Hirdetés

Új funkciókat vezet be az Instagram a szexuális zsarolás megfékezése érdekében



|

Határozott lépéseket tesz a platform, hogy megóvja a potenciális áldozatokat.

Hirdetés

Az utóbbi években egyre égetőbb problémává vált az úgynevezett "sextortion" (magyarul többnyire szexuális zsarolás), az online bűncselekmények egy olyan formája, melynek során a tettesek valakit szexuálisan explicit képek vagy videók megosztására kényszerítenek. Ezeket a tartalmakat később aztán arra használják, hogy további szexuális szolgáltatásokat vagy pénzt zsaroljanak ki az áldozatoktól.

A bűnözők általában azzal fenyegetőznek, hogy nyilvánosságra hozzák a megszerzett anyagokat, vagy elküldik az érintettek családtagjainak és barátainak, ha nem teljesítik a követeléseiket. A szexuális zsarolás leggyakrabban a közösségi médián keresztül kezdődik, ahol az elkövetők hamis személyazonosságot használnak arra, hogy bizalmi kapcsolatot építsenek ki áldozataikkal.

Az ilyen és ehhez hasonló eseteket szeretné megelőzni az Instagram, méghozzá egy dedikált kampány keretein belül. A közösségi oldal célja, hogy megnehezítse a szexuális visszaélések elkövetését, miközben a tinédzserek és szülők figyelmét is felhívja a problémára.

Hirdetés

A szexuális zsarolás megfékezése érdekében az Instagram most több új funkciót is bevezet, amelyek elsősorban a kamufiókok felismerésére és blokkolására irányulnak. Az áldozatok könnyen jelenthetik majd a problémás felhasználókat, valamint egy ingyenes krízisvonalhoz is bármikor fordulhatnak segítségért.

A Meta, az Instagram anyavállalata a múlt hónapban fokozott adatvédelmi és szülői felügyeleti funkciókat vezetett be a 18 év alatti felhasználók fiókjainál. Ennek része, hogy az úgynevezett "Tini-fiókok" automatikusan privát beállítást kapnak, illetve a legszigorúbb szűrőket alkalmazzák az érzékeny tartalmak esetén.

Az Instagram egy új funkcióval is kiegészül, amely felismeri a gyanús viselkedést tanúsító fiókokat, és automatikusan blokkolja vagy átirányítja a tinédzsereknek küldött követési kérelmeket. Az érintett fiókok továbbá nem láthatják majd az adott személy követőlistáját, ami megakadályozhatja őket abban, hogy ezeket a kapcsolatokat zsarolásra használják fel.

Az Instagram emellett teszteli a privát üzenetekben megjelenő biztonsági értesítéseket is, amelyek tájékoztatják a felhasználókat, ha a beszélgetőpartnerük egy másik országban tartózkodik.

Újdonság, hogy a képernyőfelvételek is korlátozva lesznek. A felhasználók nem készíthetnek majd fotókat a privát üzeneteken keresztül ideiglenesen megosztott képekről, böngészőben pedig nem nyithatják meg ezeket.

Alapértelmezés szerint a 18 év alatti felhasználók továbbá nem lesznek képesek azonnal megtekinteni az üzenetben küldött meztelen képeket. A fotók ehelyett kitakarva jelennek majd meg egy értesítéssel karöltve, amely felhívja a figyelmet az érzékeny képek küldésének kockázataira. Az Instagram először még az év elején tesztelte a funkciót, hamarosan pedig világszerte bevezetésre kerül.

A Meta közleményében megjegyezte, hogy nemrégiben több mint 800 Facebook-csoportot és 820 fiókot távolított el, amelyek a Yahoo Boys nevű nemzetközi bűnözői csoporthoz kapcsolódtak. A szervezetet szexuális zsarolók "kiképzésével" foglalkozott, így ezeknek a fiókoknak az eltávolítása komoly lépést jelentett a bűnszervezet tevékenységének visszaszorításában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.