Hirdetés

A Google-re és az Apple-re is brutális mértékű büntetést szabott ki az Európai Bíróság



|

Egy 2016 óta húzódó ügy végére tettek pontot most, helybenhagyva az Európai Bizottság eredeti határozatát.

Hirdetés

Eddig nem telik túlságosan kellemesen az Apple idei éve. Márciusban az Európai Bizottság 1,84 milliárd eurós rekordbírságot szabott ki a vállalatra a streamingpiac, azon belül is elsősorban a Spotify-jal szemben tanúsított tisztességtelen és törvényellenes korlátozásaiért (amivel kapcsolatban azóta beadta a derekát a cupertinói óriás, de azért odaszúrt a rivális platformnak), azonban most egy másik ügy is révbe ért, és nem éppen az almás cégnek kedvező ítélet született. 

Az Európai Bizottság ugyanis még 2016-ban hozott egy olyan határozatot, hogy Írországot arra kötelezi, hogy 13 milliárd eurónak megfelelő adókedvezményt követeljen vissza az Apple-től, mivel a cégcsoporthoz tartozó egyes társaságok olyan, Írország által nyújtott adókedvezményekben részesültek 1991 és 2014 között, amik állami támogatásnak minősülnek. Ez ellen az érintettek fellebbeztek, 2020-ban pedig az Európai Törvényszék első fokon megsemmisítette a Bizottság határozatát azzal az indokkal, hogy utóbbi nem bizonyította megfelelően az igazát. 

Hirdetés

Most viszont az Európai Bíróság úgy találta, hogy a Törvényszék elsőfokú döntése téves volt, ezért felülbírálva és megsemmisítve azt helybenhagyta az eredeti határozatot. A Bíróság azzal magyarázta döntését, hogy elfogadta a Bizottság azon ítéletét, miszerint az ír jognak az érintett társaságok fióktelepeinek tevékenységeit az Írországon kívüli központi irodákkal kellett volna összehasonlítani az adóztatás kiszámításakor, nem az Apple-csoport más cégeinek tevékenységeivel.

De az Európai Bíróság nem kegyelmezett a Google-nek sem: egy másik ítéletével helybenhagyott egy 2017-es döntést, a gigászra kiszabott 2,4 milliárd eurós bírságot, amit azzal az indokkal róttak ki a vállalatra, hogy a Google visszaélt erőfölényével, mivel a saját termék-összehasonlítási szolgáltatását részesítette előnyben a többivel szemben. Természetesen a Google és anyavállalata, az Alphabet fellebbezett, ám a Törvényszék itt az Európai Bizottságnak adott igazat, és miután az ügy átkerült a Bíróság elé, az jóváhagyta a büntetést, a döntések jogerőssé váltak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.