Hirdetés

Gigabyte AORUS FO32U2P teszt – ilyen monitorod lesz…egyszer



|

QD-OLED-panel, gaming extrák és még egy halom különleges szolgáltatás teszik kívánatossá a Gigabyte új csúcsmonitorát, ami nem csupán gamereknek lehet jó választás.

Hirdetés

Azt nem állíthatjuk, hogy az OLED-technológia megjelenése a tévék világában kiirtotta a hagyományos LCD-paneleket, de az biztos, hogy a csúcskategóriában ma már minden nagyobb gyártó kínál OLED-paneles modellt. A technológia az elmúlt években rengeteget fejlődött, sikerült csökkenteni a beégés kockázatát, jelentősen növelni a fényerőt és legfőképpen lejjebb szorítani az árat. Elkerülhetetlen volt, hogy a technológia előbb-utóbb megjelenjen a számítógépes világban, azon belül is a notebookok és monitorok piacán. Természetesen hétköznapinak még itt sem mondhatók az OLED-panelek, a prémium modelleknél találkozhatsz vele, viszont itt a legújabb generáció, a legfrissebb fejlesztések várnak. A Gigabyte 32 colos monitora a legfelső polcok ura a szaküzletekben, magyarán prémiumra számíthatsz minden tekintetben - és ebbe a vételár is beleértendő. Megnéztük, milyen 2024-ben egy olyan kijelző, amire sok mindent lehet mondani, de azt, hogy kompromisszumos vagy pocsék, azt nem.

A világelső

A hardvergyártók mindig nagyon szeretik, ha rásüthetik egy-egy termékükre, hogy az a világon a legfejlettebb, a legelső és hogy minden konkurenst sikerült megelőzniük. Nos, a meglehetősen suta elnevezésű Gigabyte AORUS FO32U2P is ilyen, bár ahogy azt majd mindjárt megmutatjuk, egyelőre ezt kihasználni csupán a felhasználók 0,0001%-a képes (de inkább kevesebb), viszont cserébe jövőtálló a készülék, ami egy ilyen befektetésnél nem utolsó szempont.

Kívülről is szép, de várd meg, amíg a képét is látod!
Kívülről is szép, de várd meg, amíg a képét is látod!

2024-es modell révén a Gigabyte nem bajlódott azzal, hogy a WOLED-technológiát adja el high-endként, mindjárt a Samsung-féle QD-OLED-hez folyamodott, a 32 colos (31,5"-os) panel így kiváló színtér-lefedettséget és elviselhető fényerőt ígér. A felbontás természetesen 4K, a képarány 16:9-es, a felbontás pedig akár 240 Hz-es is lehet, ami meglehetősen magas. Ehhez persze megfelelő bemeneti szabvány is szükséges, ezért a Gigabyte a DisplayPort 2.1-et választotta, amit egyelőre még nagyon kevés videokártya támogat (egészen pontosan csak az AMD Radeon Pro W7900, és majd az egyszer megérkező GeForce RTX 50-es széria).

Hirdetés

A DP2.1-es porton keresztül az UHBR20 szabvány teljes sávszélességét kihasználhatod, ami 80 Gb/s, és arra elegendő, hogy az adatot ne kelljen DSC-technológiával veszteségesen tömöríteni. A DP szabvány másik erénye, hogy daisy-chain kapcsolatot is támogat, vagyis több monitort is egymás után kapcsolhatsz, így sorbakapcsolással és egy-egy kábellel kiépítheted a multimonitoros munkaállomásodat. Ha 4K-s monitorokat szeretnél 240 Hz-es frissítéssel, két ilyen kijelzőt kapcsolhatsz egymáshoz, ha beéred a 4K@120 Hz-cel, akár 4 monitorod is lehet sorbakapcsolva.

Vékony, elegáns, mégis rengeteg port került rá és sok hasznos extrával is felszerelték
Vékony, elegáns, mégis rengeteg port került rá és sok hasznos extrával is felszerelték

Maximalista

A technikai elsőség után térjünk vissza a monitor (bárcsak adtak volna neki valamilyen vagány fantázianevet) tényleges tulajdonságaira. A vezérlésnél sem spórolt a Gigabyte, a 240 Hz természetesen adaptív, így 48-240 Hz között dinamikusan változik a frissítés, és az AMD FreeSync Premium Pro mellett a G-Sync kompatibilis mód is adott. A válaszidőt érdemes megemlíteni, 0,03 ms GtG, ami kb. olyan, mintha nem is lenne. A betekintési szögek is tökéletesek, a színtér-lefedettség pedig DCI-P3 színteret nézve 99%-os - utóbbihoz gyári kalibráció is jár, amiről a teszteredményeket tartalmazó lapot a monitor dobozában találod. A kontraszt közelít a végtelenhez (1,5M:1), viszont a normál fényerő már "OLED-esebb", vagyis csupán 250 nit. A csúcsfényerő HDR-módban persze sokkal nagyobb, akár 465 nit is lehet, amivel sikerült elérnie a monitornak a VESA DisplayHDR True Black 400-as minősítést.

Nem túl vastag a keret, az irányítás pedig OSD-n vagy windowsos appon keresztül is lehetséges
Nem túl vastag a keret, az irányítás pedig OSD-n vagy windowsos appon keresztül is lehetséges

A roppant vékony monitor paneljét három oldalon keskeny, nagyjából 8 mm-es káva fogja közre és csak alul vastagabb a keret (kb. 1,2-1,5 cm). A hátlap közepére került a vezérlés, a hangszórók és a csatlakozók, itt azért vastagabb a monitor. A 2×5 wattos hangszóró a szokásosan vékony, nem túl erős hangzást nyújtja, viszont két LED-csík is található a hátlapon, amelyek nyilván a gamer-mivoltát hivatottak erősíteni a monitornak, de esti munka során is hasznosak lehetnek, ha megvilágítják a monitor mögötti területet, ezzel kímélve szemedet.

Gamermonitor, tehát a LED-csíkok nem maradhattak le
Gamermonitor, tehát a LED-csíkok nem maradhattak le

A hátlapra igen sok portot helyeztek el. A hagyományos DisplayPort 2.1 mellett egy mini DP 2.1-et is kapsz, valamint egy Type-C-t, ami szintén fogad videójelet. Utóbbi előnye még, hogy visszafelé 65 wattal tölti notebookodat, így például notebookhoz elegendő egyetlen kábel is - bár ez gamer monitornál talán nem mindenkinél fontos szempont. A két normál HDMI 2.1 port konzolokhoz lehet hasznos, az extra perifériákhoz pedig az USB 3.0 hub. Ezt kihasználva kábeles egér+billentyűzet esetén a KVM-kapcsoló üzemmódját is kihasználhatod a monitornak. Ez annyit tesz, hogy egy perifériaszettel több eszköz között váltogatva a monitor mindig az aktuálisan aktív eszközhöz kapcsolja a billentyűzet-egér párost. Kapsz még egy fejhallgató kimenetet és egy mikrofon bemenetet is, amelyekhez zajszűrés funkció is tartozik. Ezt a SideKick windowsos applikációban tudod aktiválni.

Mindent beállíthatsz a windowsos szoftverben, de azért a kezelőfelületre ráférne egy kis modernizálás
Mindent beállíthatsz a windowsos szoftverben, de azért a kezelőfelületre ráférne egy kis modernizálás

Az OSD menü gyors és könnyen átlátható, nem bonyolították túl. A navigáció sem nehézkes, alul, középen egy ötállású joystickkal tudsz mindent elintézni. Ha ezt kényelmetlennek találod és USB-n is kapcsolódik a monitor PC-dhez, a Gigabyte SideKick alkalmazásában is eléred a beállításokat.

A joystick mellett kitapinthatsz egy érdekes kapcsolót. Ezt megnyomva a monitor átvált 24"-os, FHD-felbontásra, amit persze kihúz a sarkokig. Ez azért érdekes, mert a kompetitív játékokhoz használt legnépszerűbb felbontás, ha pedig itt kapcsolod, a monitor natívan nyújtja ezt, ami jobb képminőséget eredményez, mintha a játékban állítanád ezt be, majd küldenéd ki 4K-s monitorodra. Amúgy a jostick mellett két gomb található, ezek funkcióit pedig tetszőlegesen felprogramozhatod különféle szolgáltatásokra.

A joystick minden cégnek bevált (aki alkalmazta)
A joystick minden cégnek bevált (aki alkalmazta)

A gaming funkciókat kötelezően beépítette a Gigabyte, és ezeket állíthatod az OSD-menüben, vagy akár a windowsos applikációban is. A rendszeradatok megjelenítése mellett választhatsz hardveres célkeresztet, időzítőt, számlálót, fps-kijelzőt, "night visiont". A mérnökök az OLED-kímélő funkciókat is beépítették, így a pixel shifting mellett fényerőcsökkentés, lekapcsolás és automatikus regenerálás is elérhető (és alapértelmezetten aktivált). A firmware-frissítés is megoldott a Sidekick és App Center applikációkon keresztül.

Az állvány természetesen magasságállítást és döntést is támogat, van pivot mód, a talp pedig igyekszik prémium és elegáns lenni. Az asztallapra kétfelé benyúló, keskeny talprész egy kicsit talán túl hosszú lett és előrefelé néznek, ezért nem árt, ha nagy az asztalod. Ha kisebb helyen kell elférned, a fali VESA-konzol lehet az ideális megoldás.

Ez már az a monitor, amit 0-24-ben HDR-módban illik használni
Ez már az a monitor, amit 0-24-ben HDR-módban illik használni

Manapság érdekes megoldás, de egyáltalában nem hátrány, hogy a FO32U2P külső tápegységgel rendelkezik. Ez egy plusz doboz az asztalod alatt, cserébe viszont a monitor keskeny és könnyű tud lenni, ha pedig mégis a tápegység adná fel a szolgálatot, könnyedén cserélheted azt.

A monitor a szélein különösen vékony, csupán alul, középen vastagabb némileg (a gombok is itt találhatók), viszont miután az USB portok és a jackek hátra kerültek, ezeket használat közben nagyon kényelmetlen használni. Jó hír viszont, hogy a működést jelző LED lefelé mutat, és még így is kikapcsolható, vagyis nem a szemedbe világít.

A Type-C képes visszatölteni is a notebookot, miközben DP-n fogadja a videójelet. Ha HDMI kell, akkor két 2.1-es szabványút vethetsz be
A Type-C képes visszatölteni is a notebookot, miközben DP-n fogadja a videójelet. Ha HDMI kell, akkor két 2.1-es szabványút vethetsz be

A monitor, ami az asztalodhoz láncol

A Gigabyte lehet, hogy nem a legismertebb monitorgyártók közé sorolható, mégis, a FO32U2P-vel nagyon jól eltalálták, milyen is egy igazán jó modell 2024-ben. Sajnos névadásban nem túl erősek, de a kiváló QD-OLED panelválasztás és a fejlett vezérlés sokkal többet számít. A 4K-felbontás 32 colos képátlónál ideális választás, a 240 Hz-es frissítés pedig talán egy kicsit túl sok is - feltéve, hogy mai szemmel nézed: miután ez a kijelző akár 3-5 évig is hű társad lehet (a Gigabyte 3 pixeles, 3 éves beégés-elleni garanciát vállal a monitorra), idővel előny lesz a 80 Gbit/s-os sávszélesség és az adaptív 240 Hz is. Munkára is ideális a monitor, és itt már tényleg kijelenthetjük, hogy a HDR-mód aktiválásától nem kell tartani. A színhűség a profi monitorok szintjén mozog, ráadásul a Gigabyte rengeteg beállítást tett lehetővé az OSD menüben és a windowsos applikációban. Munka során a szövegek, a képek, videók megjelenítése kristálytiszta volt, semmiféle képi anomáliával nem találkoztunk. Az OLED-panel karbantartását is megbízhatóan, automatizálva végezte a vezérlés. Játékoknál a HDR végre igazán látványos tud lenni, bár itt azért meg kell említenünk, hogy ez nem a magas fényerő, hanem a végtelen kontraszt miatt van így. A másik erőssége a monitornak, amit különösen gyors játékoknál fogsz díjazni, a sebesség: mind az adaptív 240 Hz-es frissítés, mind pedig a rendkívül alacsony válaszidő hasznos. Ugyanakkor G-Sync-kel csak kompatibilis az FO32U2P monitor, de nem Nvidia-hitelesített, vagyis például a Reflex technológiát nem támogatja.

A gaming funkciókról sem szabad megfeledkezni, a hátlapi LED-csíkok és a szoftveresen aktiválható extrák érdekesek, de ha ajánlani kéne ezt a modellt, ezek lennének talán a legutolsó szolgáltatások, amik eszünkbe jutnának. Túl sok újdonság itt nincsen, de érdemes végigpróbálgatni, hogy ki mit talál a hétköznapokban is hasznosnak. Hasznos extra funkciók is vannak azért, mint például a Type-C bemenet és 65 wattos visszatöltés, a KVM kapcsoló a perifériákhoz, valamint a daisy-chain támogatása.

És hát persze nem csupa szép és jó van csak a Gigabyte FO32U2P monitorával kapcsolatban. A csodás képminőség, a 240 Hz-es frissítés, a rengeteg extra, jövőbiztos csatlakozások és tetszetős kivitel nincsenek ingyen. Sőt, ha megtetszett ez a modell, 600 ezer forintot kell összekuporgatnod rá, merthogy ennyiért vesztegetik. Ez még az OLED-monitorok világában is rengeteg pénznek számít, ráadásul azt is mindjárt hozzá kell tennünk, hogy egy ilyen monitort nem alaplapi GPU-val, vagy RTX 4060-nal kell meghajtani - itt már a minimum belépő az RTX 4080 Super, de még inkább a GeForce RTX 4090. Vagyis mindenkinek tiszta szívvel és teljes nyugalommal ajánljuk ezt a monitort, nem fog benne csalódni, viszont csak akkor kezdje fontolgatni megvételét, ha tényleg nem számít az ár és van olyan PC-je, amivel meg tudja ezt hajtani.

Gigabyte FO32U2P

Ár: 602 500 Ft
A Gigabyte lehet, hogy nem a legismertebb monitorgyártók közé sorolható, mégis, a FO32U2P-vel nagyon jól eltalálták, milyen is egy igazán jó modell 2024-ben.
  • 32", 4K, 16:9
  • Samsung QD-OLED-panel
  • 240 Hz VRR, adaptív képfrissítés, FreeSync Premium Pro, G-Sync kompatibilis
  • HDR True Black 400 hitelesített
  • 250 nit fényerő (SDR)
  • 99% DCI-P3 színtérlefedettség
  • 10 bit/szín
  • DP2.1, mini DP 2.1, DP out (daisy-chain)
  • 2×jack, 2×HDMI 2.1
  • Type-C multi (65 W visszatöltés, DP be)
  • 2×5 W hangszórók
  • KVM switch
  • USB 3.0 hub (1 up, 2 down)
  • VESA ClearMR13000
  • 3 év garancia beégés ellen
PRO
  • QD-OLED-panel
  • szuper színhűség, végtelen kontraszt
  • 4K@240 Hz, DP2.1
  • hasznos extrák
  • jó OLED-gondozás
  • szép külső
Kontra
  • a fényerő csak átlagos
  • a windowsos szoftverre még ráférne némi ráncfelvarrás
  • csak 65 wattos Type-C visszatöltés
  • nagyon-nagyon drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8942
    [topic] => 1
    [group] => 20
    [gameinfo_name] => Gigabyte FO32U2P
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 3
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-09-04 12:01:51
    [gameinfo_webpage] => https://www.gigabyte.com/Monitor/AORUS-FO32U2P#kf
    [gameinfo_tags] => gigabyte, aorus, fo32u2p, monitor, gaming, gamer, oled, teszt
    [gameinfo_url] => gigabyte-fo32u2p
    [gameinfo_pro] => QD-OLED-panel
szuper színhűség, végtelen kontraszt
4K@240 Hz, DP2.1
hasznos extrák
jó OLED-gondozás
szép külső
    [gameinfo_kontra] => a fényerő csak átlagos
a windowsos szoftverre még ráférne némi ráncfelvarrás
csak 65 wattos Type-C visszatöltés
nagyon-nagyon drága
    [gameinfo_data] => 32", 4K, 16:9
Samsung QD-OLED-panel
240 Hz VRR, adaptív képfrissítés, FreeSync Premium Pro, G-Sync kompatibilis
HDR True Black 400 hitelesített
250 nit fényerő (SDR)
99% DCI-P3 színtérlefedettség
10 bit/szín
DP2.1, mini DP 2.1, DP out (daisy-chain)
2×jack, 2×HDMI 2.1
Type-C multi (65 W visszatöltés, DP be)
2×5 W hangszórók
KVM switch
USB 3.0 hub (1 up, 2 down)
VESA ClearMR13000
3 év garancia beégés ellen
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 1
            [1] => 3
        )

    [gameinfo_price] => 602 500
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Gigabyte lehet, hogy nem a legismertebb monitorgyártók közé sorolható, mégis, a FO32U2P-vel nagyon jól eltalálták, milyen is egy igazán jó modell 2024-ben.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 3
            [manufacturer_name] => Gigabyte
            [manufacturer_url] => gigabyte
            [manufacturer_link] => http://www.gigabyte.com.tw
            [link] => /gyarto/gigabyte
        )

    [link] => /termekinfo/gigabyte-fo32u2p-8942.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => QD-OLED-panel
            [1] => szuper színhűség, végtelen kontraszt
            [2] => 4K@240 Hz, DP2.1
            [3] => hasznos extrák
            [4] => jó OLED-gondozás
            [5] => szép külső
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => a fényerő csak átlagos
            [1] => a windowsos szoftverre még ráférne némi ráncfelvarrás
            [2] => csak 65 wattos Type-C visszatöltés
            [3] => nagyon-nagyon drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.5
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.