Hirdetés

Szankciós kiadás várható a GeForce RTX 5090-ből



|

Az Egyesült Államok által fenntartott korlátozásnak köszönhetően az új csúcsmodell sem ússza meg Kína számára finomhangolt kiadás nélkül.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben több dolog kiderült a hamarosan érkező új GeForce RTX videokártyákról. Nyilvánvalóan a többséget a csúcsmodellek paraméterei érdekli, ezért leginkább az RTX 5090-ről és 5080-ról csordogálnak adatok, egyik-másik egészen hihetőnek tűnik. Legutóbb például a várható teljesítményfelvétellel kapcsolatban kaptunk előzetes adatokat a Seasonicnak köszönhetően, a zászlóshajóhoz írt 500 W-nyi érték picit sokkolónak hat, bár valójában egy-egy gyárilag tuningolt RTX 4090 már most is elérheti ezt az értéket.

A konkrét órajelekről csak becslések állnak rendelkezésre, melyek alapján az RTX 5090 és RTX 5080 kellemes előrelépést hoz az aktuális generáció számára; picit aggódunk is, hogy mekkora összegek szerepelnek majd az árcédulákon. A hivatalos megjelenésről azonban egymásnak ellentmondó pletykák érkeznek, és ehhez a kínai piac számára átalakított verzió is tehet.

Hirdetés

GeForce RTX 5090D, de csak jövőre

Az Ada Lovelace architektúra csúcsának számító, játékra hangolt RTX 4090-es bejelentését még nem zavarta meg az Egyesült Államok szankciós politikája, fel sem merült, hogy a vezérlőből készíteni kell egy butított számítási kapacitással bíró kiadást a kínai piac számára. Erre aztán sor került, a GPU-ba integrált stream processzorok egy részének letiltásával és az órajelek csökkentésével megszületett az RTX 4090D, aminek így is eléggé kalandos az életútja; ha nagyon szeretnéd, meg tudod oldani, hogy Te magad hozzájuss egyhez itt, Európában.

Más lehet a termékstratégia a Blackwell-generációnál, ahol több idő áll a mérnökök rendelkezésére, emiatt pedig elképzelhető, hogy több ponton tér majd el a kínai verzió a normál kiadástól. Sőt, az sem biztos, hogy csak egy "D" betű különbözteti meg őket egymástól, valljuk be, egy tapasztalatlan felhasználót könnyen megzavarhat a csak egy karakterben eltérő típusjelzés.

Ezzel kapcsolatos adat a várható megjelenés dátuma, amit egy igen jól informált X-felhasználó 2025 januárjára tesz. Avagy idén nem érkezik kínai kiadás az RTX 5090-ből, és ez talán azt is jelzi, hogy a teljes generáció startja átcsúszik jövő év elejére. Természetesen mindez nincs megerősítve, és az új GeForce-generációk csúcsmodelljeit általában adott év végén jelenti be az Nvidia, elképzelhető, hogy a januári CES-re időzítik a debütálást. Talán mindegy is a dátum, a kezdeti időszakban a magas árak és a limitált elérhetőség miatt a játékosok többsége kivárni kénytelen, ha épp nem az előző generációt érintő promóciókra vadászik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.