Hirdetés

Apple Watch Series 10 teszt - fogynak az órák, nincsen elég



|

Megint megújult egy kicsit az Apple Watch, ám ami a gyártó szerint forradalmi újratervezés, az a gyakorlatban csak egy kis javulás.

Hirdetés

Az Apple termékekben az a legjobb, hogy ritkán kell cserélni őket, sokáig érkeznek hozzájuk frissítések, lassan öregednek. Az Apple Watchok meg aztán különösen sokáig húzzák, amit kétféleképp keretezhetünk. 

Ha pozitívabban akarunk hozzáállni, akkor megemlíthetjük, hogy a watchOS 10 még a 2018-as Series 4-re is települt. Ugyan az idén megjelent watchOS 11-hez már legalább a 2020-as Series 6-ra van szükség, az sem mai már, jó látni, hogy továbbra is támogatott.

Ha viszont más szögből nézzük, az a helyzet, hogy évek óta nem volt lehengerlő újítás, semmi olyan új funkció a fő szálon (az Ultra más kérdés), ami miatt egy Series 6-felhasználó azt érezhette volna, eljött a váltás ideje. Egy kicsit nőtt a kijelző, a Series 9-cel már valamivel fényesebb is lett, megjelent a gyorstöltés, a peteérésbecslés, ami nyilván a felhasználók egy részét érinti csupán, továbbá jött az ütközésérzékelés, bevezették az ujjak összeérintésével való vezérlést (ami még mindig nem működik minden médialejátszó alkalmazásban), de nem lett kitartóbb az akkumulátor vagy sokkal szélesebb a funkciópaletta.

Érdeklődve vártuk, mit kínál ennek tükrében a Series 10, ám annak ellenére, hogy az Apple a bejelentéskor jelentős dizájnbeli változásokat emlegetett, valójában ez a generációváltás is inkább kisebb előrelépést hozott, mint forradalmat.

Hirdetés

Arccal a falnak fordulok, és megyek tovább

A Series 10 a Series 9-nél (és 8-nál, 7-nél) szélesebb és magasabb, így már 46 mm-es vagy 42 mm-es kiszerelésben választható a korábbi 45 és 41 mm-esek helyett. Ez több teret jelent, például azt, hogy a moduláris óralapnál ha középre tesszük az időjárást, a napi várható legalacsonyabb és legmagasabb hőmérséklet mellé már az is oda van írva, hogy Max. és Min... de a billentyűzet is nagyobb lett, ahol elérhető, és több szöveget jeleníthetünk meg a kijelzőn. Nem formálja át tehát a felhasználói élményt, de határozottan fejlődésnek tekinthető, miközben még ez a méret sem olyan, mintha téglát hordanánk a karunkon (bár a vékonyabb csuklóval bírók lehet, hogy nem örülnek a növekedésnek, mivel most a legkisebb akkora, mint az első generációban a legnagyobb volt); jól mutat, és több hasznos térnek mindig örülünk.

Érezhetően vékonyabb és könnyebb is lett elődjénél, továbbra is szép, úgy az alumínium, mint a luxus, a rozsdamentes acélt váltó titán bevonattal. Az LTPO 3 technológiának köszönhetően passzív módban is láthatjuk a másodpercmutatót kattogni, míg ha felemeljük a csuklónkat, folyamatosan halad - pontosabban követhetjük így az idő múlását anélkül, hogy aktiválnunk kellene a kijelzőt. Alulról, oldalról nézve a széles betekintési szögű OLED miatt ugyanolyan fényesnek látjuk a kijelzőt, mintha szemből tekintenénk rá, míg a korábbi modelleknél oldalról nézve nem biztos, hogy minden fontos infót ki tudunk venni. 

Balra egy Series 7, jobbra a Series 10
Balra egy Series 7, jobbra a Series 10

Változatlanul használhatjuk az EKG-t, képes szívritmust, kardiofitneszt, pulzust, alvást figyelni, peteérést becsülni, pontosabban tud majd hamarosan alvási apnoét érzékelni (ezt még nem tudtuk tesztelni), mozgás közben is mér számos hasznos infót, amiket elődje is. Az úszóknak lehet fontos a vízhőmérséklet-érzékelő és mélységérzékelő, illetve az ezekhez társuló Mélység app, ami az Ultráról került át, és pontosan megmondja, milyen mélyre merültünk le (legfeljebb 6 méterig), illetve hány fokban úszunk épp.

Ugyancsak a vízi sportok kedvelőinek lehet érdekes a watchOS 11-gyel nemcsak Series 10-re, de korábbi készülékekre is megjelent Árapály app, ami több tízezer tengerpart és szörfhelyszín viszonyairól tájékoztat - Magyarországon ennek nem vesszük sok hasznát, utazásnál annál inkább. Az alvás során begyűjtött információkat egy új, Vitális jelek nevű alkalmazás figyeli, ami légzésszámot, pulzusszámot, csuklóhőmérsékletet és véroxigénszintet is néz, ha éjszaka viseljük. Ennek megbízható működéséhez legalább 7 alvás során rajtunk kell lennie az órának.

További hasznos újítás, hogy a Series 10 (és az Ultra 2) hangszórója már használható zenelejátszásra, nincs szükségünk fülhallgatóra, és egyébként nem is borzalmas a hangminőség - nyilván érdemes kordában tartani az elvárásokat, de nem rosszabb, mintha egy telefon hangszóróját használnánk, nem is sokkal halkabb annál. Hogy ez mikor jöhet jól, embere válogatja, hajmosással egybekötött zuhanyzásnál például szuper, hogy nem kell a fülesek vagy telefonunk épségét kockáztatnunk.

A nagyobb kijelzőre több szöveg fér
A nagyobb kijelzőre több szöveg fér

Nem elég nekem semmi sem, kedvesem

Számos izgalmas funkció már a Series 9-ben is megvolt, a szoftveres újításokat az is megkapta, ezért azoknak, akik tavaly váltottak, igazából nincs okuk az előrelépésre - és ez így van rendjén. A korábbi, de még viszonylag friss készülékek tulajdonosainak sem tudunk sok érvet felsorakoztatni, hiszen bár az ujjal koppintással vezérlés mókás és hasznos dolog, lehet nélküle élni. Az úszóknak és a vízi sportok kedvelőinek többet ad, mint másoknak, ők talán nagyobb hasznát veszik.

Ugyanakkor fájó pont, hogy nem változott az akkumulátor, továbbra is 18 óra használatot garantál normál és 36 órát alacsony fogyasztási módban, ami másfél napnyi rendelkezésre állást jelent maximum, de kettőt semmiképp. Igaz, hogy most már 45 perc helyett 30 alatt tölthetjük 80%-ra, de ez sovány vigasz a konkurensek képességeit elnézve (persze nem a Galaxy Watch7-et mondom, az ugyanis nem sokkal bírja tovább). Viszont az az igazság, hogy ha egész nap viseljük, majd lefekvéshez készülődés közben töltőre tesszük, illetve töltjük a reggeli készülődés során is, gyakorlatilag soha nem fog lemerülni, a gyorsabb töltés miatt minimális kényelmetlenséget jelent, hogy át kell alakítanunk esti és reggeli rutinunkat, belefűzve az óra töltőre helyezésének igazán nem megterhelő mozdulatát. Leginkább a tudat, hogy más már meg tudta oldani, hogy az órája tovább bírja töltés nélkül, az teszi nehezen elfogadhatóvá ezt a helyzetet.

Talán Series 6-ról már érdemes lehet váltani, hogy ahhoz képest számottevően nagyobb kijelzőn láthassunk mindenféle hasznos infókat, és ne húzza annyira a karunkat az óra - tényleg nagyon könnyű a Series 10. Ugyanakkor az, hogy most már 42 mm-es a legkisebb méret, néhány karcsúbb  csuklójú vásárló számára ellenérv lehet. Az akkumulátor-üzemidő növelése nagyon kellene, AI-funkciókat is el tudnánk viselni, de ettől eltekintve az új modell is legalább annyira megbízható, gyors, szép és strapabíró, mint elődei - az Apple valaha volt legjobb, átlagfelhasználóknak szánt okosórája. Váltási kényszer nincs, de ha egyébként is érezted ezt, és mindenképp Apple Watchot akarsz, nem fogod megbánni.

Apple Watch Series 10

Ár: 189 990 Ft
Series 6-ról talán már érdemes váltani, de Series 7-et vagy annál újabb órát használók nyugodtan várhatnak még egy váltást.
  • alumínium vagy titán tok
  • 42 vagy 46 mm-es magasság, 36 vagy 39 mm-es szélesség
  • 42 mm: 30 g (alumínium), 34,4 g (titán)
  • 46 mm: 36,4 g (alumínium), 41,7 g (titán)
  • OLED LTPO 3 kijelző széles betekintési szöggel
  • 2000 nites fényerő
  • médialejátszásra alkalmas hangszóró
  • véroxigénszint- és testhőmérséklet-érzékelés
  • mélységmérő
  • EKG, pulzusszám-, cikluskövetés, alvási apnoé-érzékelés
  • mozgásfigyelés
  • 50 méterig vízálló
  • 18 órás üzemidő
PRO
  • nagyon könnyű
  • kényelmesen nagy, kellően fényes kijelző, ami oldalról is jól látható
  • egy rakás funkció úszáshoz
Kontra
  • az akkumulátor gyorsabban tölt, de nem bírja tovább, mint eddig
  • a kisebb modell már néhányaknak túl nagy lehet
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8968
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Apple Watch Series 10
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 8
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-09-24 23:02:09
    [gameinfo_webpage] => https://www.apple.com/hu/apple-watch-series-10/
    [gameinfo_tags] => apple watch,
    [gameinfo_url] => apple-watch-series-10
    [gameinfo_pro] => nagyon könnyű
kényelmesen nagy, kellően fényes kijelző, ami oldalról is jól látható
egy rakás funkció úszáshoz
    [gameinfo_kontra] => az akkumulátor gyorsabban tölt, de nem bírja tovább, mint eddig
a kisebb modell már néhányaknak túl nagy lehet
    [gameinfo_data] => alumínium vagy titán tok
42 vagy 46 mm-es magasság, 36 vagy 39 mm-es szélesség
42 mm: 30 g (alumínium), 34,4 g (titán)
46 mm: 36,4 g (alumínium), 41,7 g (titán)
OLED LTPO 3 kijelző széles betekintési szöggel
2000 nites fényerő
médialejátszásra alkalmas hangszóró
véroxigénszint- és testhőmérséklet-érzékelés
mélységmérő
EKG, pulzusszám-, cikluskövetés, alvási apnoé-érzékelés
mozgásfigyelés
50 méterig vízálló
18 órás üzemidő
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 10
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 189 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Series 6-ról talán már érdemes váltani, de Series 7-et vagy annál újabb órát használók nyugodtan várhatnak még egy váltást.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 8
            [manufacturer_name] => Apple
            [manufacturer_url] => apple
            [manufacturer_link] => http://www.apple.com
            [link] => /gyarto/apple
        )

    [link] => /termekinfo/apple-watch-series-10-8968.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => nagyon könnyű
            [1] => kényelmesen nagy, kellően fényes kijelző, ami oldalról is jól látható
            [2] => egy rakás funkció úszáshoz
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => az akkumulátor gyorsabban tölt, de nem bírja tovább, mint eddig
            [1] => a kisebb modell már néhányaknak túl nagy lehet
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    10

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    6

  • Kinézet:

    10

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.