Hirdetés

A videojáték lehet a serdülők válasza a tanulmányi stresszre



|

Egy új kutatás szerint a videojátékok segíthetnek a serdülőknek a tanulmányi stressz kezelésében.

Hirdetés

 Egy új kutatás rávilágított arra, hogy a serdülők miért fordulnak gyakran a videojátékok felé, különösen stresszes időszakokban. A kutatásban amerikai szakértők egy dél-koreai adatbázis adatait elemezve 801, 10-16 éves fiatal viselkedését vizsgálták 2014 és 2018 között. Az eredmények alapján a tanulmányi stressz, mint például az osztályzatokkal és vizsgákkal kapcsolatos aggodalmak, szoros kapcsolatban állt a fokozott videojáték-használattal. Ezzel szemben a kortársakkal kapcsolatos stressz (pl. kommunikációs nehézségek, zaklatás) és a játék között nem találtak jelentős összefüggést.

A kutatók arra is rámutattak, hogy azok a fiatalok, akik sikeresnek és kompetensnek érezték magukat a videojátékokban, hatékonyabban használták ezeket a játékokat a stressz kezelésére.

Hirdetés

A játékokban megélt sikerélmények enyhíthetik a tanulmányi stresszt, és ezáltal a videojátékok fontos megküzdési stratégiává válhatnak a serdülők számára.

Ugyanakkor a kutatásnak voltak korlátai is. Az adatok önbevalláson alapultak, ami torzíthatja az eredményeket. Emellett a kutatás nem tért ki a különböző típusú videojátékok hatására, így a jövőbeli vizsgálatoknak érdemes lenne ezt is figyelembe venni, valamint azt is, hogy az eredmények más országok serdülőire is érvényesek-e.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.