Hirdetés

Glorious Model D 2 Pro Wireless 4K/8K teszt – precíz pixelvadászat



|

Külsőre nem tűnik különlegesnek a Model D 2 Pro, de ha elkezded használni, máris érezni fogod, milyen a PC Master Race-hez tartozni.

Hirdetés

10 éve kezdődött a Glorious története, méghozzá a klasszikus IT-csodák receptje szerint: aprópénzből, egy garázsban. Az első XXL egérpadot követte az GMMK billentyűzet, ahol megjelent a modularitás, majd a Model O egér, ami a világ legkönnyebb egere címet nyerte el. Jelen tesztalanyunk is rendkívül könnyű darab, de nagyon furcsa teremtés: egyértelműen gamereknek készült, csúcskategóriába illő paraméterekkel rendelkezik, ám néhány, elcsépelt gaming-látványelemet már nélkülöz, így lehet, hogy elsőre nem is tűnik annyira profi darabnak - pedig az egyik legjobbról van szó.

Hirdetés

Model D 2 Pro 4K/8K Wireless

Furcsa nevet kapott a Glorious egere, de azért a Pro ott van, tehát a cég jelenlegi legjobb modelljéről van szó, amiben minden fejlesztést megtalálsz. Ebbe egy dolog nem tartozik bele, mégpedig a világítás: a Model D 2 Próban egyetlen szem LED-világítás sincsen - már ami a látványt illeti, merthogy alul egy többszínű LED mutatja, hogy éppen melyik DPI-beállítás az aktív.

A fehérben is beszerezhető egér koromfekete, és aszimmetrikus, vagyis jobbkezes használatra optimalizált a kialakítása. Ha valaki bal kezes, vagy szimmetrikus modellt szeretne, a Model O 2-t kell választania a cég kínálatából. A készülékház nem lyukacsos, a tenyértámasznál nincsen sem logo, sem felirat, a főgombok pedig kb. a felső rész közepéig benyúlnak. Középen egy bordázott, gumírozott borítású görgőt, alatta pedig egy DPI-váltó gombot találsz. Ezeket mindössze két, teljesen sima felületű gomb egészíti bal oldalon. Bár aszimmetrikus, ergonomikus kialakítású a Model D 2 Pro, a kisujjadnak nincsen alátámasztása, és érdekes módon az egér oldalai sem gumírozottak, de még csak nem is érdesített a műanyag felülete, amitől kicsit "olcsó hatású" tapintásra az egér. Ha ez nem tetszik, kiegészítőként a gyártó webshopjában vásárolhatsz csúszásgátló matricákat, de jobban örültünk volna annak, ha ezt a 4100 forintos kiegészítést adják az amúgy igen drága egérhez.

Alul a négy sarokban meglepően kicsi PTFE-talpakat találsz, de ez ne bátortalanítson el, a dobozban ott találod a kiegészítő, méretre vágott további PTFE-talpakat, amelyek hajszálpontosan passzolnak a gyárilag felragasztott 4 talphoz, így az egész aljának jelentős része beborítható, hogy tökéletesen csússzon az alátéten, mindössze annyi történt, hogy a gyártó rád bízza, hogy kisebb, vagy nagyobb talpakkal szereted-e használni egeredet. Szintén alul találod a már említett DPI-visszajelző LED-et, valamint egy mechanikus bekapcsológombot.

Kábelmentes élvezet

A Glorious Model D 2 Pro 4K/8K odabent a ma elérhető legfejlettebb technológiát rejti, ráadásul vezeték nélküli kapcsolódásra is képes. Ilyen funkcionalitás mellett is sikerült 62 grammon tartani az össztömeget (a fehér változat 64 grammos), ráadásul ehhez még a konkurens gyártók által előszeretettel alkalmazott lyukacsos készülékház-trükköt sem kellett bevetnie.

Az egér lelke egy BAMF 2.0 (PixArt PAW3395) szenzor, amely 26K-s érzékenységű, 650 inch/s sebesség lekövetésére képes, emiatt kapta az egér a 4K/8K kiegészítést a nevében, hiszen hajszálpontos pixelvadászatot tarthatsz akár 8K-felbontású kijelzőn is. A mikrokapcsolók sem szimpla darabok, itt optikai (infravörös) kapcsolótechnológiát használtak a mérnökök (RAESHA gyártmány), így sikerült az átlagosan 1 ms-os válaszidőt 0,2 ms-ra csökkenteni, ráadásul ezen kapcsolók élettartama 100 millió kattintás.

Mindehhez megfelelően erős feldolgozóchip tartozik, valamint a megszokott 1000 Hz-es helyett 8000 Hz-es mintavétel, így a válaszidő ennél a lépésnél csupán 0,125 ms. Ez persze csak a kábeles kapcsolatnál él, a vezeték nélküli használat során be kell érned 4000 Hz-es mintavétellel, ami még mindig négyszer gyorsabb, mint egy átlagos gameregér esetében.

A Model D 2 Pro nem támogat Bluetooth kapcsolatot, csupán a saját, egyedi, 2,4 GHz-en dolgozó rádiós megoldását, amihez egy szokatlanul nagy méretű, Type-C portos vevőegység tartozik. Ezt az egérhez használható, textilharisnyával bevont és különlegesen könnyű, illetve hajlékony kábelével csatlakoztathatod a gépedhez, de kizárólag Type-A portra (Type-C-Type-C kábel nincsen a dobozban). Ez a megoldás asztali gépnél nem okoz gondot, de notebooknál nem a legszerencsésebb megoldás.

Miután vezeték nélküli perifériáról van szó, az üzemidő is fontos szempont. A cég állítása szerint az üzemidő aktív használat mellett is 80 óra, ami nem rossz érték, és természetesen töltés közben kábeles módban tovább használhatod. Ez a 80 órás időtartam 1000 Hz-es lekérdezésre vonatkozik, 4000 Hz-es mintavételnél 35 órára csökken ez az érték, de még ez sem mondható csapnivalóan rossznak.

A Glorious egy szoftvert is készített az egérhez Glorious Core néven (elérhető Windowsra és Macre is!), ahol minden beállítást aprólékosan testre szabhatsz. A kezelőfelület letisztult és jól átlátható, könnyedén beállíthatod a lekérdezés gyakoriságát, a DPI-szinteket, a felemelési távolságot. Természetesen kiterjedt makrózásra is lehetőséged van, sőt, 3 profilba el is mentheted beállításaidat. Ezeket a profilokat a szoftver az egér memóriájába is feltölti, így másik PC-re kapcsolódva is előhívhatod őket. Ha regisztrálsz ingyenes Glorious fiókot, online 25 profilt is tárolhatsz a felhőben, amelyeket megoszthatsz másokkal, vagy másik gépen bejelentkezve lehívhatsz.

A csodás PC Master Race-élmény (ígérete)

Nagyon vártuk már, hogy megkaparinthassuk a Glorious aszimmetrikus 4K/8K egerét. Sajnos épp az első benyomások nem tetszettek igazán: bár a csomagolás pofás és még ajándék matricát is tartalmaz a doboz, maga az egér tapintásra nem tűnik 50 ezer forintos perifériának. A szimpla fekete műanyag ráadásul oldalt is sima és csúszós, ha stabilabb fogást szeretnél, külön kell megvásárolnod a megfelelő matricákat. A Bluetooth hiánya sem érdemel jó pontot, pláne úgy, hogy amúgy a felhasznált vezérlőchip képes erre (csak gyárilag letiltották ezt a funkciót).

Ugyanakkor az ergonómia szuper, még tenyérfogásra is kényelmes a Model D2 Pro és a nagy gombok is éppen kézre esnek. A speciális kapcsolók hajszálpontosak, működésüket pedig részletesen megadhatod a szoftverben. Egyetlen kifogásunk velük kapcsolatban, hogy meglehetősen hangosak. A szenzor hajszálpontos, a mintavételezés villámgyors, de ezt csak hardcore e-sportolók értékelik majd igazán - átlagos játék során már az 1000-2000 Hz is elegendő lehet. A vezeték nélküli vevő méretre túlzottan nagy és csak kábellel tudod csatlakoztatni, viszont a vétel mindvégig stabil volt, sem késleltetést, sem szakadozást nem tapasztaltunk.

Attól, hogy RGB-világítás nincsen ezen az egéren, még abszolút gamerperiféria, de tökéletesnek nem mondanánk. A csúszós oldallapok, az alul található DPI-visszajelző LED és a Bluetooth hiánya nem túl jó döntések, viszont az ergonómia, a sebesség, és vezeték nélküli kapcsolat és az üzemidő is szuper, a mellékelt szoftverrel pedig a Glorious Model D 2 Pro Wireless 4K/8K olyan tulajdonságait is személyre szabhatod, amiket más egér esetében egyáltalában nem befolyásolhatsz.

A PC Master Race élményért azonban borsos árat kell fizetned, a gyártó weboldalán 57 100 forintot kell fizetned ezért az egérért (hazai webshopokban valamivel olcsóbban is megtalálod). Bár tényleg profi, villámgyors és kényelmes gameregér a Model D 2 Pro Wireless 4K/8K, ennyi pénzért sokkal több hardveres extrát, mellé csomagolt figyelmességet és jobb anyaghasználatot vártunk volna el.

Glorious Model D 2 Pro Wireless 4K/8K

Ár: 57 100 Ft
A Glorious Model D 2 Pro 4K/8K odabent a ma elérhető legfejlettebb technológiát rejti, ráadásul vezeték nélküli kapcsolódásra is képes.
  • aszimmetrikus kialakítás
  • 6 gomb
  • PixArt PAW3395 szenzor
  • 100-26 000 DPI érzékenység
  • 125-8000 Hz mintavételezés (4000 Hz vezeték nélküli módban)
  • 2,4 GHz vezeték nélüli mód
  • 2 m, harisnyázott kábel
  • 3 fedélzeti profilmemória
  • 62 g tömeg
  • 127×67×42 mm
  • Glorious Core szoftver (PC/Mac)
PRO
  • könnyű, jó ergonómia
  • kiváló mikrokapcsolók
  • prémium szenzor, szupergyors reakcióidő
  • pontos
  • vezeték nélküli mód
Kontra
  • olcsó műanyag-érzet
  • a csúszásgátlót külön kell megvásárolni
  • nincsen Bluetooth-mód
  • csak kábellel csatlakoztatható, nagy vevőegység
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8994
    [topic] => 1
    [group] => 4
    [gameinfo_name] => Glorious Model D 2 Pro Wireless 4K/8K
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 412
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-10-14 15:32:18
    [gameinfo_webpage] => https://www.gloriousgaming.com/en-eu/products/model-d-2-pro-wireless-mouse-4k8k
    [gameinfo_tags] => glorious, model d 2 pro 4K/8K, egér, gaming, gamer, periféria, ergonómia, teszt
    [gameinfo_url] => glorious-model-d-2-pro-wireless-4k-8k
    [gameinfo_pro] => könnyű, jó ergonómia
kiváló mikrokapcsolók
prémium szenzor, szupergyors reakcióidő
pontos
vezeték nélküli mód
    [gameinfo_kontra] => olcsó műanyag-érzet
a csúszásgátlót külön kell megvásárolni
nincsen Bluetooth-mód
csak kábellel csatlakoztatható, nagy vevőegység
drága
    [gameinfo_data] => aszimmetrikus kialakítás
6 gomb
PixArt PAW3395 szenzor
100-26 000 DPI érzékenység
125-8000 Hz mintavételezés (4000 Hz vezeték nélküli módban)
2,4 GHz vezeték nélüli mód
2 m, harisnyázott kábel
3 fedélzeti profilmemória
62 g tömeg
127×67×42 mm
Glorious Core szoftver (PC/Mac)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 13
        )

    [gameinfo_price] => 57 100
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Glorious Model D 2 Pro 4K/8K odabent a ma elérhető legfejlettebb technológiát rejti, ráadásul vezeték nélküli kapcsolódásra is képes.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 412
            [manufacturer_name] => Glorious
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.gloriousgaming.com
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/glorious-model-d-2-pro-wireless-4k-8k-8994.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => könnyű, jó ergonómia
            [1] => kiváló mikrokapcsolók
            [2] => prémium szenzor, szupergyors reakcióidő
            [3] => pontos
            [4] => vezeték nélküli mód
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => olcsó műanyag-érzet
            [1] => a csúszásgátlót külön kell megvásárolni
            [2] => nincsen Bluetooth-mód
            [3] => csak kábellel csatlakoztatható, nagy vevőegység
            [4] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.5
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    6

  • Extra funkciók:

    8

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.