Hirdetés

Retteghet a Microsoft: Kína saját AI-képes operációs rendszert fejleszt



|

A kereskedelmi és technológiai szankciók árnyékában elkészült az első, mesterséges intelligencia funkciókkal felvértezett kínai OS, ami nagy sikerre számíthat a belső piacokon.

Hirdetés

A nyári uborkaszezon közepén picit lejjebb ült az AI-felhajtás, és csak elvétve érkeznek hírek a mesterséges intelligencia végfelhasználókat célzó fejlesztéseiről. Legutóbb a Samsung szétnyitható okostelefonjai kapcsán olvashattál pár érdekes, hasznos és kissé felesleges funkcióról, de pl. a Windows nagy frissítéséről most épp rádiócsend van.

Pedig határozott céllal és lendülettel érkeznek a Copilot+ PC-k, bár az árazás miatt ezekből vélhetően nem lesz tömegtermék idén, és nagyon úgy fest, hogy a felhasználók egyébként nem is az AI-képességek miatt választják a Qualcomm rendszerlapkával szerelt laptopokat. Az üzemidő dönt, és ebben tényleg jók az újdonságok, az AI-hatás azonban elmarad a vártnál. Nem így gondolják Kínában, ahol a napokban megérkezett az első válasz a Windows és Copilot ökoszisztémára.

Hirdetés

Várható volt, hogy bizonyos piacokon az adott gazdasági, társadalmi berendezkedés alapján alternatívák érkezhetnek a Microsoft által felvázol AI PC jövőképre. A kínai híradások szerint az egyébként évtizedes múltra visszatekintő OpenKylin operációs rendszerhez megérkezett a várva várt frissítés, ami mesterséges intelligencia alapú asszisztenst tartalmaz, képgenerálási algoritmusokkal segíti a tartalomgyártást és helyi nagy nyelvi modellek futtatását végzi. Ez utóbbi kifejezetten izgalmas, és rögtön felvet pár kérdést.

Többek között Android alkalmazások futtatását is támogatja az OpenKylin, ami x86 mellett ARM64 és RISC-V architektúrájú rendszereken is képes üzemelni
Többek között Android alkalmazások futtatását is támogatja az OpenKylin, ami x86 mellett ARM64 és RISC-V architektúrájú rendszereken is képes üzemelni

Ugyanis, ha figyeltél a Copilot+ PC-k bejelentésénél, akkor a kategória elsősorban azért született meg, hogy a különböző AI feladatot ne csak a felhőből, hanem helyileg, a készüléken futtathassa. Ezért fontos a rendszerlapkákba integrált NPU egység teljesítménye, és a platformok kumulált számítási kapacitása. Nos, az OpenKylin kapcsán pont ezekről nem esik szó, a követelmények között nem találni érdemi infót arra vonatkozóan, hogy milyen hardver szükséges az AI-funkciók használatához. Szépen hangzanak a jelzők, miszerint az új rendszer felturbózza a produktivitást és a felhasználói élményt, és emellett kellően biztonságos és kontrollálható az adatfolyam; de ködös a teljes specifikáció.

Mindenesetre a rendszer létezik, és nagyon komoly fejlesztői és közösségi munka húzódik mögötte. A Linux-alapú rendszert egy kb. 4000 fős rendszerfejlesztői csapat készíti és frissíti, és a kezdetektől fogva a Microsoft operációs rendszerének túlzott használatának visszaszorítását célozzák vele. Van is vele dolguk, a 2024 júniusi legfrissebb StatCounter kimutatás szerint 80%-os piaci részesedéssel bír a Windows, ami kínai léptékkel nézve vitathatatlanul óriásinak számít. Az egyre szigorodó adatfelhasználási és feldolgozási szabályok és törekvések miatt az OpenKylin nagy eséllyel faraghat a lemaradásából, már csak az a kérdés, hogy pl. a helyi belpiacon tündöklő Lenovo mennyi fantáziát lát a rendszer terjedésében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.