Hirdetés

Xiaomi 14T Pro teszt - éjjeli lepke ajándék tévével



|

Menetrend szerint, szeptember végén mutatta be a Xiaomi két jólárasított telefonját, a 14T-t és a 14T Prót. Ez utóbbi típust próbáltuk ki.

Hirdetés

A Xiaomi 14T Pro pontosan arra a területre fókuszál, ahol a mobilok még mindig kicsit gyengék: fotózás nem optimális körülmények között. Nem mellesleg a telefonba egy rakat AI-szolgáltatás is került, tehát van miért izgatottnak lenni. A 14T Pro nem az a mobil, amelyik az abszolút csúcsra tör (arra ott az Ultra), viszont csak és kizárólag olyan kompromisszumokat köt, amivel könnyű megbarátkozni. Kell ennél több?

Ami még fontos lehet, az az, hogy a Xiaomi az október 6-ig megvásárolt telefonok mellé, de legfeljebb a készlet erejéig, egy 43 colos QLED tévét ad ajándékba (feltéve, hogy a telefont a promócióban részt vevő partnereknél vásárolod meg, és regisztrálsz a Xiaomi Magyarország hivatalos weboldalán. Az 512 GB-os modell 330 ezer forintos ajánlott ára alapból sem túl vészes, de az ajándék tévével igazán barátinak mondható.

Hirdetés

Kívül

A Xiaomi 13T Pro egyenesági leszármazottjaként a 14T Pro az előlapján túl sok újdonságot nem mutat fel, de ez nem is baj, hiszen már az előd is jól nézett ki. A mobilt vékony káva jellemzi, sarkai - és ezzel együtt a kijelző sarkai is - lekerekítettek, a készülék oldala viszont egyenes. A káva egy egész picivel vékonyabb lett, így a telefon mérete 160,4×75,1×8,4 mm-re csökkent úgy, hogy a kijelzőhöz nem kellett hozzányúlni, képátlója maradt 6,67 col. A panel a teljes előlap 89,1 százalékát foglalja el. A kijelzőt közelebbről meg nem nevezett karcálló üveg védi, az oldalsó keret pedig fémből, egészen pontosan nagy szilárdságú, azaz a sima alumíniumhoz képest erősebb 6M13 alumíniumötvözetből van - az antennák számára összesen nyolc apró ablakot alakítottak ki rajta, amelyek egyenlő arányban oszlanak el az oldalak között. Bal oldala üres, jobb oldalra kerültek a gombok, fent a mikrofon és a ma már ritkaságszámba menő infra port, lent pedig a fő mikrofon, egy hangszóró, a SIM-tálca és az USB-C csatlakozó kaptak helyett.

A hátlap a 13T Próhoz hasonlóan ívelt ugyan, de kisebb mértékben, mivel a 14T Pro esetében az oldal körben végig teljesen azonos magasságú. Látszólag egyébként nagy a változás ezen a fertályon, hiszen elsőre úgy tűnhet, hogy kettő helyett négy kamera vár bevetésre készen, viszont a helyzet az, hogy mind az elődmodell, mint tesztünk alanya három-három kamerát tartalmaz. Azaz csupán annyi történt, hogy míg a 13T Pro esetében a nagylátószögű kamerát eldugták, addig a 14T Próban "igazi" lencsét kapott ez a kamera is, a negyedik lencsének tűnő valami pedig a LED-es villanót rejti.

Az vitán felüli, hogy a kamerasziget hangsúlyos megjelenést kapott. Ami hatalmas plusz, az az, hogy az aszimmetrikus elrendezés ellenére a hátlapjára tett mobil használat közben nem billeg.

A telefon képes dacolni az elemekkel is, hiszen IP68-as szabvány szerint készült borítása a port és a vizet egyaránt kívül tartja, utóbbira a Xiaomi azt vállalja, hogy 1,5 méteres mélységben legalább 30 percet kibír a készülék.

Összességében a telefont nagyon jól összerakta a Xiaomi, 330 ezer forintos ára ellenére fogásra, érzésre és látványra bőven hozza azt, mint amit a Samsung és Apple 5-600 ezres telefonjai. Töltő nem jár a mobil mellé, a Xiaomi mentségére legyen mondva, hogy ezzel a politikával messze nincs egyedül, ráadásul december 28-tól nemcsak az USB-C csatlakozó lesz kötelező a telefonokon az EU-ban, hanem az is, hogy töltőt nem lehet melléjük gyárilag csomagolni. Van viszont USB-C kábel (amelynek másik vége viszont USB-A, így a gyorstöltéshez nemcsak töltőt, hanem kábelt is venni kell), a dobozban egy tok, illetve a telefonra felhelyezve fólia is.

Belül

A prémium kategóriában a telefonok specifikációja 2024-ben szinte kivétel nélkül a Snapdragon 8 Gen 3 chippel kezdődik, a Xiaomi azonban más utat választott, és a MediaTek Dimensity 9300+-köré építette a 14T Prót. Ez a chip ugyanúgy 4 nm-es csíkszélességet használ, és szintén nyolcmagos, azonban a Qualcomm 1+3+2+2-es elosztása helyett 1+3+4-es felépítésű, X4-es magból hárommal többet, A720-as magból eggyel kevesebbet, A520-as magból pedig egyet sem használ. Az órajelek is hasonlóak: a Dimensity 9300+ "fő" X4-es magja 3,4 GHz-en jár, a három alacsony(abb) fogyasztású X4-es mag 2,85 GHz-en, a négy darab Cortex A720-as mag pedig 2 GHz-en. Habár a MediaTek rendszerchipekről sokaknak nincs túl jó véleménye, és tény, hogy a vállalat termékei inkább a középkategóriában népszerűek, a Dimensity 9300+ teljesítményére összességében nem lehet panasz. A chip a szintetikus tesztek alapján teljesen egyenrangú ellenfele a Snapdragon 8 Gen 3-nak, a gyakorlat azonban árnyalja valamelyest a képet. Normál használat közben nem érződik különbség, viszont játékok esetén már kisebb a tempó, címtől függően 15-30 százalékos mínuszt mutat a mérleg. Ez pedig egyértelműen a gyengébb GPU számlájára írható, hiszen a mobil egyéb hardverek tekintetében jól felszerelt: a 12 GB RAM nem igazán lehet szűk keresztmetszet, mint ahogyan az UFS 4.0 szabványú, legalább 256 GB-os belső tárhely sem.

Panasz a kiváló minőségű kijelzőre sem lehet, a 6,67 colos, panel AMOLED-technológiával készült, felbontása 1220×2712 képpont - és nincs lekerekítve sem. Ez ugyan jelentősen alacsonyabb például a Samsung Galaxy S24 Ultra 1440×3120 felbontásánál, de hogy a különbséget senki nem fogja észrevenni, az teljesen biztos. A panel minden elvárható extrával rendelkezik, így képes akár 144 Hz-es képfrissítésre is, és van HDR-támogatás (HDR+ és Dolby Vision egyaránt). Fényereje brutális: alapesetben 1640 nitet tud a panel, ha viszont a szabadban használod, akár 3750 nit is rendelkezésre áll. Papíron a csúcs egyébként 4000 nit lenne, de ezzel együtt is igaz, hogy a panelt verőfényes napsütésben is tökéletesen látni. Ha a mostani időjárást vesszük alapul, akkor ez a képesség egyre többször fog jól jönni szeptemberben is.

A Xiaomi 14T Pro két nano-SIM-et fogad, illetve használhatsz elektronikus SIM-et is, ha szolgáltatód támogatja. Memóriakártyás bővítési lehetőség nincs, de mivel a tárhely 256 GB-ról indul, ez nem olyan nagy probléma. Az USB-csatlakozóról korábban már esett szó, ez különösebb extra trükköket nem tud, az alapnak számító adatátvitel és töltés kettőse mellett az OTG funkciót ismeri csak. Vezeték nélkül akár Wi-Fi 7 hálózatokra vagy Bluetooth 5.4 szabványú eszközökhöz is csatlakozhatsz a telefonnal.  Persze van GPS és egy sor egyéb szenzor is. Ami érdekesség, hogy az 5000 mAh kapacitású akkumulátor Li-Po típusú, és vezeték nélkül is lehet tölteni. Ez önmagában persze nem újdonság, viszont eddig csak az Ultra telefonoknál volt elérhető ez a képesség. A telefon egy feltöltéssel 1,5 napig bírja, viszont akkor sincs gond, ha lemerül, hiszen akár a 120 wattos gyorstöltést is támogatja (ez csak saját töltővel érvényes, PD esetén 100 watt a maximum), amivel 10-ről 90 százalékra 18 perc alatt tölthető fel.

Használat közben

A telefon Android 14-gyel és a Xiaomi saját, HyperOS nevű kezelőfelületével érkezik. A kínai gyártó a 14-es termékcsaládhoz hasonlóan relatív hosszú, 5 éves frissítési periódust ígér, amibe négy Android főverzió-váltás fér bele. A felületet sikerült tökéletesen optimalizálni, így minden szélsebesen történik, akadozásoknak semmi nyoma. A funkcióválaszték is rendben van, persze azt a széles választékot, amit a Samsung-féle One UI tud nyújtani, a HyperOS nem hozza, de panaszra azért így sincs okunk.

A felület például nagyon jól testreszabható: beállíthatjuk azt, hogy szeretnénk-e appválasztó képernyőt vagy inkább az fekszik nekünk, ha minden ikon automatikusan kikerül valamelyik kezdőképernyőre. Választható a betűméret is, van egy egész sor téma, az alkalmazások ikonjai akár szín szerint is rendezhetők. Fentről bal oldalt az értesítési sávot, jobb oldalról a kapcsolópanelt húzhatjuk le, de a rendszer számára nem jelent gondot az sem, ha egyszerre két appot szeretnénk kitenni a képernyőre egymás mellé. Értesítési LED nincs, ennek funkcióját az AoD részben pótolja. Van viszont sok remek átgondolt apróság - gondolunk itt például arra, hogy a RAW fotók a DCIM mappán belül külön helyre kerülnek, így nem kell a JPEG-ek között keresgélnünk őket.

A Xiaomi a fontosabb rendszerprogramok közül nemcsak a Google verziókat támogatja: képnézegetőből és böngészőből például saját fejlesztés is került a mobilra, és van Xiaomi alkalmazásbolt is. Az infra port miatt természetesen van távirányító app is. Elég sok viszont a kéretlen app (pl. Booking.com, LinkedIn, Fitbit, Netflix, TikTok, WPS Office), így mielőtt használatba veszed a telefont, érdemes alaposan végignézni mindent, és törölni azt, amire nincs szükséged.

És ami hiányzott a 14 Ultra esetében, az most már jelen van a Xiaomi 14T Prón: a HyperOS-ben is megjelent az AI, azaz a mesterséges intelligencia. A Xiaomi előnyére legyen mondva, hogy nem akart sokat markolni, így a belépő eléggé megfontoltra sikerült. Persze a Google rendszerszintű alapszolgáltatásai megvannak, így digitális asszisztenst a Gemini váltotta le, és bár egyelőre még nem működik, hamarosan elérhető lesz az a funkció is, amely segítségével a kijelzőn bármit bekarikázva kereshetünk kapcsolódó információkat az interneten.

Ami a Xiaomi saját megoldásait illeti, a mesterséges intelligencia segít kiválasztani több fénykép közül a legjobbat, ennél sokkal jobb azonban a menüben eléggé eldugott helyen található tolmács funkció, amely nemcsak az elő beszédet tudja fordítani, hanem a videókat is. Utóbbi elrejtésére van azért magyarázat, hiszen ez a funkció egyelőre csak béta. Magyarul ráadásul nem is tud, de kínairól angolra például működni látszik - már amennyire ezt az angol verzió alapján meg tudjuk ítélni.

Kamera

A Xiaomi és a Leica partnersége még viszonylag frissnek mondható, hiszen az első olyan mobil, amelynek fényképezője közös fejlesztés, 2022 nyarán jelent meg (ez volt a 12S Ultra). A 14T Próban három kamera dolgozik, a két "nagyobb" 50 MP-es érzékelőt használ, a nagylátószögű modul pedig 12 MP-es. A legnagyobb érdekesség az, hogy a fő kamera F1.6 fényerővel rendelkezik, nem véletlen, hogy a gyártó szerint gyenge fényviszonyok között ez a mobil tudja a legjobb fotókat készíteni. Valahol viszont húzni kellett a nadrágszíjon, és bár a kamerarendszer a kategóriájában tényleg nagyon rendben van, itt-ott apróságok árulkodnak azért arról, hogy nem a gyártó abszolút csúcsmobiljával van dolgunk. Optikai képstabilizátor például csak a fő kamerában van, a nagylátószögű kamerában pedig automatikus fókusz sincs. A zoom kamera esetében további "korlát", hogy a legkisebb fókusztávolság 45 cm.

A Leica együttműködés értelmében a fényképezőgépet autentikus és vibráló üzemmódban lehet használni, előbbi természetes(ebb), utóbbi élénk színeket ad. A tapasztalat azt mutatja, hogy az autentikus üzemmódban is picit túlszaturáltak a fotók. A kamera app csak néhány apróságban változott, összességében szerintünk jól használható.

Fényképezéshez a szoftver alapesetben ötféle zoomot ajánl fel, a 0,6×, 1× és 2,6×-os natív értékek mellett 2×-es és 5×-ös szenzorzoom használható. Ilyenkor 12,5 MP-es fotók készülnek. Ha átváltunk 50 MP-re, akkor csak az 1× és 2,6×-os nagyítást ajánlja fel a rendszer - viszont ebben az esetben érezhetően nagyobb részletességet kapunk. Persze nagyobb a fájlméret is. A gyakorlatban a fő kamera teljesít a legjobban, de nem rossz a 2× és 2,6×-os nagyítás sem. 5×-ös átfogást választani már lutri, a tesztfotók közül - az OIS hiánya miatt - több is minimális mértékben elmosódott.

Sötétben a fő kamera remek munkát végez, akár még akkor is értékelhető eredményt ad, ha szabad szemmel szinte semmit nem látni. A zoom és a nagylátószögű kamerákat viszont fény nélkül jobb nem használni.

A szoftveres utómunkát egy hajszálnyit erősebbnek éreztük a kelleténél (bármilyen beállítást is választottunk), ami a zaj mellett a nagyon finom textúrákat, például köveknél a felszín egyenletlenségeit is eltüntette. Cserébe a képélesítés minimális, így monitoron nézve a fotók teljes képernyőn valóban szépen mutatnak. A vonalélesség sem rossz, de nem is tökéletes, kiváltképp akkor, ha nagy a helyi kontraszt. A felsőkategóriában a Xiaomi 14T Pro kamerája az egyik legjobb minőséget adja, de a csúcskategóriás készülékekhez azért nem tud felnőni, és a korlátait is tiszteletben kell tartanod.

Az előlapi kamera 32 MP-es, de sem OIS sem AF nincs benne - ezzel együtt sem rossz a képminősége, de nem is kiemelkedő.

Videókat akár 8K-s felbontás mellett is készíthetsz, de csak a fő kamerával, a képsebesség pedig legfeljebb 30 fps lehet. 4K-ban viszont mind a három kamera tud dolgozni, akár 60 fps mellett is - sőt, még az előlapi kamera is tudja ezt a felbontást, igaz, csak 30 fps-sel.

A Xiaomi 14T Pro egy remek mobil, amely árát meghazudtoló felépítéssel és teljesítménnyel rendelkezik, sőt még egy kiváló kamerarendszert is kapott - azonban míg dizájnja és sebessége alapján akár a csúcskategória tagja is lehetne a telefon, a vele készített fotók már csak kategórián belül számítanak nagyon jónak. Kifogástalan viszont a kijelző, flottul működik az operációs rendszer is, és megvannak az első lépések az AI-éra rögös útján is. Az 512 GB-os modell 330 ezer forintos induló árával nagyon jó vételnek számít, főleg ha azt is számításba vesszük, hogy karácsonyra valószínűleg bőven 300 ezer forint alatt lehet majd megvásárolni a készüléket - igaz, akkor vélhetően már ajándék TV nélkül.

Xiaomi 14T Pro

Ár: 329900 Ft
Esti fotózáshoz valóban az egyik legjobb mobil, de csak akkor, ha a fő kameramodult használod.
  • 6,67 colos AMOLED kijelző
  • 1220×2712 pixeles felbontás
  • MediaTek Dimensity 9300+ rendszerchip
  • 12 GB RAM
  • 512 GB tárhely
  • Wi-Fi 7, BT 5.4
  • 50 MP-es fő kamera
  • 50 MP-es zoom kamera
  • 12 MP-es nagylátószögű kamera
  • IP68-as víz- és porálló tokozás
  • 160,4×75,1×8,4 mm-es méret
  • 209 garmmos tömeg
PRO
  • Szép dizájn
  • Nagy teljesítmény
  • Remek kijelző
  • Jó minőségű fő kamera
  • Kedvező ár
  • 120 wattos gyorstöltés
Kontra
  • Nincs minden kamerában OIS és AF
  • Gyenge fényviszonyok mellett csak a fő kamera jó
  • Nincs töltő a dobozban
  • A mellékelt kábel gyorstöltésre nem alkalmas
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8975
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Xiaomi 14T Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 335
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-09-30 00:29:07
    [gameinfo_webpage] => https://xiaomiofficial.hu/termek/xiaomi-14t-pro/
    [gameinfo_tags] => Xiaomi, 14T Pro
    [gameinfo_url] => xiaomi-14t-pro
    [gameinfo_pro] => Szép dizájn
Nagy teljesítmény
Remek kijelző
Jó minőségű fő kamera
Kedvező ár
120 wattos gyorstöltés
    [gameinfo_kontra] => Nincs minden kamerában OIS és AF
Gyenge fényviszonyok mellett csak a fő kamera jó
Nincs töltő a dobozban
A mellékelt kábel gyorstöltésre nem alkalmas
    [gameinfo_data] => 6,67 colos AMOLED kijelző
1220×2712 pixeles felbontás
MediaTek Dimensity 9300+ rendszerchip
12 GB RAM
512 GB tárhely
Wi-Fi 7, BT 5.4
50 MP-es fő kamera
50 MP-es zoom kamera
12 MP-es nagylátószögű kamera
IP68-as víz- és porálló tokozás
160,4×75,1×8,4 mm-es méret
209 garmmos tömeg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 0
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 329900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Esti fotózáshoz valóban az egyik legjobb mobil, de csak akkor, ha a fő kameramodult használod.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 335
            [manufacturer_name] => Xiaomi
            [manufacturer_url] => xiaomi
            [manufacturer_link] => http://www.mi.com/en/
            [link] => /gyarto/xiaomi
        )

    [link] => /termekinfo/xiaomi-14t-pro-8975.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Szép dizájn
            [1] => Nagy teljesítmény
            [2] => Remek kijelző
            [3] => Jó minőségű fő kamera
            [4] => Kedvező ár
            [5] => 120 wattos gyorstöltés
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Nincs minden kamerában OIS és AF
            [1] => Gyenge fényviszonyok mellett csak a fő kamera jó
            [2] => Nincs töltő a dobozban
            [3] => A mellékelt kábel gyorstöltésre nem alkalmas
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.