Hirdetés

A Starlinkhez hasonló műholdas rendszert építene ki a NATO



|

Tartalék kommunikációs rendszerre lehet szükséges arra az esetre, ha támadás érné a tenger alatti kábelhálózatot.

Hirdetés

Egyes sajtóértesülések szerint a NATO támogatja azt a projektet, amelynek célja a folyamatos internetkapcsolat biztosítása. Annak a lehetősége teszi szükségessé a tartalék kommunikációs csatorna kiépítését, hogy ha a tenger alatti kábelek hálózatai támadás alá kerülnének.

Az Egyesült Államok, Izland, Svédország és Svájc szakemberei együttműködnek egy olyan rendszer kifejlesztésében, amely esetleges szabotázsakció vagy természeti katasztrófa esetén zökkenőmentesen át tudja irányítani az internetforgalmat a veszélyeztetett tenger alatti kábelekről a műholdas rendszerekre. A tartalékrendszer létrehozására irányuló javaslat a folyamatosan erősödő globális geopolitikai feszültségek közepette született, és az ígéret szerint még tenger alatti kábelek meghibásodása esetén is zavartalan online kapcsolatokat tesz majd lehetővé.

Hirdetés

A NATO a jelentésben idézett dokumentumok szerint legfeljebb 433 000 dollárt különített el a 2,5 millió dolláros projektre, további támogatást pedig más érdekelt szervezetektől vár. A kezdeményezést hivatalosan még senki nem erősítette meg, de a nagyhatalmi színtéren régóta téma egy, a kommunikációs hálózat ellen indított lehetséges támadásra való felkészülés. A tengerfenéken futó kábelhálózatokon a becslések szerint napi 10 milliárd dollár értékű pénzügyi tranzakciót bonyolítanak le, ami megerősíti, hogy egy támadás vagy meghibásodás milyen jelentős károkkal járhat a katonai szövetségi rendszer tagjainak. A NATO tavaly létrehozott egy központot a tenger alatti infrastruktúra védelmére vonatkozó teendők megszervezésére.

Ezeket a munkálatokat a Google finanszírozza, és azután indultak el, hogy a csendes óceáni térségben hálózatbővítést hajtottak végre. A projektben Izland, és az idén csatlakozott Svédország is részt vesz, melynek során fokozni szeretnék a kábeleket érintő veszélyek észlelésének rendszerét, és a kiépített rendszer pontosságán is javítanának.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.