Hirdetés

Idegesítő hiba zavarja meg a programindításokat Windows 10-en



|

Sok bonyodalmat ugyan nem okoz, de az egyik legújabb frissítés meglehetősen furcsa anomáliát teremt miközben épp egy alkalmazásra jellemző feladatot szeretnél végrehajtani.

Hirdetés

A felhasználók többsége nem is sejti, hogy mennyi apróbb-nagyobb hiba keletkezik egy-egy Windows-frissítést követően. Ezek egy része minden bizonnyal a háttérben marad, és nem lépnek át egy bizonyos észlelési küszöböt, de mindig van egy, ami picit látványosabb a kelleténél. Itt már csak az a kérdés, hogy csak a szemet zavaró hibáról van szó, vagy épp konkrét feladatot gátol meg vagy tesz hibássá az adott bug.

Nos, a legújabb, a Microsoft által hivatalos csatornán publikált, frissítéssel érkező probléma kizárólag a Windows 10 felhasználói bázisát érinti, és valahol az előbb említett két lehetséges állapot között áll. Látszatra egyértelmű, hogy valami nem stimmel, és a felhasználó jogosan gondolhatja azt, hogy bizony a programindításokkal gond lesz, de a jó hír, hogy csak egy fura jelenségről van szó, ami nem gátolja a mindennapi felhasználást.

Hirdetés

A hiba leírása egyszerű; a Windows 10 start menüjéből vagy a tálcáról indítható programok tárolt, adott feladatra paraméterezett indításaira regál egy Társításra rákérdező párbeszédablakkal a rendszer. Például, ha az Outlookot úgy szeretnéd elindítani, hogy a rögzített ikonra jobb gombbal kattintva "Új Üzenet" vagy "Új naptárbejegyzés" parancsok közül választasz, akkor az alkalmazás indítása közben feljön a program társítására vonatkozó párbeszédablak. Ez része egyébként a rendszernek, csak nem ebben az esetben kell megkérdeznie, hogy milyen programmal szeretné megnyitni a fájlt a felhasználó.

Az alkalmazások többsége egyébként rendben elindul, csak megjelenik mellettük egy párbeszédablak, aminek ebben az esetben semmi értelme
Az alkalmazások többsége egyébként rendben elindul, csak megjelenik mellettük egy párbeszédablak, aminek ebben az esetben semmi értelme

A Microsoft szerint egyes esetekben ez a kis hiba megakadályozza az adott parancs lefutását, tehát nem új üzenetírási ablakkal nyílik meg az Outlook, és ekkor az alkalmazás normál elindítása a megoldás. A hiba a 2024 április 23-i dátummal jegyzett KB5036979 azonosítójú frissítéssel érkezett, és elvileg dolgoznak a kijavításán. Addig is érdemes kihagyni a programok feladatra hangolt indításait, de még az is lehet, hogy nálad nincs is ilyen anomália. Nem ez okozza a Windows 10 népszerűségének csökkenését, de így a hivatalos támogatás vége felé jobb lenne ezeket már elkerülni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.