Hirdetés

Okos- és gamer monitorokkal jelentkezett az Acer



|

A tajvani gyártó öt új megjelenítővel is készül a következő hónapokra.

Hirdetés

A Taipei Nemzetközi Informatikai Kiállítás, vagyis a Computex a Las Vegas-i CES és a német IFA mellett a világ egyik legrangosabb szórakoztatóelekronikai- és számítástechnikai expójának számít, amely tavaly már a pandémia előttinél is több, közel 48 ezer látogatót vonzott a világ 150 országából, a június 4. és 7. között megrendezésre kerülő idei esemény pedig 36 ország 1500 kiállítójával várja a közönséget.

A fellépők egyike az Acer, amely tajvani székhelyű gyártóként kiemelt fontosságot tulajdonít az eseménynek, évről évre termékek hadával készülve az alkalomra. Nincs ez másként 2024-ben sem, ezúttal ugyanis csak a monitorok kategóriájában öt új modellt harangozott be az expó apropóján, amelyek a következő hónapokban fognak eljutni a boltokba.

Hirdetés

Acer DA1

Az Acer DA1 és a kicsit lejjebb részletezett GA1 az úgynevezett okosmonitorok családját gyarapítják, amelyek nemcsak normál megjelenítőként használhatók, hanem streamelési és produktivitási funkciókkal is fel vannak vértezve. Ennek fényében mindkét monitor Google TV-támogatással érkezik, benne olyan platformok tartalmaival, mint a Netflix, a Disney+ vagy a YouTube, illetve a Google Cast tükrözés és a Bluetooth-alapú csatlakozás is a fedélzeten van, továbbá megkapták a MultiView funkciót is. Az utóbbi a produktivitást hivatott segíteni azzal, hogy a felhasználó a többfeladatos munkavégzéshez igazodva elkülönített részekre oszthatja a képet.

Ami a DA1 nyers specifikációit illeti, a 27 és 31,5 hüvelykes méretben érkező monitor 3840 x 2160-as felbontással és 60 Hz-es képfrissítéssel, 250 nites fényerővel, 4 ms-os válaszidővel és AdaptiveSync támogatással üzemel. A megjelenítőbe emellett két darab 5 W-os hangszóró is került, a fizikai csatlakozásról pedig a HDMI 2.0 és DisplayPort 1.4 aljzatok gondoskodnak, melyek mellett egy USB Type-C (PD 65W),  két USB 2.0, és egy audiokimenet is került a repertoárba. Az Acer DA1 mindkét méretben októbertől lesz elérhető Európában, 299 illetve 349 eurós áron, ami kb. 97 és 135 ezer forintot jelent.

Acer Nitro GA1

Aki ismerősen mozog az Acer palettáján, az tisztában van vele, hogy a "Nitro" szócska már a játékosok figyelmébe ajánlott termékeket jelöl, ami nincs másként a GA1 esetében sem. Smart monitorként ezt is jellemzik a fent említett megoldások a Google TV-től a Google Casten át a vezeték nélküli csatlakozásig és a MultiView-ig, mindezek mellett viszont a gamerek igényeihez igazított hardvert is kapunk.

Így aztán az ugyancsak 27 és 31,5 hüvelykes méretben gyártott GA1 panelje a valamivel alacsonyabb, 2560x1440 pixeles felbontás mellé már 180 Hz-es képfrissítést kínál, míg a válaszidő mindössze 1 ms, a zavartalan látványról pedig az AMD FreeSync technológia gondoskodik. A maximális fényerő itt csak 250 nit,  viszont a DA1-hez hasonlóan ehhez is jár a két beépített hangszóró és a fent részletezett portok. Az Acer szerencsére nem vetett ki gamer-adót, így a Nitro GA1 ugyanazokkal a 299 és 349 eurós árcédulákkal köszön majd be, mint a GA1, ahhoz hasonlóan valamikor októberben.

Predator X27U F3

Akinek viszont nem elég mindez, annak az Acer csúcskategóriás gamer termékeit összefogó Predator vonal környékén kell keresgélnie, amely a Computex alkalmából három monitorral bővül. Ezek mindegyike OLED technológiára épül és támogatja az AMD FreeSync Premium Pro, valamint az Nvidia G-Sync eljárásokat, 0,01 ms-os (PRT) és 0,03 ms-os (GTG) válaszidő mellett. A trió belépő tagja az X27U F3, amely a maga 26,1 hüvelykes paneljével szinte csöppségnek számít a kategóriában.

Az X27U F3-at 2560 x 1440 vagy 2560 x 1440 pixeles felbontás jellemzi attól függően, hogy HDMI/DP vagy Type-C csatlakozást alkalmazunk, a képfrissítés viszont mindkét esetben 480 Hz, 1300 nites (HDR) csúcsfényerő mellett. A portokat illetően szép hosszú a lista (2 db HDMI 2.1,  1 db DisplayPort 1.4, 1 db Type-C (90W), SPK , Audio kimenet, 2  db USB 3.2 + 2 db USB-B), valamint itt is kapunk 2 db 5W-os hangszórót. Mindezért az Acer 1199 eurót, vagyis kb. 465 ezer forintot kér majd, az árusítás pedig júliusban kezdődik az Európát is magába foglaló EMEA-régióban.

Predator X32 X3

A következő lépcsőfokot a Predator X32 X3 jelenti, ami nemcsak ránézésből hasonlít nagyban az X27U F3-ra, de a tulajdonságait tekintve is, így a fent leírtak közül szinte minden igaz rá, kivéve a kijelzőt és az árat illetően, ahol fontos eltérésekkel kell számolni.

Ebben a modellben ugyanis már egy 31,5 hüvelykes OLED panel dolgozik amely minden csatlakozási forma (HDMI, PD, Type-C) esetében két üzemmódot tartogat: 3840 x 2160 pixeles felbontást 240 Hz-es képfrissítéssel, illetve 1920x1080-as felbontást 480 Hz mellett, melyekhez 1000 nites (HDR) csúcsfényerő társul. A jobb panelhez 200 eurós felár jár, így az X32 X3-ért már 1399 eurót, azaz kb. 545 ezer forintot kell majd kicsengetni, októberre ígért forgalmazással.

Predator X34 X5

Jóval inkább kilóg a sorból a Predator X34 X5, hiszen ebben egy ívelt gamer monitort tisztelhetünk, amely egy 34 hüvelyken terpeszkedő, 1800R görbületű OLED megjelenítővel öleli át a felhasználót. Cserébe itt nincsenek eltérő üzemmódok, minden csatlakozási formátumnál 3440 x 1440 pixelen kelnek életre a tartalmak, 240 Hz-es képfrissítéssel és legfeljebb 1000 nites (HDR)  fényerővel.

A portok tekintetében itt két HDMI (2.1), egy DisplayPort (1.4),  egy Type-C (90W), két USB 3.2 és két USB-B csatlakozóról, valamint audio kimenetről ír a katalógus. Minden más lényegében megegyezik a másik két modellnél már részletezett tulajdonságokkal, és még az ár sem egyedi, a tajvaniak ugyanis az X32 X3-hoz hasonlóan az X34 X5-ért is 1399 eurót kérnek, szintén októberbe ígért forgalmazással.

A Computexen leleplezésre kerülő modellek többsége tehát csak az őszi szezonban fog befutni, de legalább van idő gyűjtögetni, ha esetleg valamelyik felkeltette az érdeklődésedet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.