Hirdetés

Az Nvidia közreműködésével elindult Dánia első AI-szuperszámítógépe



|

A hardvergyártó fejese, Jensen Huang és X. Frigyes dán király közösen helyezték üzembe a Geifon névre keresztelt gépet.

Hirdetés

Jensen Huang, az Nvidia alapítója és vezérigazgatója a napokban Dániába látogatott, ahol az ország királyával, X. Frigyessel közösen, egy ünnepélyes esemény keretein belül szimbolikusan "bekapcsolták" az ország első, Geifon névre keresztelt szuperszámítógépét. A Geifon az Nvidia DGX SuperPOD rendszerére épül, benne pedig 1528 darab, a vállalat legmodernebb H100 Tensor Core GPU-ja dolgozik együtt a Quantum-2 InfiniBand összeköttetésen keresztül.

Dánia az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a mesterséges intelligencia fejlesztésére - a Geifon a további fejlődést, valamint az ország nagy teljesítményű számítástechnikában elfoglalt pozícióját hivatott erősíteni. Huang kiemelte, hogy Dánia felismerte a mesterséges intelligencia alapú technológiák jelentőségét, ehhez mérten pedig aktívan támogatja a fejlesztéseket a területen.

Hirdetés

A szuperszámítógép egyik első használója a Dán Meteorológiai Intézet lehet, amely abban reménykedik, hogy a Geifon segítségével az időjárás-előrejelzés ideje órákról percekre csökkenthető, miközben az energiafelhasználás is jelentősen leredukálható.

A Geifon projekt költségei körülbelül 700 millió dán koronára (nagyjából 38 milliárd forintra) rúgnak. Ebből 600 millió koronát a Novo Nordisk Alapítvány biztosított, míg a fennmaradó 100 milliót a Dán Export- és Beruházási Alap fedezte.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.