Hirdetés

A Google sorban a nyolcadik nulladik napi hibát javítja a Chrome-ban idén



|

A böngésző most megjelent vészfrissítése a harmadik csak ebben a hónapban.

Hirdetés

A Google új sürgősségi biztonsági frissítést adott ki a Chrome böngésző nyolcadik nulladik napi sebezhetőségének kezelésére. A biztonsági problémát a Google munkatársa, Clément Lecigne fedezte fel, és CVE-2024-5274 néven azonosította azt.

Ez egy meglehetősen súlyos zavar a Chrome végrehajtásáért felelős JavaScript-motorjában, vagyis egy olyan sebezhetőség, ami összeomláshoz, adatsérüléshez, valamint tetszőleges kódfuttatáshoz vezethet. A cég most megjelent közleménye szerint tisztában vannak a biztonsági rés komolyságával, és mindent megtesznek a mielőbbi orvoslásáért.

A Google azért nem osztotta meg a hiba technikai részleteit, hogy megvédje a felhasználókat az esetleges támadásoktól, és lehetővé tette azt is, hogy egy másik böngészőverzió telepítésével mentesüljenek a további kellemetlenségektől.

Hirdetés

A Google a javítást a Chrome Stable csatornáján tette közzé a 125.0.6422.112/.113-as verzióban Windowsra és Macre, de a linuxos felhasználóknak még akár heteket kell várniuk a segítségre. A Chrome automatikusan telepíti a szükséges frissítést, ahogy újraindítjuk a böngészőt. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a folyamat végbement, ellenőrizhetjük is azt a beállításokban.

Ennek fényében kevéssé érthető, hogy miért csökkentette kettőről egyre a vállalat a heti biztonsági frissítések számát, hiszen így extra időt ad az ártó szándékú próbálkozásoknak kihasználni a biztonsági réseket. Ez az elmúlt alig fél év tükrében nem jó hír, hiszen január óta szinte egymást érik az ilyen problémák.

Az idén észlelt és kijavított nulladik napi sérülékenységek között volt már jó néhány igazán kritikus is. Az egyik az érzékeny adatainkat bocsátotta közszemlére, a másik távoli kódfuttatást tett lehetővé, és olyan is akadt, aminek segítségével a támadók szabadon garázdálkodhattak a gépünk tartalmaiban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.