Hirdetés

Bemutatkoztak az Intel Core Ultra 200S processzorok – ha gamer vagy, ezt nem fogod szeretni



|

A megtépázott renoméjú Intel legújabb dobása papíron, távolról, hurráoptimista hozzáállással maga a megváltás, de azért vannak baljós jelek is.

Hirdetés

Ahogy az a menetrendben is fixen le volt fektetve, idén ősszel új asztali processzorokat mutatott be az Intel - ez az Arrow Lake-S kódnéven fejlesztett Intel Core Ultra 200S család. Az október 10-ei bemutatón 5 új modell jelent meg, amelyek közül a csúcsragadozó a Core Ultra 9 285K a maga 589 USD-s árával.

Ezek alatt két Ultra 7-es és két Ultra 5-ös modell is megjelent, amelyek közül a legolcsóbb, iGPU-mentes a Core Ultra 5 245KF, amiért 294 USD-t kérnek el. Mind az öt új modell vadonatúj alaplapot igényel, ugyanis LGA1851-es foglalatba illeszkedik, és mindegyik azonos alapokra építkezik, amelynek lényege továbbra is a big.LITTLE aszimmetrikus felépítés.

Hirdetés

Intel Core Ultra 9 285K

A csúcsmodell a 285K 24-magos processzor 8 P- és 16 E-maggal. A HyperThreading technológiát kukázta az Intel, így párhuzamosan maximum 24 programszálat tud feldolgozni a CPU. Az órajelekkel is játszott a gyártó, a maximális Boost frekvencia 5,7 GHz, ami volt már magasabban is, viszont cserébe az L2+L3 cache tekintélyes, 76 MB-nyi kapacitású. A chiplet felépítésű lapkán egy integrált grafikus vezérlő is helyet kapott, ám ez nem a Lunar Lake-ben debütált Battlemage Xe2, meglepően erős példány, hanem még a régebbi iGPU, amely csupán 4 Xe maggal dolgozik maximum 2 GHz-es órajelen. Fejlődött a RAM-vezérlő is, immáron DDR5-6400-as modulokat támogat natívan, sőt, megjelent a CUDIMM-ek kezelése, viszont a csatornák száma maradt kettő.

Természetesen egy NPU-t is hozzácsapott a mixhez az Intel, ez azonban egészen halvány, mindössze 13 TOPs teljesítményre képes, ami nem éri el a Microsoft Copilot+ PC követelményei között szereplő minimális sebességet, ami 40 TOPs.

Az Intel kiemelt feladata volt a sebesség javítása mellett a fogyasztás csökkentése, de az adatok szerint a nagy áttörés nem most lesz. Mind az 5 új CPU alap TDP-je 125 Watt, a PL2-es hőtermelési plafon pedig a Core Ultra 9 és Ultra 7 CPU-k esetében a 250 Wattot is eléri (az Ultra 5-ök esetében ez 159 Watt). Persze az Intel diáin ezt óriási eredményként hirdetik: 30%-kal alacsonyabb fogyasztás mellett 10%-kal nagyobb teljesítmény és megduplázott erejű iGPU. A bejelentésnél az AI-ra is kitért egy dia, ahol a 200-as szériát a világ első asztali AI CPU-jaként mutatták be, amelynél dedikált NPU, valamint AI-számításokban jeleskedő GPU is van - itt persze nem írták ki, hogy NPU oldalról mindösszesen 13 TOPs-ról beszélnek…

Már most úgy tűnhet, hogy kissé sötéten látjuk az új Intel CPU-k képességeit, de azért nem teljes a kudarc. Például lehet annak örülni, hogy az Intel megesküdött rá, ez a CPU és a mikrokódos vezérlés mentes mindenféle hardveres bugtól - de persze mi már megint csak azt tudjuk hozzátenni, hogy minden "már felfedezett" hibától mentes, az újakat pedig hamarosan biztosan sokan fogják kutatni.

Az Intel Core Ultra 200-as CPU-k egy fontos újítása a takarékos Skymont E-magok mellett dolgozó új Lion Cove teljesítménymagok. Ezek az előzetes mérések szerint tényleg nagyon jól sikerültek, és érezhetően jobb IPC (Instructions per Cycle) mutatóval rendelkeznek. Szintén lehet örülni az integrált TB4 vezérlőnek, a nagy gyorsítótárnak, jobb iGPU-nak, gyorsabb memóriavezérlőnek stb.

Alkotó vagy gamer vagy? - Aggasztó előjelek, nyilatkozatok

Az Intel kijelentése szerint a Core Ultra 9 285K olyan gyors játékok alatt, mint az AMD Ryzen 9 9950X. Ez a CPU pedig nem szerepelt túl jól, az Intel 14900K 5-10%-kal gyorsabb játékok esetében (a fogyasztástól most tekintsünk el). Ez azt is jelentheti, hogy a 200-as CPU-k játék közben lassabbak lesznek, mint a régebbi Intel 14-es modellek, és akkor még nem is beszéltünk kedvenc gaming CPU-nkról, a 7800X3D-ről, ami sok elemző szerint reggelire fogja felfalni a Core Ultra 9 285K-t. És ez még csak az aktuális helyzet, ugyanis arról biztos forrásokból van információnk, hogy az AMD már készen áll a Zen5-alapú Ryzen 9000X3D-s modellekkel, amik várhatóan akkora lökést adnak a Ryzen CPU-k gaming teljesítményének, mint anno az 5000-es modellek. Ez akár 20-30%-os gyorsulást is jelenthet, ráadásul az Inteléhez képest feleakkora fogyasztás mellett - ha ez beigazolódik, az Intelnek nagyon nehéz dolga lesz a 200-as széria népszerűsítésével.

A produktivitási appoknál is lehetnek gondok, ugyanis ez nem egy teljes értékű 24-magos CPU, valójában a nehéz feladatokat igazán gyorsan csak 8 mag képes elvégezni. Márpedig vannak a piacon akár hasonló áron is sokkal több maggal dolgozó CPU-k, amik így párhuzamos munkavégzésben képesek lehetnek lenyomni a Core Ultra 200-asok királyát, a 285K-t. És akkor itt a fogyasztás, ami az előző generációknál már az egekbe szökött. A 30%-os csökkenés üdvözlendő, tényleg tudunk neki örülni, de ez még mindig nagyon kevés.

Végül a platformköltséget említsük meg. A CPU-k drágák - az Intel láthatóan nem kívánt barátságos árazással alávágni az AMD-nek és kényeztetni a felhasználókat. Az LGA1851-es alaplapok nagyon szépek, modernek és jók, de az áraik minden eddiginél magasabban lesznek, a 150-200 ezer forintos ársáv még csak a középkategóriát fogja jelenteni. Ehhez még új DDR5-6400-as RAM-modulokat is be kell szerezned, és arra sem árt majd figyelned, hogy az előzetes tesztek szerint a CPU hűtőblokkjára nem középen, hanem oldalra eltolódva érkezik majd a hőközéppont (ahol a leginkább melegszik a hősapka alatt a CPU). Az sem mutat jól, hogy az Intel 105 Celsius fokra emelte a megengedett maximális maghőmérsékletet.

Sajnos arra nézve sem kaptunk megerősítést, hogy az LGA1851-es platformot meddig is tervezi életben tartani és támogatni újabb CPU-családokkal a gyártó. Ha ez 1, maximum 2 generáció, az nagyban lerontja az értékét és jövőállóságát.

Szép mérnöki munka

No de zárjuk optimistán és vidáman az új Intel Core Ultrák bemutatóját, az Intel mérnökei tényleg sokat dolgoztak velük. Csodás például az 5-chipletes felépítés, a moduláris elrendezés, a 3D-s tokozás, a Lion Cove magok IPC-gyorsulása, a jobb memória-alrendszer (CUDIMM-támogatással), a 24+20 PCIe 5.0 és 4.0 vonalak, valamint a hírek szerint a tuningolás is újra élvezetes lehet (és látványos eredményeket hozhat).

Az első CPU-k október 24-én érkezhetnek meg, és egy példány már a tesztlaborunk felé tart, így remélhetőleg pár héten belül kiderül, az Intel ígérete valós-e, és jó irányba fordul-e a Core CPU-k szekere, vagy sajnos egy újabb CPU-generációt kapunk, aminél az Intel kihagyta a ziccereket, és még a konkurenciát sem sikerült komoly gondba hoznia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.