vette a NASA és a Boeing közös missziója, amelynek célja a részlegesen újrahasznosítható Boeing Starliner űrkapszula tesztelése volt, ezúttal asztronautákkal a fedélzetén. A Starliner közel 27 órával később dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson, ahova fontos ellátmányt szállított a többnemzetiségű legénységnek.

Ezt követően derült azonban csak ki, hogy már az odaút során is tapasztalt meghibásodások miatt a tervezett visszatérés csúszni fog.

Hirdetés

Először csak napokat, majd heteket, végül hosszas huzavona után megszületett a döntés: nem kockáztatják meg, hogy Barry E. Wilmore és Sunita Williams, a Starliner asztronautái is a fedélzeten legyenek, amikor a több helyen szivárgó űrkapszula belép a légkörbe, ezért nekik egészen 2025 februárjáig az ISS-en kell maradniuk, és majd csak a SpaceX Crew-9 missziója keretében térhetnek haza.

Sunita Williams és Barry E. Wilmore
Sunita Williams és Barry E. Wilmore

A már szeptemberben útnak induló Crew Dragon fedélzetén eredetileg négy ISS-űrhajósnak lett volna hely a visszatéréshez, de kettőt felszabadítanak Wilmore és Williams számára, akik 8 nap helyett végül 8 hónapot töltenek az űrben. Érdemes megjegyezni, hogy egyikük sem kezdő asztronauta, ez már a harmadik küldetésük, tehát hasznos tagjai lesznek az ISS legénységének a hátralévő időben. Arról egyelőre nincs hír, hogy a Boeing fiaskója hogyan befolyásolja a vállalat és az űrhivatal együttműködését a jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.