Hirdetés

Komoly versenytársat kaphat az Nvidia NVLink technológiája



|

Olyan nagyvállalatok dolgoznak az alternatíván, mint az AMD, az Intel, a Google, a Microsoft és a Meta.

Hirdetés

2014-ben mutatkozott be az Nvidia NVLink névre keresztelt technológiája, amit a vállalat elsősorban a GPU-k és CPU-k közötti adatátvitel hatékonyabbá tételére fejlesztett ki. Az NVLink akár több mint kétszeres adatátviteli sebességet képes biztosítani a PCIe-hez képest, ami lényegesen gyorsabb kommunikációt eredményez a komponensek között. Az Nvidia azonban kivette a technológiát az átlagfelhasználók kezéből, és a felhasználást adatközpontokra és nagy teljesítményű számítástechnikai rendszerekre (HPC-kre) korlátozta.

A technológia legújabb iterációja, az NVLink 5.0, komoly előrelépést jelenthet, ugyanis a generatív AI-ra szakosodott Blackwell, illetve Grace architektúrákkal együtt érkezik, nem beszélve a sávszélességről, ami a korábbi 100 Gbit/s-ról duplájára, 200 Gbit/s-ra növekszik majd. A probléma csak annyi, hogy az NVLinket kizárólag az Nvidia termékei használják, ami a többi piaci szereplőt alternatívakeresésre ösztönözte.

Hirdetés

A legutóbbi értesítések alapján úgy tűnik, hogy olyan nagyvállalatok fogtak össze, mint AMD, az Intel, a Google, a Microsoft és a Meta, akik UALink néven létrehozták új kommunikációs szabványukat, amely az NVLinkkel száll szembe, miközben az adatközpontokban lévő AI-alkalmazások felskálázására fókuszál.

A közlemény alapján az első szabvány (1.0) célja, hogy elősegítse a kommunikációt az egyetlen számítási modulban lévő akár 1024 gyorsító és a csatlakoztatott memória között - beleértve a GPU-kat. Az UALink konzorcium a tervek szerint valamikor 2024 harmadik negyedévében áll majd össze, így az első 1.0-s szabvány pontos specifikációra is akkor derül majd fény.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.