Hirdetés

Videó készült arról, ahogy belerepültek egy hurrikánba



|

A Berylről ily módon gyűjtött adatokat szimulációkhoz használják majd fel a kutatók.

Hirdetés

Minden jel arra mutat, hogy hurrikán-aktivitás tekintetében rekordév lehet az idei. Ez az időjárási jelenség általában nyár elejétől ősz végéig tart és főként az Atlanti-óceán északi területein fejti ki hatását, de ritkán Európa délnyugati partjainak is jut belőle. Kialakulásuknak az kedvez, amikor a víz és a levegő egyaránt felmelegszik, és a levegő páratartalma eszkalálja a helyzetet.

Ennek az egyik legérdekesebb idei példája a karibi térségben tomboló Beryl hurrikán, mely az átlaghőmérséklet növekedésével egyre erősebbé válik. Egy amerikai kutatócsoport most rendhagyó expedíciót indított, aminek célja, hogy minél többet megtudjanak a hurrikánok természetéről és kialakulásuk körülményeiről.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) két repülőgéppel repült bele a hurrikán kellős közepébe kutatókkal a fedélzetén, hogy amennyire lehetséges megismerje a trópusi ciklont. Az így szerzett tapasztalatokat arra használnák fel, hogy a jövőben elősegítsék a kialakulásuk előrejelzését.

Hirdetés

A vizsgálathoz két repülőgépet használtak, a Muppet Show karakterei után elnevezett Kermitet (Breki) és Miss Piggyt (Miss Röfi), és egyenesen a vihar szemébe repültek be, hogy a lehető legpontosabb méréseket végezhessék el. Különböző radarokat, illetve eldobható eszközöket használtak fel, melyekkel vízhőfokot, páratartalmat, légnyomást és szélsebesség-értékeket is mértek.

Ez a feladat egy meglehetősen problémás és komplikált manővert igényel, így annak végrehajtására csak speciálisan kiképzett személyzet alkalmas. Sok múlik ilyenkor a szakemberek felkészültségén és a repülőgép állapotán.

Az út során begyűjtött adatokat a Nemzeti Hurrikánközponthoz irányítják át. A szervezet ezekre alapozva szeretne a jövőben előrejelezéseket készíteni hasonló természeti jelenségek kialakulásáról, útvonalukról és erősségükről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.