Hirdetés

Drágulást hozhat a jövő: masszív kereslet pörgeti a RAM és SSD piacot



|

Az egyik legfrissebb piackutatás szerint óriási bevételnövekedés az idei évben, és 2025-re sem feltétlenül a visszaesés lesz jellemző. Mindez jelentheti az árak emelkedését is? Nem feltétlenül.

Hirdetés

Egy hónapra vagyunk a nyár végétől, az iskolakezdési időszakra jellemző gépvásárlásokig már ennyi sincs, az iparági óriásvállalatok startpisztolyt feltöltve várják új termékcsaládjainak bejelentését. Sűrű hetek előtt állunk, hiszen az AMD a hónap első felére csúsztatta új asztali processzorainak megjelenését, miközben az Intel szeptember 3-ra időzíti új, Lunar Lake nevű notebookplatformjának hivatalos startját.

A nagyvállalati szegmens sem tétlenkedik, az Nvidia, AMD és Intel hármasa gőzerővel halad az AI-gyorsítók gyártásával és leszállításával, melyhez az új szerverplatformok biztosítanak a korábbi generációkhoz képest erősebb alapokat. Egy szóval, most épp úgy fest, hogy lendületben van a PC-piac, a TrendForce jelentése alapján ennek egyik nagy nyertesei lehetnek a DRAM- és NAND-lapkák gyártói.

A piaci elemzésből egyértelműen kiolvasható, hogy a DDR5 átállás megtörtént, értve ezt úgy, hogy az új szabványra épülő memóriamodulok és platformok elterjedtsége egészségesnek mondható, miközben a gyártói portfóliókban remekül megférnek a DDR4 vagy egyéb generációk is. Megfelelően diverzifikált a kínálat, bár azt hozzá kell tenni, hogy a legolcsóbb DDR5-készletek magasabb árszinten érhetők el, mint DDR4-es társaik, ezért egyelőre "RAM Kánaánról" egyelőre nincs szó.

Hirdetés

A Covid utáni időszakban elért általános bevételnövekedés talán nem meglepő, de a 2024-re előre jelzett 75%-os plusz különösen erős tendenciát mutat. 2025-re picit lassulhat a növekedési ütem, és már csak 51%-kal számolnak a TrendForce szakértői, a 90,7-ről 136,5 milliárd dollárra változó bevételi adat áttör egy régóta vágyott lélektani határt.

Hasonló a helyzet az SSD-k piacán is, hiszen nagyon együtt mozog a két kategória, a 2024-re jelzett 77%-os növekedést elsősorban a nagyvállalati szegmens húzza a megnövekvő tárhelyigények miatt, miközben technológiai váltás is történik a QLC-alapú NAND-ok irányába. A mesterséges intelligencia térnyerése mellett az egyre növekvő adatmennyiség és -feldolgozás nagyobb társűrűséget és adatátviteli sebességet igényel, ami 2024-et teljesen elviheti, ellenben a jövő évben pici megtorpanással járhat. A 29%-os növekedés természetesen így sem csekély, magasabb növekmény vélhetően az újgenerációs csatolószabványok megrekedő terjedése, illetve a végfelhasználói piac SSD-telítettsége miatt nem várható.

Fontos gyorsan leszögeznünk, hogy amikor áremelkedésről beszélünk, akkor elsősorban nem a kiskereskedelmi összegek változását értjük ez alatt. Beszállítói összegekről, nagykereskedelmi árakról van szó, avagy mennyiért érhető el pl. egy DRAM modul vagy HBM3 lapka a gyártók számára. Nagyon nem mindegy a végtermék gyártási költségeit nézve, ráadásul most épp több IT-iparági jelenség igényli a minél több memóriát, vagy épp tárhelyet.

Egyrészt itt van nekünk a mesterséges intelligencia, amiről mi is egyre többet tudunk meg, és lassan tényleg nem okoz meglepetést, hogy egy AI-által generált képhez 16 vagy 32 GB-nyi rendszermemória az alapkövetelmény. Nem játékok futtatásáról, vagy mérnöki célprogramok futtatásáról beszélünk, hanem egy ártatlan kép elkészítéséről, ami egy átlagfelhasználónál is természetes igény lehet. Másrészt az évek előrehaladtával egyre nagyobb adatforgalmazást, -használatot igényel a legtöbb alkalmazás, elég megnézi egy modern grafikai motort használó játékot, vagy bármely tartalomgyártásra hangolt szoftvercsomagot. És akkor még nem beszéltünk a mobileszközökről, és a bennük felhasznált tárkapacitásról, rendszermemóriáról.

A gyártói oldalon 53%-os DRAM-árnövekedést mért a TrendForce az idei évre, és további 35%-kal számolnak 2025-re. Az SSD-kre vonatkozóan nem ennyire "vészes" a helyzet, de minden bizonnyal nem várható csökkenés a NAND-lapkák áraiban sem. Visszatérve a RAM-modulokra, a hamarosan bemutatkozó GDDR7 mellett a DDR5/LPDDR5X lehet még húzótermék, különösen utóbbi kaphat kiemelt szerepet, mivel egyre több gyártó használja a processzorral közös tokozásban. Lásd pl. Intel Lunar Lake, 16 vagy 32 GB-nyi kapacitással gördül le a gyártósorokról a CPU, bővítésre, egyéb kapacitásra nincs lehetőség.

Adja magát a kérdés: kezdhetünk aggódni?

Cseppet sem, a gyártók nem tudják egy az egyben átdobni a végfelhasználókra a fentebb taglalt árváltozásokat. Még úgy sem, ha a DRAM-lapkákra vetítve egyébként pár dollárról beszélünk, a roppant éles versenyhelyzet miatt ugyanis már egy kisebb ármódosítást is a kereslet beszakadását eredményezheti. Igaz ez egy szimpla videokártyára, laptopra vagy készre szerelt asztali konfigurációra.

Szóval nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, de talán ez a TrendForce előrejelzés is magyarázza valamennyire, miért kerül 800 ezer Ft-ba egy erős felső-középkategóriás gamer notebook. Nem kell sajnálni a gyártókat, megoldják és benyelik az áremelkedés javát, a felhasználói oldalon továbbra is csak arra kell figyelni, hogy ne legyen elhamarkodott, adott esetben pénzpazarló a PC-fejlesztés.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.