Hirdetés

Újabb 110 nyelvvel bővült a világháló legnagyobb online fordítója



|

A Google Fordító választékát gyarapító nyelvek egy részéről jó eséllyel azt sem tudtad, hogy létezik.

Hirdetés

Bár nem feltétlenül a legpontosabb, de kétségkívül a legtöbb felhasználót számláló és a legnagyobb múltú online tolmácsprogram a Google Fordító. Gyors és hasznos segítség lehet utazáskor és internetes szörfözések alkalmával is.

Eddig is a jelentős lefedettsége volt a támogatott nyelvek szintjén, de mostantól 614 millióval több emberrel tudunk a segítségével világszerte szót érteni. 110 új nyelvvel bővült a fordítóplatform kínálata a PaLM 2 nagy nyelvi modell (LLM) hathatós segítségének köszönhetően, így az ingyenes szolgáltatásban elérhető nyelvek száma már 250-re emelkedett.

Ezt megelőzően már két éve is 24-gyel bővítették a kínálatot, amiben voltak amerikai őslakosok által beszélt nyelvek és egy sor további Afrikából, valamint Közép-Ázsiából. A most hozzáadottak között találunk olyat is, amit csak egészen kis csoportok, vagy éppen senki sem beszél már anyanyelvként.

Hirdetés

Az újak közül a legismertebb hiánypótló bővítés a kantoni nyelv felvétele volt. Ezt főként Kína délkeleti részén, Hongkongban és Makaón beszélik. Erre azért kellet mostanáig várni, mert a mandarinnal való hasonlósága miatt nehéz feladat volt az LLM betanítása. A Pakisztánban leginkább beszélt nyelv, a pandzsábi is elérhetővé vált.

Az újonnan bekerült, támogatott nyelvek negyede Afrikából származik, köztük a Dzsibutiban, Eritreában és Etiópiában beszélt afar, az észak-afrikai berberek által használt tamazight, valamint az n'ko, fon, kikongo, luo, ga, swati, venda és wolof nyelvek.

A Google Fordító segítségével mostantól az Ír-tengeren található Man-sziget kelta nyelvét (manx) is megérthetjük, nem is szólva a frissítésben szereplő tongai, tibeti, tahiti, velencei, szicíliai és fidzsi dialektusokról, valamint a Jamaicán meghonosodott patois-ról. Ha érdekel a keresőóriás fordítója, érdemes a Google Play alkalmazásboltból letölteni a webes változat helyett, mert az előbbi számos többletet tartalmaz a hangbeviteltől a kézírás felismeréséig.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.