Hirdetés

ASUS Vivobook S 15 teszt – vajon mennyire fájdalmas a szakítás az x86-tal?



|

Megérkezett az első Arm-alapú windowsos Vivobook, mi pedig megpróbáltuk úgy használni, mintha egy normál x86-os laptop lenne. Megmutatjuk, mire jutottunk.

Hirdetés

Bár néhány éve egyszer már nekifutott a Microsoft, hogy bevezesse az Arm architektúrát a windowsos PC-k világába, a mostani pillanatot, vagyis az első Qualcomm Snapdragon központi egységekre épített Windows 11 laptopok megjelenését óriási figyelem kísérte. A várakozás véget ért, június közepén megjelentek az Arm-alapú Windows 11-es PC-k, így végre kideríthetjük, megérte-e a nagy izgalom, vagy a Windows PC továbbra is csak x86-alapokon működik jól.

Tesztlaborunkba az egyik legelső Snapdragon X Elite chipre épített notebookot sikerült megszereznünk. Az ASUS Vivobook S 15 ez a gép, ami számos érdekességet rejt, ráadásul nem csupán hardveres oldalon, hanem operációs rendszer szintjén is.

Hirdetés

Feltűnésmentes Arm

Mielőtt közelebbről is bemutatnánk az új Vivobookot, rögtön a döcögős rajttal kell kezdenünk. Az ASUS és a többi PC-gyártó már jó ideje készen voltak az új, Snapdragon X Elite SoC-re épített laptopokkal, azonban a Microsoft még visszatartotta őket, mondván a rendszer fontos frissítése még nem áll rendelkezésre. Ez a Copilot+-fejlesztéseket takarja, de sejtésünk szerint a rendszer általános komponenseire, sőt, a driverekre is vonatkozik.

A Vivobook S 15 (S5507) az ASUS első Copilot+ PC-je, amely hardveresen gyorsított mesterséges intelligenciával fűszerezett szolgáltatásokat is nyújt, és amit maximálisan támogat a Microsoft is. Sokan azt várták, hogy az Arm-alapú Windows laptopok egészen új külsővel és eddig nem látott megoldásokkal érkeznek majd: például szupervékony kialakítás, passzív hűtés stb. Nos, ez nem így lett, tulajdonképpen az S5507-es Vivobook pont úgy néz ki, mint a többi Vivobook. És ez nem rossz hír: a 16 mm vastag gépház elegáns ezüst színű és alumínium, a 3K-s felbontású, 120 Hz-es OLED-kijelző körül nagyon vékony a káva, a billentyűzet kényelmes, a touchpad nagyméretű és precíz, és még numerikus gombokat is kapunk. A gombok RGB-s háttérvilágítást kaptak, vagyis a szín tetszőlegesen bármi lehet, de ez nem gamer laptop, így a teljes klaviatúra egyetlen zóna.

A gép oldalán minden fontos portot megtalálni: két Type-C, két normál USB, HDMI, mSD kártyaolvasó és kombójack. A Type-C-k USB4-típusúak, ami a jelenlegi legfejlettebb, viszont a normál USB-nél be kell érni az alap USB 3.2 Gen1 sebességgel, ami 5 Gb/s. A töltőfej 90 wattos és Type-C-s, külön töltőport nincsen, és praktikusan PD-kompatibilis, kellően erős töltőfejjel használható töltésre. A gépbe egy 70 Wh-s akkumulátort szereltek, így akár még hihető is az ASUS által hirdetett 18 órás üzemidő.

A 15,6"-os kijelző hozza a korábbi ASUS Vivobookoknál megismert Lumina OLED-szintet: szép színek, akár 600 nites fényerő és alacsony késleltetés, HDR-kompatibilitás, a 3K-s felbontással pedig a részletesség is biztosított (bár legalább 150%-os skálázást érdemes bekapcsolni a Windowsban, hogy szabad szemmel is láthatók legyenek a szövegek, ikonok stb.). A kijelző felső kávájába egy fizikai takarólemezzel elfedhető webkamera került, valamint itt található az IR-kamera is, ami bármely fényviszonyban azonnal és pontosan felismeri a felhasználó arcát, így jelszó, vagy PIN-kód nélkül tudja azonosítani magát.

A szokásos Windows varázsló fogad - azzal a különbséggel, hogy ez még büszkén hirdette az azóta visszahívott Recall funkciót
A szokásos Windows varázsló fogad - azzal a különbséggel, hogy ez még büszkén hirdette az azóta visszahívott Recall funkciót

Ismerős Windows környezet

Az 1,42 kg tömegű gép egyedi belsejéről még a rendszer indulása sem árul el semmit: a Windows 11 villámgyorsan betölt, minden vezérlő, minden ikon és egyéb funkció ugyanott található, mint egy átlagos PC-nél. Pedig egy merőben új gép lapul a készülékházban. A Snapdragon X Elite X1E 78 100-as központi egység 12-magos CPU-t tartalmaz, amely akár 3,4 GHz-en képes dolgozni és 42 MB-nyi gyorsítótárral gazdálkodik. A központi egység része egy Qualcomm Adreno GPU, valamint egy Qualcomm NPU is. A teljes chip együttvéve 75 TOPS AI-számítási teljesítményre képes, amelyből az NPU 45 TOPS erőt ad a rendszerhez.

Ez a Snapdragon chip természetesen egészen más, mint amiket a mobiloknál megismerhettünk: több mag, magasabb órajel, több RAM, komolyabb hűtés; az ASUS mérnökei 45 W TDP-t szabtak meg az SoC-nek ennél a gépnél.

A körítés becsületére válna bármely notebooknak: 32 GB LPDDR5X RAM, valamint egy 1 TB kapacitású Samsung NVMe SSD, ami PCIe 4.0 x4-en kapcsolódik a rendszerhez. A hálózatos részen egy Wi-Fi 7 és egy BT 5.4 vezérlő érhető el, itt örültünk volna egy 5G-s modemnek is.

Az OLED-kijelző még mindig nagyon meggyőző tud lenni
Az OLED-kijelző még mindig nagyon meggyőző tud lenni

Ennyire fájdalmas az x86 hiánya

A Windows 11-ben nagyon-nagyon sokat kell kattintgatni, hogy bármit észrevegyünk, ami különbözik az AMD/Intel gépeknél látottaktól. Érdekességeket annál inkább találhatunk. Például az energiagazdálkodásnál kihasználhatjuk a Qualcomm jelenlét-érzékelőjét, és megadhatjuk, hogy felébredjen a gép, ha minket észlel, ha pedig felállunk a PC-től, lezárjon automatikusan.

A megjelenés előtt nálunk járt Vivobook még nagyon korai példány volt, amiről árulkodott az is, hogy a pár napos tesztelés alatt is érkezett két javítás a géphez, mindegyik optimalizációval, hibajavításokkal megpakolva.

A mindennapos használat során a Windows frissítések és a Microsoft Store épp úgy működnek, ahogy eddig is: kedvünkre telepíthetünk appokat, nem kell attól tartani, hogy inkompatibilitásra figyelmeztető ablakok állják utunkat. Ezen felbuzdulva kiléptünk a Store keretei közül és szimpla .exe fájlokból kezdtünk telepíteni ismert programokat. A legtöbb mindenféle akadozás, kényszerű várakozás vagy akár extra figyelmeztetőablak nélkül települt, egyáltalán nem volt észrevehető, hogy nem Intel vagy AMD CPU dolgozik a laptopban, hanem egy Arm-alapú Snapdragon. A rengeteg RAM és gyors SSD is segített a sebesség fenntartásában, nem fogytak el a rendszererőforrások egyetlen alkalommal sem.

A segédprogramok közül a legtöbb, még olyan is, mint például a GPU-Z, tökéletesen futott, bár túl sok értelmes információt egyelőre nem közölt. Az AIDA64 ezzel ellentétben szépen felismerte a komponenseket. A CPU-Z már problémásabb volt: észlelte az ARM64 architektúrát, de elindulni sajnos nem tudott.

Az olyan segédprogramok, mint a WinRAR vagy a Total Commander hibátlanul tették a dolgukat, ezért még tovább merészkedtünk: a 3DMark és a PCMark 10 voltak a következő kiszemelteink, amelyek szintén akadálymentesen települtek, előbbinél azonban a PC-n megszokott tesztek nem jelentek meg. Ha már mélyvíz, egy igen szigorú követelményekkel rendelkező könyvelői és készletező programot is telepítettünk, ami MSSQL-t is használ: az eredmény hibátlan működés. Szintén nem maradhatott le a listáról a Microsoft 365, vagyis a komplett irodai csomag. Itt sem csalódtunk, minden tökéletesen futott, sem sebességben, sem kompatibilitásban nem tapasztaltunk gondokat.

Azt ígérték, hasítani fog és sokáig bírja…

Nem is lehetett kérdéses, hogy a következő próba a játékok futtatása legyen-e az ASUS Vivobook S 15-ön. A Steam és az Epic kliensei gond nélkül felkúsztak, indulhatott a játékok telepítése. Itt sem ütköztünk problémába, így már nagyon kíváncsiak voltunk, vajon tényleg 30 fps-közeli értékeket kapunk-e a modern AAA játékok alatt is, ahogy azt egy korábbi pletyka állította. Véletlenszerűen válogattunk a játékok közül, így felkerült a Control, a Godfall, a Doom Eternal, a Borderlands 3 és még néhány egyéb játék.

A vártnál sokkal több játék indult el, de azért még sokszor futottunk hibákba - a driverfrissítések folyamatosan érkeznek, amikkel ezek a gondok kiküszöbölhetők
A vártnál sokkal több játék indult el, de azért még sokszor futottunk hibákba - a driverfrissítések folyamatosan érkeznek, amikkel ezek a gondok kiküszöbölhetők

A Doom szépen indult, a játék betöltött, megmozduláskor a 30-35 fps megvolt, de az első lövés eldördülésekor szétesett a grafika, és játszhatatlanná vált a játék. A Godfall szépen futott, közepes grafikai részletesség mellett 34,2 fps-t mértünk, azonban szinte véletlenszerűen meg-megakadt a játék akár fél-egy másodpercre is. A Borderlands 3 volt a következő, ahol a HD-felbontásnál nagyobbat nem engedett választani. Itt alacsony részletesség mellett átlagosan 48 fps-t mértünk, de ez nem fedi a valóságot: csupán a tájon száguldó kamerával az 51-55 fps is stabilan megvolt, de lövöldöző ellenfelekkel azonnal 25 fps körülire esett a tempó, ami játszhatatlanná tette.

Bár az eredményeket látva sokan kudarcként tekinthetnek a játéktesztekre (néhány játékkal indítási gondjaink voltak - már a menü szétesett, vagy a játék nem indult megfelelően), szerintünk semmiképp sem az. A grafikai hibák drivergondokra vezethetők vissza, a beröccenések pedig szintén orvosolhatók szoftveresen (vélhetően adatbetöltési, szinkronizálási gondok vannak a háttérben). Megnyugtató és biztató, hogy a futtatásnál nem adódtak komoly gondjaink, ha pedig egy-egy játékban eljutottunk a vezérlésig, a sebesség egyáltalában nem volt csapnivaló. Minderre úgy volt képes a Vivobook S 15, hogy a ventilátor zaját egyáltalában nem hallottuk - mintha fel sem pörgött volna, sőt, a készülékház sem melegedett át vészesen. Csupán kétszer, két firmware-frissítés során hallottuk 100%-ra felpörögni a ventilátort, de ez normális jelenség.

A mérések során a Geekbench 6 2346/14 174 pontos értéke bíztató, ilyesmi tempóra PC-s oldalon a Ryzen 7/Core i7 CPU-k képesek. CrystalDiskMarkkal az SSD-t is lemértük, és szintén jó eredményeket kaptunk: 4,8 GB/s olvasást és 3,6 GB/s írást mutatott a segédprogram. A PCMark10-zel üzemidő-tesztet is végeztünk, ami 11 óra 29 percet hozott ki eredményül. Tekintve, hogy ez irodai, átlagos terhelést ró a gépre képszerkesztéssel, videózással stb., ez elég jó eredmény, szimpla webezéssel, dokumentumszerkesztéssel a 15 óra is teljesen reális.

Elegáns és gyors gép, de csalódni fog az, aki azt várta, hogy feleannyiba kerül, mint az AMD/Intel CPU-val szerelt Vivobookok
Elegáns és gyors gép, de csalódni fog az, aki azt várta, hogy feleannyiba kerül, mint az AMD/Intel CPU-val szerelt Vivobookok

Itt az AI, hol az AI?

A hivatalosan is Copilot+ PC-hitelesített gépen egyelőre tesztverzióban futó Windows AI és az ASUS saját AI megoldásai jelentik a másik nagy újdonságot a Vivobook S 15 esetében. A helyzet azonban az, hogy tesztünk során a Windows szükséges frissítése még nem érkezett meg. A Copilot gombra kattintva a tálcáról felugró kereső jelent meg, ahonnan az AI-funkció az Edge böngészőbe irányított. Sem a Recall, sem más alkalmazás nem volt elérhető egyelőre. Tesztünk megjelenését követően adja majd ki a Microsoft a szükséges frissítést, ekkortól már a Copilot indul majd a megfelelő gombot lenyomva, és az AI-funkciók is mélyebben integrálva lesznek a rendszerbe. Ezek alól a Recall a kivétel, azt határozatlan időre visszahívta a Microsoft, mert súlyos adatbiztonsági aggályok hangzottak el ellenében.

Az ASUS ennél bőkezűbb volt, a zajszűrés és egyéb rendszerkiegészítők (például jelenlét-érzékelés)  mellett a StoryCube is ott pihent a gépen. Ez egy fotóalbum-rendszerező és -szerkesztő alkalmazás, ami képes kihasználni az SoC-be integrált NPU-t, hogy gyorsabban találjon meg arcokat, tárgyakat, rendszerezze a fotókat stb. A MuseTree-t is kerestük, ami egy igazán ötletes és kreatív AI-megoldás, ám információink szerint ez Snapdragon X Elite gépekre egyelőre nem érkezik meg.

Új szereplő, nagyobb verseny?

Az Arm architektúra megjelenése a PC-s világban elkerülhetetlen volt. Ezt a Microsoft is jól tudta, ám 2019-ben nagyon elkapkodta az indulást: a Snapdragon 8cx-re épített gépek, és az azon futó Windows rengeteg gyerekbetegségtől szenvedett.

2024-ben egy sokkal érettebb, jobb termék érkezett mind hardveres, mind pedig szoftveres oldalról - és mondjuk mindezt úgy, hogy a tesztelt Windows még mindig korai stádiumban volt. Kompatibilitási gondoktól nem kell tartani, a sebesség is rendben van - az 536 ezer forintos Vivobook S 15 általános felhasználás mellett hozta azt a tempót, amit egy Ryzen 7 / Core i7 ultrabooktól elvárhatunk. A méret és a tömeg nem lett kisebb, viszont a szerényebb melegedés és a szinte teljesen néma (vagy nem is dolgozó) ventilátor csábító extrák. A korai pletykák arról is szóltak, hogy az üzemidő 2-3-szorosára növekszik egy x86-os PC-hez képest. Nos, ezek inkább érzelemvezérelt állítások voltak - mi is örültünk volna ennek, de a valóságban inkább 30-50%-os javulás az, amire számíthatunk. Az ASUS 18 órás üzemidőt mond, mi ennél valamivel kevesebbet, 12-15 órát, de persze lehet, hogy további firmware-frissítésekkel ezen még javítanak.

Hamarosan érkeznek az AMD és Intel AI-CPU-kal szerelt modellek is
Hamarosan érkeznek az AMD és Intel AI-CPU-kal szerelt modellek is

A legérzékenyebb programoknak számító játékoknál látszott meg igazán, hogy még nem áll teljesen készen a platform: bár a 30 fps-t minden kipróbált játéknál sikerült így vagy úgy elérnünk, sok volt a hiba, az akadás, a grafikai anomália. Ha viszont ezeket sikerül javítani, tényleg beigazolódhat, hogy alkalmi játékra elfogadható lesz a Snapdragon X SoC-vel szerelt bármely laptop. Szintén várat még magára a Microsoft lépése, vagyis a Copilot-funkciók bevezetése, továbbá a többi szoftverfejlesztő AI-szolgáltatásainak megjelenése. Amennyiben ezek is mind támogatják a Snapdragon X platformot és a sebességgel sem lesznek gondok, kijelenthetjük, hogy komolyan kell venni a harmadik szereplőt a PC-platformok piacán.

Akinek viszont most van szüksége modern, AI-t is hardveresen gyorsító laptopra 500 ezer forint környékén, inkább maradjon még az AMD/Intel vonalon, ahol hasonló felszereltségű és teljesítményű Zenbookot választhat ennyiért. Ha pedig egy kicsit tud még várni, nyár közepén érkeznek az AMD Ryzen AI CPU-val szerelt példányok, ősszel pedig a Lunar Lake kódnevű új Core Ultra-generáció az Inteltől - ezek is jó alternatívákat jelenthetnek.

ASUS Vivobook S 15 (S5507)

Ár: 536 990 Ft
Az első snapdragonos Vivobook, ami kompatibilitásban, erőben és szolgáltatásokban sem okozott csalódást, de szoftveresen még sokat kell fejlődnie a platformnak.
  • Qualcomm Snapdragon X Elite 12-magos SoC, 45 W TDP
  • Adreno GPU, Hexagon NPU
  • 15,6" OLED, 2880×1620, 16:9, 600 nit, 120 Hz
  • 32 GB LPDDR5X-8448 MHz memória
  • 1 TB Samsung PCIe 4.0 x4 NVMe SSD
  • 2×USB4 Type-C, 2×USB 3.2 G1, jack, HDMI, mSD
  • Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4
  • 70 Wh akkumulátor, 90 W-os tápegység
  • 352,6x226,9x14,7-15,9 mm, 1,42 kg
  • 13 195 pont PCMark10
  • 2346/14 174 pont GeekBench 6
  • 4806,6/3641,9 MB/s CrystalDiskMark olvasás/írás
  • 34,2 fps Godfall
  • 48 fps Borderlands 3
  • 689 perc üzemidő (PCMark10)
PRO
  • jó teljesítmény
  • Copilot+ PC-kompatibilitás
  • elegáns, modern laptop
  • meglepően jó kompatibilitás
  • hosszú üzemidő
  • csendes hűtés
  • magas TOPs-érték
  • hasznos ASUS AI-funkciók
Kontra
  • a drivereknek és a firmware-nek még sokat kell fejlődniük
  • nem könnyebb/kisebb, mint egy x86-os laptop
  • nem gyorsabb, mint egy Core i7/Ryzen 7 notebook
  • nincsen 5G-modem
  • játékra csak mérsékelten (lesz) alkalmas
  • nem olcsóbb, mint a hasonló x86-os gépek
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8858
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => ASUS Vivobook S 15 (S5507)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-06-17 17:40:25
    [gameinfo_webpage] => https://www.asus.com/hu/laptops/for-home/vivobook/asus-vivobook-s-15-s5507/
    [gameinfo_tags] => asus, vivobook s 15, qualcomm, snapdragon, windows, laptop, notebook, arm, teszt
    [gameinfo_url] => asus-vivobook-s-15-s5507
    [gameinfo_pro] => jó teljesítmény
Copilot+ PC-kompatibilitás
elegáns, modern laptop
meglepően jó kompatibilitás
hosszú üzemidő
csendes hűtés
magas TOPs-érték
hasznos ASUS AI-funkciók
    [gameinfo_kontra] => a drivereknek és a firmware-nek még sokat kell fejlődniük
nem könnyebb/kisebb, mint egy x86-os laptop
nem gyorsabb, mint egy Core i7/Ryzen 7 notebook
nincsen 5G-modem
játékra csak mérsékelten (lesz) alkalmas
nem olcsóbb, mint a hasonló x86-os gépek
    [gameinfo_data] => Qualcomm Snapdragon X Elite 12-magos SoC, 45 W TDP
Adreno GPU, Hexagon NPU
15,6" OLED, 2880×1620, 16:9, 600 nit, 120 Hz
32 GB LPDDR5X-8448 MHz memória
1 TB Samsung PCIe 4.0 x4 NVMe SSD
2×USB4 Type-C, 2×USB 3.2 G1, jack, HDMI, mSD
Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4
70 Wh akkumulátor, 90 W-os tápegység
352,6x226,9x14,7-15,9 mm, 1,42 kg
13 195 pont PCMark10
2346/14 174 pont GeekBench 6
4806,6/3641,9 MB/s CrystalDiskMark olvasás/írás
34,2 fps Godfall
48 fps Borderlands 3
689 perc üzemidő (PCMark10)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 536 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Az első snapdragonos Vivobook, ami kompatibilitásban, erőben és szolgáltatásokban sem okozott csalódást, de szoftveresen még sokat kell fejlődnie a platformnak.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-vivobook-s-15-s5507-8858.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => jó teljesítmény
            [1] => Copilot+ PC-kompatibilitás
            [2] => elegáns, modern laptop
            [3] => meglepően jó kompatibilitás
            [4] => hosszú üzemidő
            [5] => csendes hűtés
            [6] => magas TOPs-érték
            [7] => hasznos ASUS AI-funkciók
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => a drivereknek és a firmware-nek még sokat kell fejlődniük
            [1] => nem könnyebb/kisebb, mint egy x86-os laptop
            [2] => nem gyorsabb, mint egy Core i7/Ryzen 7 notebook
            [3] => nincsen 5G-modem
            [4] => játékra csak mérsékelten (lesz) alkalmas
            [5] => nem olcsóbb, mint a hasonló x86-os gépek
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.