Hirdetés

AVM Fritz!Powerline 1240AX teszt – amikor a konnektorból jön az internet



|

Ha sem a Wi-Fi, sem a LAN nem megoldás, az elektromos hálózaton is át lehet hidalni nagyobb távolságokat egy lakáson belül. Az AVM szettje gyors és Wi-Fi-t is sugároz.

Hirdetés

Több legyet is üthetsz egy csapásra, ha az otthoni hálózatodba beépíted az AVM új powerline adapterszettjét, de persze ahhoz, hogy eljuss ehhez a megoldáshoz, sok problémába kell ütköznöd. Például abba, hogy lakásod valamely pontjára sem Wi-Fi-n, sem LAN-on keresztül nem tudod eljuttatni a hálózati elérést, mert a falak vastagok, kábelt pedig nem szívesen vezetnél el több szobán keresztül. A powerline technológia nem mai találmány, már 15-20 évvel ezelőtt is akadtak ilyen eszközök, de természetesen azóta rengeteget fejlődött ez a hálózati kiegészítő is. Az AVM sokadik generációs szettje nem csupán gyors, biztonságos is és több, hasznos extrát is rejt, amivel akár további hálózati eszközöket is kiválthatsz.

Gigabit felett az áramhálózaton

A 1240AX-es Fritz!Powerline szett valójában némiképp ferdítés, de ez szerencsére nem jelent gondot. A doboz két eszközt rejt, ám valójában az egyik egy Fritz!Powerline 1210-es egység, amely 2 gigabites LAN csatlakozást nyújt, Wi-Fi modul nem került bele. A másik egység a Fritz!Powerline 1240AX, amelybe egy Wi-Fi 6-os elérési pontot is integráltak. A két eszközt a dobozból elővéve az első dolog, ami eszedbe juthat, hogy ezek az egységek bizony nagy méretűek. Olyannyira nagyok, hogy egy hosszabbítóban akár 3 helyet is elfoglalhatnak, de persze már rögtön az elején hozzá kell tennünk, hogy powerline adaptert elosztóba nem szabad tenni, mert az jelentősen rontja a jelminőséget. A nagy méretből adódó kellemetlenséget több cég is azzal igyekszik kompenzálni, hogy átmenő csatlakozókat készít, vagyis a powerline adapter előlapján található egy schuko aljzat (hagyományos 230 voltos aljzat), amibe bármilyen eszközt csatlakoztathatsz. Ilyen sajnos sem a 1210-es, sem pedig a 1240AX-es modulon nem található. Ami viszont van, az eszközönként két darab gigabites LAN port, valamint a 1240AX-ben egy Wi-Fi 6 access point.

A két AVM adapter a HomePlug AV2 szabványt használja, ezzel elméletben 1,2 Gbit/s-os sávszélesség érhető el. Ez nem a legújabb technológia (a G.hn valamivel fejlettebb ennél), viszont a gyártó a visszamenőleges kompatibilitás miatt is inkább ezt választotta. Az 1240AX-es szett így tovább bővíthető, illetve már meglévő AVM Powerline hálózatba is könnyedén integrálható. Amennyiben AVM Fritz otthoni hálózatod van, az integrálás a mesh-technológiával is kiegészülhet, vagyis a 1240AX modul képes minden Wi-Fi-beállítást átvenni a fő routertől és ott kiterjeszteni a vezeték nélküli hálózatodat, ahol eddig nem volt sem LAN, sem Wi-Fi.

Kényelmes, de érzékeny

A kompakt dobozban a fent már említett két modult találod némi leírás és egyetlen LAN-kábel kíséretében. Mindkét eszköz hátulján megtalálod a MAC címet, a webes felületükhöz szükséges jelszót, valamint a 1240AX esetében a gyári WLAN-jelszót is. Az első beüzemelés végtelenül egyszerű, mindössze csatlakoztatnod kell a hálózatba mindkét powerline adaptert, a párosítást már gyárilag elvégezték. Ha további adaptert is bekötnél, vagy már meglévő Fritz!Powerline hálózatot bővítenél, úgy az egyszem Connect gombot kell megnyomnod, a többit automatikusan elvégzik az eszközök. Érdemes az első próbát egymás melletti konnektorokban végezni, itt csatlakoztatni a hálózathoz a két eszközt, és elvégezni a firmware-frissítést, valamint adott esetben a mesh hálózatba integrálást.

Teljesen általános, hogy egy otthoni hálózaton van némi zavar, ami csökkenti a powerline sávszélességét
Teljesen általános, hogy egy otthoni hálózaton van némi zavar, ami csökkenti a powerline sávszélességét

A powerline technológia az elméleti sávszélességet sohasem képes teljesíteni, de ha kevés a zavar a hálózatban, a gigabit-közeli tempót el lehet érni. Ahogy nő a távolság, egyre több a két eszköz közti kismegszakító, úgy romlik a sebesség is, így hiába az ígért 1,2 Gbit/s tempó és a MIMO 2×2 technológia, a valós sebesség drasztikusan csökkenhet. Természetesen az adatátvitel AES-128 titkosítással ellátott, így attól nem kell tartani, hogy valaki a hálózatodra csatlakozva "lehallgatja" az adatcsomagjaidat.

Hirdetés

A 1240AX talán legfontosabb vonzereje, hogy integrált Wi-Fi 6 access pointot is rejt, vagyis a célhelyen nem szükséges még egy további routert vagy AC egységet bekötnöd, ez az eszköz a Wi-Fi-t is szolgáltatja az adott helységben. A gond azonban az, hogy az AVM mindössze 2,4 GHz-es modult épített be, vagyis a maximálisan elérhető elméleti Wi-Fi sebesség 600 Mbit/s, ami a valóságban ennél jelentősen kevesebb. Emellett további gond, hogy a 2,4 GHz zsúfolt, ráadásul sok eszköz esetén a terhelés is túl nagy falat az elérési pontnak.

Van Wi-Fi 6, de mivel ez erősen limitált, jobban jársz, ha a gigabites LAN-t használod
Van Wi-Fi 6, de mivel ez erősen limitált, jobban jársz, ha a gigabites LAN-t használod

A tesztünk során a beüzemelés valóban percek kérdése volt, még úgy is, hogy az első induláskor német kezelőfelületet kaptunk, ezt kellett angolra átállítani (magyar nyelv sajnos nincsen). A kábeles kapcsolattal végzett teszt során az átlagos kiépítésű és átlagosan terhelt otthoni hálózaton a maximális sebesség a két adapter között 790/794 Mbit/s volt, ami egészen jó értéknek számít. Ennél a csatlakozásnál 4-es pinget és 181,3/180,4 Mbit/s sávszélességet mértünk normál Digi internet-előfizetéssel. Távolabbi, 1 kismegszakítónyi távolságnál ez az érték 299/380 Mbit/s valós sávszélességre csökkent, ahol a netelérés már csak 91,2/85,2 Mbit/s volt, viszont a ping maradt 4 ms. Végül egy egészen távoli, több kismegszakítónyi és szobányi távolságot is megpróbáltunk áthidalni a 1240AX szettel. Ekkor az eszközökön található Connect LED már narancssárgán világított, ami azt mutatja, hogy a jel meglehetősen gyenge és túl sok a hálózati zavar. Itt 94/98 Mbit/s sávszélességet mutatott a powerline beállító menüje, a Speedtest.net pedig a Digi elérést 34,5/31,6 Mbit/s sebességre mérte, továbbra is 4 ms-os ping mellett.

Sajnos egyik adapter sem kapott átmenő schuko csatlakozót
Sajnos egyik adapter sem kapott átmenő schuko csatlakozót

Nem rossz, de nem is a legjobb

Ezek a sebességet nem döntenek meg rekordokat, azonban a kapcsolat mindegyik esetben stabil volt, és ha odafigyelsz rá, hogy túlságosan messze ne legyenek egymástól az eszközök, akkor a sebesség is kielégítő. Persze lehet ennél jobbat is kapni már, így például az AVM 1260E szettje gyorsabb, ha pedig a Devolo Magic 2-t választod, akár dupla ekkora sávszélességen is száguldhatsz - elméletben. Persze mindkét másik szett jelentősen drágább, nem biztos, hogy megéri a felárat. 5-10 ezer forinttal olcsóbb alternatíva a TP-Link valamely gigabites powerline szettje, amely TP-Link hálózatban mesh-be is kapcsolható, viszont be kell érned Wi-Fi 5 elérési ponttal (igaz, ez itt dual band, vagyis összességében gyorsabb, mint a 1240AX). Az AVM 1240AX Wi-Fi 6-os elérési pontja csalódást okozott, vagyis pontosabban azt hozta, amit 2,4 GHz-en el lehet érni: maximálisan 200 Mbit/s körüli tempót sikerült elérnünk helyi hálózaton, ám ez hamar beesett 100 Mbit/s alá, egy téglafallal odébb pedig már 50 Mbit/s volt csupán a valós Wi-Fi sávszélesség.

Az AVM Fritz!Powerline 1240AX egy megbízható, rendkívül egyszerűen telepíthető powerline szett, amely biztonságos és stabil adatkapcsolatot biztosít, ha pedig jól helyezed el, a sebességgel sem lesz komolyabb gondod. Ha viszont Wi-Fi elérési pontként is szeretnéd használni, túl sok eszközt ne kapcsolj rá, vagy mégis inkább használj különálló, dual bandes access pointot.

AVM Fritz!Powerline 1240AX szett

Ár: 51 990 Ft
Az AVM Fritz!Powerline 1240AX egy megbízható, rendkívül egyszerűen telepíthető powerline szett, amely biztonságos és stabil adatkapcsolatot biztosít.
  • 1240AX+1210 szett
  • HomePlug AV2 szabvány
  • MIMO 2×2
  • 1,2 Gbit/s elméleti powerline sávszélesség
  • integrált Wi-Fi 6 (2,4 GHz) access point
  • gyárilag párosított szett
  • mesh-be kapcsolható
  • bővíthető powerline hálózat
  • 2×2 GbE csatlakozás
  • AES-128 titkosítás
  • 2,4-7,5 W fogyasztás (min.-max.)
  • 147,5×71×32,5 mm, 180 g
PRO
  • gigabites powerline-sebesség
  • Wi-Fi 6 elérési pont
  • egyszerű használat
  • bővíthető, mesh-be kapcsolható
Kontra
  • nem átmenő csatlakozó
  • a Wi-Fi 6 csak 2,4 GHz-es
  • van gyorsabb powerline-kapcsolat
  • nincsen magyar nyelvű menü
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8913
    [topic] => 1
    [group] => 34
    [gameinfo_name] => AVM Fritz!Powerline 1240AX szett
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 291
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-08-05 14:58:06
    [gameinfo_webpage] => https://en.avm.de/products/mesh-wi-fi/fritzpowerline-1240-ax-wlan-set/
    [gameinfo_tags] => avm, fritz, powerline, hálózat, okosotthon, wi-fi, lan, teszt
    [gameinfo_url] => avm-fritz-powerline-1240ax-szett
    [gameinfo_pro] => gigabites powerline-sebesség
Wi-Fi 6 elérési pont
egyszerű használat
bővíthető, mesh-be kapcsolható
    [gameinfo_kontra] => nem átmenő csatlakozó
a Wi-Fi 6 csak 2,4 GHz-es
van gyorsabb powerline-kapcsolat
nincsen magyar nyelvű menü
    [gameinfo_data] => 1240AX+1210 szett
HomePlug AV2 szabvány
MIMO 2×2
1,2 Gbit/s elméleti powerline sávszélesség
integrált Wi-Fi 6 (2,4 GHz) access point
gyárilag párosított szett
mesh-be kapcsolható
bővíthető powerline hálózat
2×2 GbE csatlakozás
AES-128 titkosítás
2,4-7,5 W fogyasztás (min.-max.)
147,5×71×32,5 mm, 180 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 51 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Az AVM Fritz!Powerline 1240AX egy megbízható, rendkívül egyszerűen telepíthető powerline szett, amely biztonságos és stabil adatkapcsolatot biztosít.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 291
            [manufacturer_name] => AVM
            [manufacturer_url] => avm
            [manufacturer_link] => http://www.avm.de/en/
            [link] => /gyarto/avm
        )

    [link] => /termekinfo/avm-fritz-powerline-1240ax-szett-8913.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => gigabites powerline-sebesség
            [1] => Wi-Fi 6 elérési pont
            [2] => egyszerű használat
            [3] => bővíthető, mesh-be kapcsolható
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nem átmenő csatlakozó
            [1] => a Wi-Fi 6 csak 2,4 GHz-es
            [2] => van gyorsabb powerline-kapcsolat
            [3] => nincsen magyar nyelvű menü
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Szoftver:

    8

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.