Hirdetés

Minden, amit az Apple bejelentett a WWDC során



|

Bemutatkozott az Apple Intelligence, még szorosabbra fűződik az eszközök közti kapcsolat, és még az AirPods Pro is új trükköket tanul.

Hirdetés

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb előadását tartotta meg a 2024-es WWDC nyitányaként az Apple, de erre számíthattunk is: dúl az AI-láz, a világ egyik legértékesebb cégének is illett villantania valamit. Az Apple Intelligence sajnos kevesebb eszközön lesz használható, mint reméltük, de okos dolgokat tud; jön egy Számológép app iPadre, ami a kézírást is felismeri, a Vision Pro pedig a nyár folyamán újabb piacokra érkezik meg, de Magyarországra még nem.

Alább összeszedtünk mindent, ami fontos.

Hirdetés

VisionOS 2

Számunkra egyelőre ez a legkevésbé érdekes, és talán ezért is vették előre, de februári megjelenése után máris frissül az Európában egyelőre nem kapható Vision Prón futó visionOS, olyannyira, hogy új verziószámot is kap. A Photos alkalmazásban egy gombnyomásra bonthatjuk szét a képeket úgynevezett térbeli fotókká, amikben az egyes objektumokat külön láthatjuk mozogni - nem kell, hogy ezeket eleve ilyennek készítsük el. Könnyebb lesz a fontos funkciókat és az alkalmazásokat elérni, a laptopunk képét akár szélesben vagy az egész látóterünkön túlnyúló ultraszélesben is kivetíthetjük, és kényelmesebben nézhetünk majd filmeket a vonaton. Új tartalmak, API-k ugyancsak érkeznek majd szép ütemesen, ahogy az egértámogatás és az ikonok átrendezésének lehetősége is.

Az Apple Vision Pro egyébként június 28-ától Kínában, Japánban és Szingapúrban, július 12-étől Németországban, Franciaországban, Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és Kanadában is forgalomba kerül - nekünk tehát még ennél is többet kell rá várnunk.

iOS 18

A testreszabás nagy szerephez jut az iOS új változatában. Az appikonokat szabadon rendezhetjük majd (a jelenlegi rácshoz igazodva), az ikonok sötét módban sötét hátteret kapnak, de egységesen át is színezhetjük őket egyszínűre. Az irányítóközpont (Control Centre) többoldalas lesz, átláthatóbb, jobban kategorizált, több funkciót érhetünk el majd innen, és átállíthatjuk a záróképernyő alsó gombjait is, hogy ne csak a kamerát vagy a vakut kapcsolhassuk be. Lezárhatunk külön-külön alkalmazásokat és funkciókat, amiket csak azonosítás után használhatunk, és elrejthetünk appokat, amiket titkolnánk. Növelhetjük az ikonok méretét is.

Az üzenetküldő appban időzíthetünk majd szövegeket, hogy például ne felejtsünk el valakit felköszönteni a szülinapján, és használhatunk formázásokat is (áthúzást, aláhúzást, vastagítást, döntést), beállíthatunk effekteket a szövegekhez, hogy szórakoztatóbbá tegyük az üzengetést. A műholdas üzenetküldés iPhone 14-nél újabb készülékeken fog elérhetővé válni, és az iOS 18-cal jön az RCS támogatása is. Az e-mail alkalmazásban megjelenik az automatikus kategorizálás, a küldő szerinti gyűjtés, de gombnyomásra láthatunk mindent egyben.

A Térkép appban megjelennek túratérképek (egyelőre az Egyesült Államok nemzeti parkjainak útvonalai), úgy küldhetnek pénzt az Apple Cash felhasználói, hogy összeérintik egy másik iPhone-nal az övék tetejét, a Napló appban statisztikákat nézegethetünk és kereshetünk, a játékosoknak pedig elérhető lesz a Game Mode, ami minimalizálja a háttérben futó alkalmazások terhelését, és növeli a kontrollerek reszponzivitását.

A Fotók appot teljesen átdolgozzák, hogy átláthatóbb legyen: felül láthatjuk az összes képet, alul válthatunk havi vagy éves rendszerezés között, de használhatunk szűrőket is (pl. külön nézhetjük meg a screenshotokat), és lesznek automatikus kategóriák, válogatások is, okosabban és részletesebben, mint jelenleg. Integrálhatjuk továbbá az emlékeztetőket a naptárba.

Audió és otthon

Az AirPods Pro-felhasználók a fejük megrázásával utasíthatnak el vagy fogadhatnak hívásokat, valamint javul a háttérzaj szűrése, így teljesen tiszta hangot hallhatnak a mikrofon másik oldalán. 

Az AppleTV támogatni fogja a 21:9-es kivetítést, illetve az AppleTV appban is megjelenik az Amazon Prime Videón használt extra funkció, ami megmutatja, kik az épp látott színészek, és milyen zene szól.

A Home app a robotporszívókat is megtanulja kezelni.

WatchOS 11

Az Apple Watchokon külön lesznek állítható az aktivitási célok, mind az edzéseknél, mind a napi általános mérőknél. Jön egy új app, amiben egy helyen láthatjuk a pulzusunkat (visszamenőleg is), a testhőmérsékletünket, és más, egészségünkhöz kapcsolódó számokat. Külön hasznos infókkal fog tudni szolgálni a készülék a terhesek számára is. Küldhetünk automata üzenetet, ha végeztünk az edzéssel.

A Stackben automatikusan megjelennek majd widgetek attól függően, mit csinálunk, vagy mi történik a világban - ha utazunk, a Fordítót érhetjük el gyorsan, ha kimozdulunk, láthatjuk, mennyire esélyes, hogy esni fog. Itt megjelenhetnek az élő infók is, például az, hol tart a megrendelt kajánk vagy az Uber.

iPadOS 18

Az iPadekre szokás szerint érkezik a legtöbb, iOS-re is elérhetővé váló funkció, továbbá az appokon belül megjelenik egy lapfülsáv a könnyebb és gyorsabb navigáció érdekében. A SharePlay használatával összekapcsolhatunk két iPadet vagy iPhone-t (vagy ezek bármilyen kombinációját), és vagy rajzolhatunk a másik készüléken, hogy megmutassuk, mire kell bökni, vagy irányíthatjuk is távolról.

Végre jön a Számológép alkalmazás is (és az Apple maga is érzi, hogy mennyire röhejes volt ennek hiánya), és azon túl, hogy a nagy képernyőn egy rakás gombot elérhetünk, egy Apple Pencillel jegyzetelhetünk is, illetve láthatjuk az előzményeket. A tollal beírt függvényeket, képleteket, műveleteket az app képes értelmezni, majd eredményt adni, és meghatározhatunk változókat, amiket aztán a számításoknál használhatunk, könnyen átírhatunk később. A függvényekből akár grafikonokat is gyárthatunk két nyomásra.

Kézírás során is működni fog a helyesírás-ellenőrzés, ha pedig valahonnan kimásolunk egy szöveget, és beillesztjük, a rendszer úgy rakja be, mintha mi írtuk volna. 

MacOS 15 Sequoia

A Mac-felhasználók gond nélkül tükrözhetik majd iPhone-juk képét a gépeikre, kezelhetik a telefont vezeték nélküli kapcsolaton át, elérhetnek minden funkciót, appot, gépelhetnek, gesztusokat végezhetnek a trackpaddel, és az iPhone-os értesítések is megjelenhetnek, amikre kattintva megnyithatjuk a hozzájuk kapcsolódó appot. Mindeközben a telefon kijelzője lezárt marad, így ha valaki rálátna, nem fogja tudni, mit csinálunk rajta. A drag and drop fájlküldés ugyancsak működik, közvetlenül appokba dobhatunk át pl. videókat.

Ha az ablakokat a kijelző széléhez húzzuk, a rendszer felajánlja a felezett vagy negyedelt automatikus beigazítást (ami jelenleg pl. a Rectangle appal oldható meg). 

Bár a Keychain Access eddig is segített a jelszavaink elérésében, a Passwords app - ami iPhone-ra, iPadre, Windowsra és Vision Próra is megjelenik - jobban használható lesz, láthatjuk például az egyszeri belépőkódokat is.

Frissül a Safari, ami AI-jal össze tudja gyűjteni a fontos infókat a weboldalakról, így például szállodák oldalán görgetés és kutatás nélkül nyerhetjük ki a címet és a kontaktinfókat. A Reader már tartalomjegyzéket is készít a szövegek letisztázása mellett, a videók pedig automatikusan PiP módra váltanak, ha elkattintunk egy ablakról.

A Game Porting Toolkit 2 segítségével a fejlesztők még könnyebben ültethetnek át Windowsra készült játékokat Macre, iPadre és iPhone-ra, a korábbiaknál erőforrásigényesebbeket is - jön például a Frostpunk 2, a Control, az Assassin's Creed Shadows (ez iPaden is játszható lesz), a Prince of Persia: The Lost Crown, a Dead Island 2, a Sniper Elite 4, a Valheim, a Robocop: Rogue City, a Resident Evil 2 és Resident Evil VII, a Riven, valamint a Wuthering Waves.

Apple Intelligence, avagy AI

Az Apple mesterséges intelligenciás megoldása sokkal személyre szabottabb lesz, mint a konkurensekéi, viszont figyelnek a biztonságra is: sok feldolgozás a készülékeken fut, de egy privát, az Apple által, saját processzorokkal üzemeletetett felhőhöz is tud majd kapcsolódni az összetettebb feladatok végrehajtásához (mely adatokat nem tárol). Az iPhone-okon, iPadeken és Maceken az írott szövegeket összegezhetjük, finomíthatjuk, kiegészíthetjük bármely alkalmazásban (első körben angolul, aztán fokozatosan más nyelveken is megtanul), generáltathatunk kontaktjaink profilképeiből AI-képeket, hogy azokkal kívánjunk boldog születésnapot, de készíttethetünk képet szöveg alapján is. Tud majd fotókról szöveget olvasni, így ha lefotózzuk a személyinket, mert arról akarunk valamilyen infót továbbküldeni, megtalálja a képeink között, kimásolja például az azonosítót, majd be is illeszti. A hosszú e-mailekből kiragadja a lényeget (ezt csak akkor használjuk, ha azt akarjuk, hogy a kollégák gyűlöljenek minket, amiért nem olvastuk végig az üzeneteiket), de csoportüzenetekből is tud összegezni.

Priorizálhatunk értesítéseket, kereshetünk és utasíthatunk természetesen megírt parancsokkal. A Siri ikont vált, ha aktív, nem egy gömb formájában jelenik meg, hanem körülöleli a kijelzőt, és természetesen összefonódik az Apple Intelligence-szel. Követi, mit mondtunk neki korábban, és ha valamit kijavítunk, azt is értelmezni tudja. Ha nem beszélnénk hozzá, írhatunk is neki, kérdezhetjük például arról is, hogy hogyan segíthetnek minket az Apple rendszerei, programjai bizonyos feladatok végrehajtásában. A Siribe építik be a ChatGPT 4.0-t is, így annak minden funkcióját elérhetjük, nem kell regisztrálnunk, de ha előfizetők vagyunk, összekapcsolhatjuk fiókunkat, és használhatjuk a fizetős szolgáltatásokat is.

Az Apple Intelligence az iPhone 15 Pro és Pro Max modellekbe épített A17 Prón, valamint az M-szériás processzorokon fog működni. Az év során folyamatosan jönnek új funkciók, például megtanul majd Siri képernyőt olvasni, kimásolni egy címet, majd hozzáadni egy kontakthoz, ha erre utasítjuk.

Mókás funkció, hogy bármilyen emojit generálhatunk akár fotók, akár szöveges leírás alapján. A képgenerálás mellett megtehetjük azt is, hogy rajzolunk valamit, aztán megkérjük a rendszert, hogy fejlesszen rajta. A fotók hátteréből gombnyomásra eltüntethetjük a zavaró elemeket.

Fontos még, hogy rögzíthetjük majd a hívásokat, de erről a telefonbeszélgetés másik résztvevője is értesítést kap. A felvételeket írott szöveggé alakíthatjuk.

Az AI-funkciókat más fejlesztők is használhatják saját appjaikban.

Az iOS 18, az iPadOS 18, a MacOS 15, és minden további frissítés az ősz folyamán, várhatóan az iPhone 16-ok megjelenését követően érkezhet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.