Hirdetés

Fractal Design North teszt – na ugye, hogy lehet elegáns egy gamer-PC?



|

Az egyedi és formabontó megoldásairól ismert Fractal nem félt kombinálni a fémet és az üveget a fával. A végeredmény lenyűgöző, de az eleganciát a PC-világban is drágán mérik.

Hirdetés

Évről évre rengeteg újdonságot láthatunk a PC-s számítógépházak világában, ezek azonban többnyire egyedi, különleges megoldások, moddolt, vagy az alapoktól egyedinek épített csodák, amikből csak egy-egy darab létezik. Szintén meghökkentő és látványos megoldásokat láthatunk a különc házak esetében, ahol a gyártó csak azt az utasítást adja ki mérnökeinek, hogy pénz nem számít, csak legyen lélegzetelállító és figyelemfelkeltő a végeredmény. A Fractal Design házaira semmiképp sem lehet azt mondani, hogy szürke, hétköznapi tucatdobozok, ám arra is figyelnek a tervezők, hogy az egyedi vonások mellett a szellőzés, a szerelhetőség és legfőképpen az ár se rugaszkodjon el túlságosan a valóságtól. A Fractal Design North nem olcsó ház, viszont a pénzedért cserébe luxus megoldásokat és egy profi terméket kapsz, ami nagyon-nagyon sokáig hű társad lesz több gépcserén át.

Négyféle verzió, egy alapötlet

Mit négy, valójában nyolcféle verzióban is választhatod a Fractal Design North házát, de azért túl nagy különbségek nincsenek, pontosabban mindegyik érthető és egyszerűen átlátható. Az alap North fémhálós, vagy edzett üveg oldallappal kérhető, illetve létezik a North XL is, ami nem csupán az ATX, hanem akár az E-ATX alaplapokat (330 mm-ig) is fogadja. Ez már önmagában négyféle verzió, amit a kétféle szín dupláz meg, ugyanis a fekete mellett fehérben is választhatod. Attól függően, hogy melyik modellre szavazol, az ikonikus fa rácsos előlap lehet dió- vagy tölgyfa.

Midi ATX méret, fa előlap, szolid aranyozás
Midi ATX méret, fa előlap, szolid aranyozás

Valójában ez a North különlegessége: a speciális alapanyag behozatala a PC-házak világába mindig rizikós, ám a fabetét jól mutat, igényes és így akár olyan felhasználóknak is megtetszhet, akik eddig hallani sem akartak asztali PC-ről. Egy további tény is alátámasztja, hogy a Fractal jól döntött: a North megjelenése óta egyre több házgyártó mutat be faberakásos számítógépházat, a felhasználók pedig szeretik ezt a régi-új alapanyagot.

Nyolcféle variációban választhatod a North-ot
Nyolcféle variációban választhatod a North-ot

A ház felépítése kétkamrás, amihez megfelelően széles, 30 mm-es rés tartozik az alaplaptartó lemez mögött. A ház kialakításánál alapvető szempont volt az AiO folyadékhűtéses rendszerek támogatása, így az előlap mögé akár 360 mm-es, felülre pedig 240 mm-es radiátor is befér. Utóbbi esetben már nem túl sok a hely, a RAM-moduljaid ilyenkor nem lehetnek 35 mm-nél magasabbak. Ha 420 mm-es radiátort, vagy több 360 mm-es hűtést szeretnél beépíteni, mindenképpen a North XL-re lesz szükséged. A házba gyárilag is szereltek két darab, PWM-vezérléses, 140 mm-es Aspect ventilátort, de további 4, illetve 2 darabbal tudod bővíteni házhűtésedet (a fémhálós oldallapú modellbe fér több. Ha 120 mm-es ventilátorokkal tervezel, összesen 8 és 6 darab szerelhető be).

Gyárilag előre kerültek a 140 mm-es ventilátorok
Gyárilag előre kerültek a 140 mm-es ventilátorok

A Fractal Design alapvetően gaming PC-házként tekint a North-szériára, ezért fontos, hogy nagy méretű hűtés és VGA-kártya is elférjen benne. Léghűtéses megoldásból 170 mm magas tornyot választhatsz maximum, míg a videokártya 355 mm lehet. Bár nem olcsó mulatság a Flex 2-es PCIe 4.0 kiegészítő, de ezzel a videokártyát állítva is beszerelheted a North-ba, ami nagyon látványos megoldás.

Hirdetés

Bizonyára senkit sem fog mellbe vágni, de 5,25"-os meghajtót nem lehet a North-ba beépíteni, ellenben 3,5"-os HDD-ből akár kettőt is fogad. Ehhez jön még a két darab 2,5"-os beépítőhely, vagyis ez még az óriási tárhelyigényű felhasználóknak sem lesz szűk keresztmetszet. Néhány gyártó kínosan ügyel rá, hogy a 2,5"-os és 3,5"-os meghajtókat csavarozás nélkül is lehessen ki- és beszerelni, ám a North esetében ez nem így van: kézzel tekerhető csavarokkal van rögzítve minden meghajtó fiókja, de az egységeket csavarok tartják. A készítők előzékenyen kábelszorítókat is elhelyeztek a stratégiailag fontosnak vélt helyeken, illetve elöl és alul, a tápegységnél porszűrőt is beépítettek. Sajnos a felső szellőzőre nem jutott porszűrő.

Egyszerűen kihúzható és takarítható
Egyszerűen kihúzható és takarítható

Lehet, hogy optikai meghajtót már senki nem szeretne gépének előlapján látni, de az előlapi csatlakozók továbbra is fontosak, nem maradhatnak le egy modern házról. A North esetében két darab, normál USB portot, egy USB 3.2 Gen 2 Type-C csatlakozást, valamint egy fejhallgató és egy mikrofon jacket kapsz a ház felső részén.

Szintén extra kiegészítő a házba gyárilag beszerelt PWM-típusú ventilátor-vezérlő hub, amelyre a gyárilag előre beszerelt 140 mm-es Aspect ventilátorok is csatlakoznak - ezeken felül további két PWM ventilátort tudsz erre a központra csatlakoztatni, ami kicsit szűkös, tekintve, hogy ennél többet is be tudnál szerelni a házba. További megkötés, hogy bár a PWM-vezérlő helye mindegyik North házban ki van alakítva (több helyen is), csak a fémhálós oldallapú modellekben találod ezt meg, az edzett üveggel szerelt változatokban ilyen vezérlő nincs.

A szerelés nem túl nehézkes, de a normál North esetében azért ellenőrizd előbb a komponensek méreteit
A szerelés nem túl nehézkes, de a normál North esetében azért ellenőrizd előbb a komponensek méreteit

Szerelni öröm

PC-t építeni mindig öröm, de ha ezt egy minőségi, pofás, új házzal kell véghez vinned, akkor az öröm még felhőtlenebb. Erre számítottunk a North-nál is, amiből az edzett üveg oldallapos, diófával díszített, fekete modellt kaptuk tesztelésre. A diófa élőben is lenyűgözően hat, a szerény aranyozás  pedig feldobja a sötét házat. Az aranyozás a bekapcsológombnál, az előlapi portoknál és a talpaknál figyelhető meg - nem túl sok, nehogy bazári legyen a végeredmény. Rejtett, vagy előtérbe tolt LED-világítást hiába is keresnél.

A legtöbb csavart akár szimplán kézzel is ki tudod csavarni, ráadásul ezeket úgy alakították ki, hogy kicsavarás után is a lyukakban maradjanak, elkerülve ezzel az esetleges elvesztést. A ház szétkapása gyerekjáték és teljesen egyértelmű, ha mégis valahol elakadnál, az alaposan illusztrált kézikönyv jó barátod lesz.

3,5
3,5

A szerelés menete teljesen egyértelmű, a kábeleknek is épp ott vannak a kivágások és rögzítési pontok, ahol szükséged lesz rájuk. Sajnos az alsó kamra tetőlapjába vágott lyukakon nincs gumírozott védelem, de a többinél ezt megkapod. Szintén készülj némileg macerásabb szerelésre, amennyiben mindkét 3,5"-os helyet szeretnéd kihasználni. A ház elejéhez közelebb lévőt csak akkor tudod kiszerelni, ha előbb a másikat is kikapod. Itt viszont gondoltak a nagyobb tápok tulajdonosaira, így az egy szem, beszerelendő HDD-keretet négyféle távolságban is elhelyezheted, hogy jusson elegendő hely a kábeleknek is.

A tesztre érkezett üveg oldallapos házban ugyan PWM-vezérlő nincs, van viszont két ventilátor, ráadásul ezek kábeleit könnyedén egymásba is kapcsolhatod, hogy csak egy helyet foglaljanak az alaplapon. Ez a két ventilátor teljes fordulatszám mellett határozott szélzajt is produkál, ezért alaplapodon vagy ventilátor-vezérlődön mindenképpen csökkentsd ezt.

Szépen elrejtheted a kábeleket, de nem minden lyukra került gumigyűrű
Szépen elrejtheted a kábeleket, de nem minden lyukra került gumigyűrű

A szerelés során nagy segítség a tépőzáras kábelösszefogók használata, továbbá a CPU-hűtő esetleges cseréjekor értékelni fogod, hogy az alaplapi tartólemezen kellemesen nagy méretű a kivágás. A 2,5"-os SSD-k beszerelése sem különösen nehéz, de itt számolnod kell azzal, hogy a tartólemezt minden esetben le kell szerelned, mert hátulról tudod csak csavarozni a meghajtókat. Ennek vastagságával is kalkulálnod kell, itt emiatt nem futhatnak keresztbe-kasul kábelkorbácsok.

A Flex2 szuperlátványos és divatos - bár drága - kiegészítő, azonban mielőtt erre beruháznál, ellenőrizd építendő rendszeredet. Ha léghűtésben és nagyobb CPU-toronyhűtőben gondolkozol (ez már a duplatornyos 12 cm-es ventilátorokkal szerelt példányokra is igaz), akkor a Flex2 kiegészítőről le kell mondanod, mert nem fog elférni. Ezt akkor érdemes beszerezni, ha látványos AiO folyadékhűtésedhez vertikálisan állított VGA kártyát is szeretnél PC-dbe.

A Flex 2 kiegészítővel vertikálisan is beszerelheted VGA-dat - feltéve, hogy elfér a CPU-hűtő alatt
A Flex 2 kiegészítővel vertikálisan is beszerelheted VGA-dat - feltéve, hogy elfér a CPU-hűtő alatt

Szép, minimalista és figyelmes

A Fractal Design North egyedi külsejű, minőségi számítógépház, amelynek a gyártója nem csupán a dizájnra, hanem a szerelhetőségre is odafigyelt. A megfelelő szellőzést a gyárilag beszerelt, leszabályozva halk és minőségi ventilátorok, valamint a fémhálós borítás biztosítja. Ez a légáramlás szempontjából előnyös, viszont a port nem tartja kint - ez ellen két porszűrővel védekezhetsz, de felülre ilyen sajnos nem került, ezért itt vagy kifele szívó ventilátorokat kell beszerelned, vagy gyakoribb takarítást beütemezned (de inkább mindkettőt).

Ha nagyok a komponenseid és nem szeretnél mindent
Ha nagyok a komponenseid és nem szeretnél mindent

Az edzett üveg oldallap dob a North külső megjelenésén, a szinte kábelmentes, rendezett szerelés is egyszerű a kétkamrás kiépítésnek köszönhetően, cserébe viszont a PWM-vezérlőről le kell mondanod és ventilátorból is kevesebb fér csak el a házban. Ha a normál midi ATX-méretű North mellett döntesz, minden beépítendő komponensnek ellenőrizd a méretét, ha viszont biztosra szeretnél menni, inkább a North XL-t válaszd - ebben az E-ATX alaplap mellett nagyobb AiO hűtés, vagy léghűtés és vertikális VGA-tartó is elfér.

Fractal Design North TG

Ár: 64 000 Ft
Stílusos a Fractal számítógépháza, és még a szerelhetőséggel sincs gond, az ára és néhány hiányossága miatt azonban nem lehet teljes az örömünk.
  • faberakásos előlap
  • midi ATX ház
  • maximum ATX-méretű alaplap
  • 2×3,5", 2×2,5" meghajtóhely
  • kétkamrás kiépítés
  • 2×140 mm PWM ventilátor gyárilag beszerelve
  • maximum 360 mm-es AiO-t fogad
  • 170 mm CPU-hűtő toronyhely
  • 355 mm hossz VGA-kártya számára
  • 255 mm-es tápegységhely
  • 1×Type-C, 2×Type-A, 2×jack előlapi csatlakozók
  • elöl és alul porszűrők
  • 447×469×215 mm, 7,7 kg
PRO
  • egyedi és szép külső
  • minőségi alapanyagok és kivitelezés
  • egyszerű szerelhetőség
  • 2×140 mm ventilátor gyárilag beszerelve
  • előlapi Type-C
Kontra
  • PWM hub csak a fémhálós verzióhoz jár
  • felül nincs porszűrő
  • maximum 360 mm-es AiO-t fogad
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8916
    [topic] => 1
    [group] => 28
    [gameinfo_name] => Fractal Design North TG
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 384
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-08-07 10:35:15
    [gameinfo_webpage] => https://www.fractal-design.com/products/cases/north/north/charcoal-black-tg-dark/
    [gameinfo_tags] => fractal design, north, pc-ház, számítógépház, diy, pc-építés, gaming pc, gamer pc, ATX, teszt
    [gameinfo_url] => fractal-design-north-tg
    [gameinfo_pro] => egyedi és szép külső
minőségi alapanyagok és kivitelezés
egyszerű szerelhetőség
2×140 mm ventilátor gyárilag beszerelve
előlapi Type-C
    [gameinfo_kontra] => PWM hub csak a fémhálós verzióhoz jár
felül nincs porszűrő
maximum 360 mm-es AiO-t fogad
drága
    [gameinfo_data] => faberakásos előlap
midi ATX ház
maximum ATX-méretű alaplap
2×3,5", 2×2,5" meghajtóhely
kétkamrás kiépítés
2×140 mm PWM ventilátor gyárilag beszerelve
maximum 360 mm-es AiO-t fogad
170 mm CPU-hűtő toronyhely
355 mm hossz VGA-kártya számára
255 mm-es tápegységhely
1×Type-C, 2×Type-A, 2×jack előlapi csatlakozók
elöl és alul porszűrők
447×469×215 mm, 7,7 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 6
        )

    [gameinfo_price] => 64 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Stílusos a Fractal számítógépháza, és még a szerelhetőséggel sincs gond, az ára és néhány hiányossága miatt azonban nem lehet teljes az örömünk.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 384
            [manufacturer_name] => Fractal Design
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.fractal-design.com/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/fractal-design-north-tg-8916.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => egyedi és szép külső
            [1] => minőségi alapanyagok és kivitelezés
            [2] => egyszerű szerelhetőség
            [3] => 2×140 mm ventilátor gyárilag beszerelve
            [4] => előlapi Type-C
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => PWM hub csak a fémhálós verzióhoz jár
            [1] => felül nincs porszűrő
            [2] => maximum 360 mm-es AiO-t fogad
            [3] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    7

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.