Hirdetés

Több szempontból is rendhagyó a NASA és a SpaceX következő missziója



|

Nick Hague és Aleksandr Gorbunov küldetése most tényleg különleges.

Hirdetés

NASA asztronautája, Nick Hague és Aleksandr Gorbunov orosz kozmonauta sikeresen indult szombaton a floridai Space Coastról egy SpaceX Dragon űrhajón, öt hónapos küldetésre az International Space Station (ISS) felé. A Falcon 9 rakéta keleti parti idő szerint 13:17 emelkedett a levegőbe, ezzel a SpaceX 15. emberes küldetése kezdődött el 2020 óta.

A sikeres indítás ideális körülmények között zajlott, Hague a nagyszerű utazásként jellemezte. Vasárnap helyi idő szerint 17:30-kor dokkoltak az ISS-hez. Ez a küldetés most tényleg egyedülálló, mivel csak két asztronauta utazik, a szokásos négy helyett. Ezt a döntést befolyásolta a Boeing Starliner űrhajójának legutóbbi, meglehetősen problémás története, ami miatt a NASA módosította a Crew-9 legénységi beosztását. Hague, aki eredetileg pilótának készült, átvehette a parancsnoki posztot, miután Zena Cardman kikerült a képből. Gorbunov, aki most repül először, áthuppanhatott a pilótaülésbe, miközben megmaradt küldetés-specialistaként is.

Hirdetés

Ez a küldetés emellett történelmi jelentőséggel bír a SpaceX Launch Complex-40 (SLC-40) számára is, amely mostantól emberes küldetésekre is alkalmas. A létesítményt új infrastruktúrával szerelték fel. A küldetés során új biztonsági intézkedések is életbe léptek a Crew Dragon űrhajó számára, beleértve egy tartalék rendszert, amely a SuperDraco hajtóműveken alapul. Ha minden ejtőernyő meghibásodik a leszállás során, ezek a hajtóművek aktiválódhatnak, hogy lelassítsák az űrhajót a biztonságos vízbe érkezés érdekében.

Pam Melroy, a NASA helyettes adminisztrátora izgalmát fejezte ki az Egyesült Államok űrprogramjában bekövetkező fejlesztések miatt, hangsúlyozva ezek fontosságát a jövőbeli felfedezések szempontjából.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.