Hirdetés

Gigantikus leépítés: több mint 15 ezer alkalmazottját küldi el az Intel



|

A vállalat mindeközben milliárdokat kap az amerikai kormánytól.

Hirdetés

Kiábrándító eredményekkel zárta a második negyedévet az Intel: a vállalat 1,6 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetett el, amivel párhuzamban egy 10 milliárd dolláros költségmegtakarítást jelentett be.

A csomag részét képezi a munkaállomány megritkítása - a jelenlegi tervek szerint év végéig 15 százalékkal fogják csökkenteni az alkalmazottak számát, ami hozzávetőlegesen 15-19 ezer embert jelent. Az elbocsátások mellett a beruházásokra és a kutatásokra szánt összegekből is visszavesz a vállalat, de a futó projekteket is felülvizsgálja.

"Nem vesszük félvállról ezt a döntést, és alaposan megfontoltuk, hogy ez milyen hatással lesz az Intel-családra. Ezek nehéz, de szükséges döntések. A mostani megszorítások nem befolyásolják azon képességünket, hogy végrehajtsuk a tervünket."

- fogalmazott Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója.

Hirdetés

A döntés azért visszás, hiszen az amerikai kormány - a 2022-ben elfogadott CHIPS Act rendelkezés értelmében - idén márciusban 8,5 milliárd dolláros támogatásban részesítette az Intelt. A kékek arra tettek ígéretet, hogy az összeget az arizónai, új-mexikói, ohiói és oregoni üzemekre fordítják, ezzel pedig több mint 10 ezer vállalati, 20 ezer építőipari és további több ezer támogató iparágban betöltött munkahelyet teremtenek.

Felmerül a kérdés, hogy az Egyesült Államoknak miért érdeke az Intel fenntartása és támogatása - jelen pillanatban talpra állítása. Fontos szem előtt tartani, hogy a fejlett chipek kulcsfontosságúnak tekinthetők egy adott ország gazdasági és geopolitikai versenyképességének szempontjából. A modern lapkák a mesterséges intelligencia, illetve a különböző AI-megoldások tekintetében is kulcsszerepet játszanak, amire a vezetők egyre inkább egy nemzeti érdekként, szükségként tekintenek.

Dan Hutcheson, a Tech Insights elemzője szerint az Intel bevételkiesése az AI-fókuszú számítástechnika felé történő folyamatos elmozdulást tükrözi.

"Régen az adatközpontokat ők [utalva itt az Intelre - a szerk.] birtokolták. Az elmúlt néhány évben viszont azt láttuk, hogy a nagy hiperskálázók a mesterséges intelligenciára és a GPU-kra - teljes AI-alapú adatközpontokra - összpontosítottak."

- fogalmazott Hutcheson az Intel mostani döntéseire reflektálva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.