Hirdetés

A Steam és az App Store is tartalmakat távolított el orosz kérésre



|

A Valve és az Apple piactereiről olyan alkalmazások tűntek el, amelyekre Oroszországban nemkívánatosként tekintettek vagy egyenesen be is tiltották.

Hirdetés

Egymástól függetlenül két nagy piactér is tartalmi szűkítésbe kezdett Oroszországban. Az Apple a Current Time alkalmazást távolította el az App Store orosz változatából, miután a Szabad Európa Rádió orosz nyelvű médiaszolgáltatását és annak weboldalát nem kívánt tartalomként bélyegezte meg az ország tömegtájékoztatási és távközlési hatósága, a Roszkomnadzor.

A Apple együttműködését a hatóságokkal többen is kritizáltak, mondván, hogy ezzel a független média elnyomásra irányuló erőfeszítéseit Ukrajna 2022-es lerohanása után megkettőző rezsim kezére játszik, ám a cupertinóiak azzal indokolták az app eltávolítását, hogy nekik az adott ország törvényeit betartva kell működniük.

Hirdetés

Valószínűleg hasonló elv vezérelte a Steamet üzemeltető Valve-et is, amely a PC-s játékok legnagyobb piacteréről több mint 260 problémásnak ítélt tartalmat, köztük weboldalakhoz vezető linkeket távolított el ugyancsak a Roszkomnadzor kérésének eleget téve - számolt be róla az Interfax.

A két eset egyébként távolról sem példa nélküli, annak, hogy valamit eltávolítanak vagy alapból nem tesznek elérhetővé egy adott piacon, éppúgy lehet politikai, mint kulturális, gazdasági vagy szimplán technikai oka. A magyar felhasználók sem férnek hozzá mindenhez a Steamen, az Injustice: Gods Among Us című verekedős játék a mi régiónkban egy önkényuralmi jelkép, a vörös csillag miatt elérhetetlen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.