Hirdetés

Több millió AMD processzorban találtak sebezhetőséget, sokat soha nem javítanak ki



|

Ha megfertőződik a géped, a szakértők szerint gyakorlatilag ki is dobhatod.

Hirdetés

Szinte nem telik el úgy hónap, hogy ne kerülne nyilvánosságra egy újabb hardveres vagy szoftveres biztonsági rés, ami több millió felhasználót érint. Ezúttal a pirosak processzorai érintettek egy olyan kernel-szintű probléma kapcsán, ami több millió számítógépet érint, és ha sikerül azokat megfertőzni, akkor a Windows újratelepítése sem segít.

"Sinkhole" fantázianévre keresztelték a kiberbiztonsági szakemberek azt a biztonsági hibát, amely lehetővé teszi, hogy a támadók ne csak a Windowst, hanem a BIOS-t és az UEFI-t is megkerülve futtassanak le egy kódot. Ha itt sikerül betörni, akkor onnantól a vírusirtó és egyéb védelmi rendszerek orra alatt futtassunk programokat, amiket aztán a Windows újratelepítésével sem lehet kigyomlálni.

Hirdetés

Az AMD már értesítette a partnereket, hogy mitigálni tudják a veszélyeket az adatközpontokban, hamarosan pedig frissülnek majd az integrált AMD hardverek, az APU-k és a konzolok is. A vállalatnak most van ideje kijavítani a hibát, mielőtt annak minden részletét nyilvánosságra hozzák a szakemberek.

A vállalat saját listája szerint egészen a 2019-es Ryzen 3000ig visszamenőleg érintettek a chipek, a Wired jelentése azonban még 2006-ban gyártott processzorokat is említ. Ezek már nyilvánvalóan rég nem támogatott hardverek, de jó eséllyel továbbra is gépek százezreiben üzemelnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.