Hirdetés

7 tipp, hogy könnyebben induljon az őszi munka és tanulás



|

Mutatunk néhány hasznos tippet, hogy ne fájjon (annyira) a szeptemberi iskola- és/vagy munkakezdés.

Hirdetés

Augusztusban még javában tombol a nyár, de azért már többször kapjuk azon magunkat, hogy az őszi hajtásra, tanulásra és munkára gondolunk - hogy mennyi teendő, megoldandó probléma és feladat vár ránk. A legrosszabb, amit tehetünk, ha a szőnyeg alá söpörjük ezeket, vagy igyekszünk tudomást sem venni róluk - amikor mégis eljön az idő, annál jobban fog fájni a visszarázódás. Ehelyett érdemesebb felkészülni a várható megterhelésre és néhány egyszerű trükkel, valamint pár hasznos kütyüvel sokkal kellemesebbé, izgalmasabbá tenni a szeptemberi taposómalmot. Persze - ahogy ezt cikkünkben is olvashatjátok - sokat dobhat a dolgon mondjuk egy új tablet, okostelefon vagy éppen laptop beszerzése, azonban nem ez az egyetlen módja annak, hogy könnyebben és vidámabban essél neki a kihívásoknak. Cikkünkben mutatunk néhány eszközt, tippet és szoftvert, amelyek segíthetnek abban, hogy ne fájjon annyira az év végi hajrá.

Hirdetés

1. Új mobillal a harcba

Mi sem felemelőbb, mint szeptember elején egy vadonatúj mobillal megjelenni a munkahelyen vagy iskolában. Ez persze komoly kiadás, éppen ezért érdemes alaposan megfontolni, melyik modellt választod és honnan. A Samsung Galaxy Z-széria két új tagja most debütált, nyár elején érkezett az új Honor 200, és a többi gyártó idei főbb termékei is elérhetők a szaküzletekben, sőt, akciókkal, készülékbeszámítási lehetőséggel csábítanak a gyártók.

Ha szolgáltatónál vásárolnál, most is vonzó ajánlatokkal találkozhatsz, ha pedig tarifacsomagot váltasz, talán még a havi előfizetési díjadon is spórolhatsz. Ha olcsóbb készülékben gondolkozol, a T Phone 2 Pro kiváló választás lehet, a fontos szolgáltatásokat mind megkapod vele (eSIM, 5G stb.), és ehhez még az sem feltétlenül szükséges, hogy Telekom előfizetővé válj.

Már belépőszinten is találsz modern szolgáltatásokat kínáló okostelefonokat
Már belépőszinten is találsz modern szolgáltatásokat kínáló okostelefonokat

Ha a mobiloddal meg vagy elégedve, de nagyobb kijelzős eszköz nem ártana, adja magát a tablet. Ma már a belépőszintű, 100 ezer forint körüli modellek is kellőképpen erősek munkához és tanuláshoz, sőt, filmnézéshez is megfelelő minőségű a kijelzőjük. A Honor Pad 9 egészen nagy, 12,1"-os kijelzővel csábít, a Lenovo Tab M11 pedig az alacsony árával, de nem rossz választás a Xiaomi Pad 6 vagy a Samsung Galaxy Tab S9 FE sem. Persze ha táblagépről van szó, az Apple iPadek ülnek a trónon: az iPad 10.9 nem túl drága és kiváló választás, a prémium Air modellek pedig tudásban és teljesítményben is felérnek egy notebookkal. Válaszd bármelyik modellt is, fontos, hogy számolj némi extra kiadással: egy billentyűzetes tokra és egy stylusra szinte biztosan szükséged lesz a gondtalan használat érdekében.

Az Apple iPadek nem véletlenül népszerűek a felhasználók körében
Az Apple iPadek nem véletlenül népszerűek a felhasználók körében

2. Jobb, erősebb IT-háttér

Lehet, hogy okostelefonod leváltását nehéz megmagyarázni azzal, hogy jön az újabb iskola/munkaszezon, viszont egy jó laptopra egészen biztosan nagy szükséged van. Ha 3-5 éves, vagy régebbi modellel rendelkezel, egy mai, modern példánnyal egészen más élményben lehet részed. Jó hír, hogy nincsen készlet- és alkatrészhiány, minden árszegmensben rengetegféle notebook kapható, és az árak is reálisak.

A modern laptopok esetében már belépőszinten, 120-180 ezer forint magasságában is elvárható a jó kijelző - ez pedig a 3-4 évvel ezelőtti példányokra még nem volt jellemző. A full HD felbontás és a VA/IPS-panel az alapszint, ha pedig 300-400 ezer forintig is tudsz nyújtózkodni, már OLED-kijelzős laptopod is lehet. Ezeknél nem csupán a színek élethűek, a kontraszt is végtelen, és a fényerő is sokkal nagyobb. Utóbbira szükség is van, ugyanis az OLED-es gépek nagy többsége fényes kijelzőborítással rendelkezik, ami tükröződik.

A Zenbook-szériában elérhető árú OLED-es modellt és hardveres AI-gyorsításra képes példányt is találsz
A Zenbook-szériában elérhető árú OLED-es modellt és hardveres AI-gyorsításra képes példányt is találsz

Az újabb notebookra váltással a teljesítmény is nagyot ugrik. A 6-8-10-magos processzorok sokkal takarékosabban üzemelnek, amikor alapszintű feladatokra használod gépedet (webezés, filmnézés, szövegszerkesztés stb.), amikor viszont teljesítményre van szükséged, akár 2-3× is gyorsabban végezhetnek a feladatokkal. Ha nem akarsz túl sokat költeni új notebookodra, akkor is érdemes 8, de még inkább 16 GB RAM-ot választani (vagy ellenőrizni, hogy később bővíthető-e a rendszermemória), a mai programok, legyen az egy Photoshop vagy akár csak egy böngésző, igénylik a sok memóriát. Érdemes olyan modellt választani, amelynek USB Type-C portját töltésre is be tudod vetni, így elegendő egyetlen töltőt magaddal cipelni, ami a mobilodat, fülesedet, tabletedet, e-könyv-olvasódat és notebookodat is tudja gyorsan tölteni.

Ha két legyet ütnél egy csapásra, és rögtön egy gamerlaptopba fektetnél, az 500 ezer forintos árszinten kezdj nézelődni. Ez esetben a legfontosabb a GPU típusa és ereje, aminél az alsó határ véleményünk szerint egy mobil GeForce RTX 4060. Ha ennél gyengébb grafikus chipet tartalmazó notebookot választasz, már most is lesznek sebességgondjaid néhány játéknál, 2-3 év múlva pedig alacsony részletesség mellett is szaggatni fognak az új játékok. A GeForce RTX 2050, 3050 és ehhez hasonló GPU-val szerelt laptopokat nem tudjuk nyugodt szívvel ajánlani még úgy sem, hogy áruk csábítóan alacsony. Gamerlaptopnál érdemes még a TDP és TGP értékeket is ellenőrizni - ezek mutatják meg, hogy mekkora hűtési teljesítménnyel rendelkezik az adott notebook, vagyis meddig tud felpörögni a beszerelt CPU és GPU.

A Snapdragon X Elite SoC-vel szerelt notebookok mindenben megfelelnek a Microsoft Copilot PC-elvárásainak
A Snapdragon X Elite SoC-vel szerelt notebookok mindenben megfelelnek a Microsoft Copilot PC-elvárásainak

Ha nem a gaming, hanem a mesterséges intelligencia varázsol el, és úgy döntesz, hogy hardveres AI-gyorsítóval, vagyis NPU-val szerelt notebookot vásárolsz, szintén 500 ezer forint lesz a belépő. Itt már választhatsz Snapdragon X Elite SoC-re épített PC-t is, vagy a legújabb AMD Ryzen AI CPU-s modelleket. Mindkettő jó döntés, de érdemes tisztában lenned azzal, hogy a gépen futtatott AI még gyerekcipőben jár, néhány korai gyerekbetegséggel, bétás próbálkozással szembe fogsz találkozni. Amiben viszont meglepően nagy előrelépésre számíthatsz, az az üzemidő - a Copilot PC-kbe szerelt új központi egységek sokkal takarékosabbak elődeiknél, így az üzemidő érezhetően meghosszabbodott.

Akár beruházol egy új notebookra, akár nem, érdemes az IT-eszközeidet is felülvizsgálni, hogy gördülékenyen induljon az őszi hajtás. Ha még használsz nyomtatót, de például június óta nem indítottad be, végezz rajta karbantartást, nehogy akkor derüljön ki a baj, amikor nagy szükség van rá. Ha viszont épp nincsen nyomtatód, de már tudod, hogy ősszel kelleni fog, érdemes most vásárolni egyet. Az olcsóbb lézernyomtatóknál ragaszkodj a hálózati modulhoz (praktikusan Wi-Fi-hez), és nem árt az AirPrint, valamint az androidos támogatás sem.

Szinte filléres egy Wi-Fi 6 router, mégis csodákat képes művelni elavult otthoni hálózatoddal
Szinte filléres egy Wi-Fi 6 router, mégis csodákat képes művelni elavult otthoni hálózatoddal

Miután ma már szinte mindent online végzünk, otthoni hálózatod rendbetétele is esedékes lehet. Ellenőrizd routered típusát, valamint a lakás több pontján a jelerősséget is például az androidos Net Analyzer applikációval. Ha hálózati központod még Wi-Fi 4-es vagy régebbi szabványt használ, illetve kábelesen is csupán 10/100-as kapcsolatra képes WAN/LAN oldalon, akkor a csere elkerülhetetlen. A Wi-Fi 6 szabvány jelentősen nagyobb sávszélességet, takarékosabb működést és jobb lefedettséget biztosít, emellett a WPA3-mal nagyobb biztonságban lehetnek vezeték nélküli kapcsolataid, a gigabites LAN pedig a kábellel csatlakozó eszközök netelérésén lendít jókorát. A szintén gigabites WAN a szolgáltatói oldalon tesz lehetővé jelentősen nagyobb adatátvitelt, a 100 Mbit/s ma már nagyon kevés.

Itt az ideje az elnapolt frissítéseket ráengedni eszközeidre
Itt az ideje az elnapolt frissítéseket ráengedni eszközeidre

3. IT-rendrakás

Akár új eszközparkkal veszed körbe magad, akár meglévő kütyüiddel indulsz az őszi csatába, érdemes augusztusban néhány órát rászánni az IT-rendrakásra. Ezt javasolt mindjárt minden eszközödön az adatszemét kipucolásával kezdeni. Ezt kövesse a frissítés, amibe beletartoznak az eszközök firmware-jei, valamint az operációs rendszerek és a telepített programok is. Ha pedig már a programokkal foglalatoskodsz, érdemes szétnézni az alternatív megoldások között is - lehet, hogy az általad megszokott megoldás helyett ma már létezik sokkal jobb is. Az augusztus kiváló arra, hogy ezeket teszteld, próbálgasd, és ha megtetszik, válts még az őszi kezdés előtt. Ehhez nézd át toplistáinkat, ahol számtalan feladat köré csoportosítva mutatunk be kiváló alkalmazásokat Windowsra és mobilokra egyaránt. Az online szolgáltatásokat is ellenőrizd, beleértve az előfizetéseidet - ki tudja, talán spórolhatsz valamennyit digitális rezsiden is. Egészen biztosan használsz egy-két online felhőtárhely-szolgáltatást is, amelyeket szintén ajánlott rendszeresen kipucolni. Ez akár időigényes feladat is lehet, éppen ezért érdemes még most, augusztusban elvégezned a takarításukat.

A DroidCam hasznos szolgáltatás, de más módon is felhasználhatod mobilodat webkameraként
A DroidCam hasznos szolgáltatás, de más módon is felhasználhatod mobilodat webkameraként

4. Meetingre készen, kényelmesen

Bár a legtöbb munkaterületen és az oktatásban is többé-kevésbé visszaállt a régi, jelenléti rend, azért sokszor előfordul, hogy online meetingre kell bekapcsolódnod otthonról vagy bárhonnan, ahol éppen tartózkodsz. Lépj szintet és szeptemberi online megbeszéléseiden már sokkal jobb kép- és hangminőségben jelentkezz be: ehhez új webkamerára és headsetre lehet szükséged. Előbbinél kiváló kamerák közül válogathatsz, ám ha nem szeretnél új perifériát vásárolni, összekapcsolhatod PC-det a mobiloddal is úgy, hogy okostelefonod sokkal jobb kamerája funkcionáljon webkameraként. Ehhez használhatod a Microsoft Telefon-kapcsolat rendszerét, Pixel mobil esetén a Google kábeles megoldását, Motorolánál a Moto Connectet, vagy az univerzális Camo, DroidCam applikációkat is.

Headsetnél adja magát, hogy TWS-fülhallgatót válassz, ami útközben is hasznos lehet például zenehallgatáshoz. A modern, középkategóriás TWS fülhallgatók között érdemes válogatnod, több olyan funkcióhoz is hozzájuthatsz, amelyek nagyon hasznosak. Ilyen például az aktív zajszűrés, ami munkahelyen, tömegközlekedésen is praktikus. A másik a többpontos kapcsolat: fülesed egyszerre kapcsolódik a mobilodhoz és laptopodhoz, és külön beavatkozás nélkül mindig azt hallod, amit hallanod kell. A modern fülhallgatókban legalább 3-3 mikrofon található, amelyekkel beszéd közben is zajszűrést tud végezni a TWS-vezérlés, hogy a meetingen résztvevők tisztábban hallják a hangodat. Ha azonban még jobb hangminőségre vágysz, érdemesebb fejhallgatót választani, amelyet felszereltek száras mikrofonnal, hogy telefonhívásokat, meetingeket is lebonyolíthass vele.

A TWS fülhallgatók új funkciónak nagy hasznát veheted munka és tanulás közben egyaránt
A TWS fülhallgatók új funkciónak nagy hasznát veheted munka és tanulás közben egyaránt

És ha már ülve végzed a munkádat, vagy a tanulást, az ergonómiára is figyelj oda. Egy kényelmes szék vásárlása nem csupán hosszútávon térül meg (nem lesznek gerincbántalmaid idejekorán), tovább bírsz egy helyben ülni és a munkádra koncentrálni. Az asztal kialakítása és a lábtér is fontos szempontok, ha pedig még egy lépéssel tovább mennél, a motorosan állítható magasságú asztal lesz a következő lépcsőfok. Ezzel megteheted, hogy 1-2 órát dolgozol vagy tanulsz ülve, majd egyetlen gombnyomással felemeled az asztalt és a következő órát állva töltöd a géped előtt.

A billentyűzetedet és egeredet is vizsgáld meg: ki fognak bírni még egy évet? Ha igen, akkor is érdemes kitakarítani mindkettőt, ezzel nem csupán esztétikailag lesz jobb a helyzet, az élettartamukat is meghosszabbítod. Szintén praktikus az asztalvilágítás beszerzése. Ez egy olyan lámpa (például Xiaomi Computer Monitor Light Bar), amit a monitorod tetejére csíptethetsz, és ami fókuszáltan az előtted lévő asztalfelületet világítja meg, nem a kijelzőt. Ez bizonyítottan kíméli a szemet és ha még a színhőmérsékletet is beállíthatod, akkor a nappali-esti fényekhez is jobban igazíthatod környezeti világításodat.

A kényelmes munkakörnyezet óriásit lendít a hatékonyságodon
A kényelmes munkakörnyezet óriásit lendít a hatékonyságodon

5. Mobilitásból jeles

Ha már ki kell mozdulni a home office és online oktatás kényelméből, érdemes átnézned mobil kiegészítőidet is. Miután szeptembertől sok-sok ingázásra, utazásra készülhetsz, ajánlott lecserélni okostelefonodon a fóliát (vagy feltetetni egyet rá), illetve tokból is olyat választani, ami megvédi a készüléket egy véletlen leesés okozta sérüléstől. Notebookodhoz, tabletedhez is választhatsz olyan táskát, amely kényelmes és cipelés közben védi a készülékeket. Praktikus zsebekre is szükséged lesz a táskában, hogy a töltőt, a kábelt és egy powerbanket is magaddal vihess. Ha hosszabb útra, távolmaradásra készülsz, vagyis reggeltől estig úton leszel és közben tanulnod, dolgoznod kell, nagy hasznát veheted egy olyan, általában 20 000 mAh-s hordozható akkumulátornak, amely nem csupán mobilt és tabletet, de akár notebookot is képes feltölteni 65, vagy akár 100 Wattos teljesítménnyel.

A modern powerbankek 100 Wattal képesek tölteni akár a notebookokat is Type-C-n keresztül
A modern powerbankek 100 Wattal képesek tölteni akár a notebookokat is Type-C-n keresztül

A mobilitással szorosan összekapcsolódik a megfelelő mobilnet-előfizetés. Itt a szolgáltatók nemrég újabb csomagokkal jelentkeztek, mint például a Yettel Yepp, a Vodafone Easy, vagy a Telekom Korlátlan Net. Mielőtt választasz, nézd meg, hogy tényleg szükséged van-e az abszolút korlátlanságra, vagy mondjuk egy 15-20, esetleg 50 GB-os ajánlat is elegendő lehet. Szintén fontos adat a sebességkorlát: attól, hogy 5G-n kapcsolódsz, a szolgáltató még korlátozhatja a sebességet egyes csomagoknál - ebben nem érdemes kompromisszumokat kötnöd.

A jegyzetelést is támogató e-inkes eszközök hatékonyan kiválthatják a füzeteket
A jegyzetelést is támogató e-inkes eszközök hatékonyan kiválthatják a füzeteket

6. Jegyzetelés és tanulás digitálisan

Ha sok meetingre, vagy még inkább iskolapadban eltöltött órákra kell felkészülnöd, lehet, hogy nem is egy tablet vagy egy notebook az ideális megoldás. Helyette egy e-Ink kijelzős készülék lehet a befutó, amely akár hetekig, vagy egy teljes hónapig bírja egyetlen töltéssel, kíméli a szemedet olvasás közben, és néhány hasznos szolgáltatással alkalmasabb ilyen felhasználásra. Például a Lenovo Smart Paper tokkal és stylussal érkezik, így a táskában védve van, amikor pedig jegyzetelned kell, elég csak előkapnod, és máris írhatsz rá, akár egy normál papírra. A készülék a kézírást felismerve (OCR) digitalizálja jegyzeteidet, amelyeket könnyedén rendezhetsz, sőt, ezek elérhetők lesznek többi eszközödön is. A reMarkable is egy ilyen eszköz rendkívül hasznos szolgáltatásokkal, de ára kicsit borsosabb, és hazánkban csak online webshopban érhető el.

Ellenőrizd e-mail címeidet!
Ellenőrizd e-mail címeidet!

7. Teljes átvilágítás

Végül, de persze nem utolsósorban a biztonságra fordíts kiemelt figyelmet. Szánj rá néhány órát, hogy az összes online szolgáltatásodon végighaladsz és frissíted régóta változatlan jelszavaidat, amihez jelszógenerátort és jelszószéfet is bevethetsz (kiváló erre a feladatra a Bitwarden). Emellett erősen ajánljuk, hogy ahol csak lehet, a kétfaktoros azonosítást is állítsd be, valamint mobil eszközeidnél a nyomkövetést ellenőrizd. Ne csupán azt nézd meg, hogy be van-e kapcsolva a készülékkeresés, hanem szimulálj is egy esetleges elvesztést. Töltsd le másik eszközre a megkereséshez szükséges appot, találd meg eszközödet, és nézd meg, mit lát az, aki megtalálja (vagy ellopta) azt. Fontosabb eszközeiden, például laptopodon, mobilodon és routereden is változtass jelszót, az e-mail címeidet pedig ellenőrizd a Have I been pwned? weboldalon. A közösségi médiában használt profiljaidnál a biztonsági panelt nyisd meg, és ellenőrizd, mely adataidat adod át önként az adott szolgáltatónak, illetve azt is, hogy mások mit láthatnak rólad.

Ha ezekkel a lépésekkel megvagy, hátradőlhetsz és teljes nyugalomban, de azért persze izgatottan várhatod az őszi szezont, amire te már egészen biztosan felkészültél.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.