Hirdetés

Úgy tűnik, hogy csak augusztus végén veheti kezdetét a SpaceX fontos küldetése



|

A Polaris Dawnt elhalasztották néhány héttel.

Hirdetés

A SpaceX július elején bejelentette, hogy előreláthatólag a hónap utolsó napján útnak indítja történelmi jelentőségű, Polaris Dawn néven futó projektjét. Az út, melyet az Elon Musk-féle űrutazó cég Crew Dragon nevű űrhajóján tesznek meg, fontos lesz mind a cég, mind pedig az űrkutatás szempontjából.

A négy utas egyike sem hivatásos űrhajós, és közel 700 kilométeres magasságban fognak pályára állni, mintegy 298 kilométerrel az ISS-en túl. Erre az 1970-es évek óta nem volt példa, ráadásul egy civil is velük lesz majd, aki egy kisebb vagyonért cserébe az első kereskedelmi alapon szervezett űrsétát fogja megtenni.

Most a vállalat módosította az indulás időpontját, melynek okaként az időközben szintén esedékessé vált Crew-9 augusztus 18-i indításának esedékességét jelölték meg, ami négy űrhajóst szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Hirdetés

Az új tervek szerint augusztus végén induló küldetés űrsétáján egyébként egy további személy is részt vesz a legénységből Isaac Jaredmanen kívül, és néhány órát fog igénybe venni. A két alkalmi asztronauta egy speciális űrruhában fog útra kelni a csillagközi térbe, ami tulajdonképpen ennek az öltözetnek a főpróbája is lesz.

Az ötnapos küldetés kimondott célja, hogy az űrutazás és a világűrben tapasztalható sugárzások emberi szervezetre gyakorolt hatását is vizsgálja. Ezen felül először a Polaris Dawn során fogják tesztelni a Starlink lézer alapú kommunikációját, amelyre a jövőben nagy szükség lehet a Holdat és a Marsot is érintő missziók során.

Isaacman újságírói kérdés kapcsán emlegette augusztus végét, azt más forrásból még nem erősítették meg. A milliárdos üzletember egy korábban a légierőnél szolgáló nyugalmazott ezredessel, Scott Poteettel, és a SpaceX két vezető űrműveleti mérnökével, Sarah Gillis-szel és Anna Menonnal fog útra kelni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.